Yeni Asya

Ailede hoşgörü, geçinmenin köprüsü

- Ali Rıza Aydın

İnsanların sosyal hayatında, yaşama biçiminde, bakış açısında kayda değer büyük değişiklik­ler olduğu inkâr edilemez bir gerçek. Bu cümleden olarak, erkeklerin kadınlara, kadınların erkeklere; dahası, özellikle genç eşlerin birbirine bakış açıları da sanırım bir hayli değişti.

2018 istatistik­lerine göre, Türkiye’de bir yıl içinde boşanan çiftlerin sayısı 142 bin 448. İşte, sana, değişimin levhası!

Bir defa, tahammülün sınırları daraldı. Tahammülde­n murat, kadın ve erkek olmak üzere iki insanın birbirleri­ne tahammül etmelerind­en ibaret değil. Taraların aileleri de birer taraftır. Onları yok farz edemezsini­z.

Bir hanede saadet, eşlerle sınırlı değildir. Her biri, birbirinin sevdikleri­ni de sevmesi; sevmese bile, en azından, saygı göstermesi gerekir. Bu davranış, huzurun inşasında bağlayıcı çimento!

İşte, bunun için,“bir göz hatırı için çok gözler sevilir” sözü, kayda geçmiş bir sözdür. Taraflarda­n

1 birisi, diğerine; “Seni seviyorum, ama ananı babanı; aile efradını sevmiyorum” diyecek olsa, ortalıkta, havanın ne kadar soğuyacağı malûm…

“Yuvayı dişi kuş yapar”atasözünde­n hareketle, “şefkat kahramanı” ev hanımların­a, evlerini

2

“yuva” yapma hususunda bazı işler düşüyor.

Çünkü kadın sadâkatin, nezaketin, nezahetin, inceliğin sembolü! Çünkü kadın, hânelerin dirliğinin, birliğinin mimarı.

Bütün bu değerleri göz ardı edenler de yok değil.

Bir başka yazımızda da temas ettiğimiz gibi; maalesef günümüzde bazı hanımların dillerine doladıklar­ı “ekonomik özgürlük” ya da “ayakta durma” gibi maksadını aşan sözler var ki, bu hevesin her biri geçimin, dirlik düzenin temeline konulacak dinamit!

Bu da işin başka yönü… Bakınız, güngörmüş, tecrübeli bir anne evlâdına ne diyor:

“Kızım hâline razı ol! Yani kocan yenilecek giyilecek her ne getirirse kabul et. Zira kalp rahatlığın­ın ilk şartı kanaat ve hâline razı olmaktır. Kocana itaat ederek konuş, itiraz ve isyan ederek değil. Efendinin göreceği yerlere dikkat et ve ehemmiyet ver, sakın çirkin bir şey gözüne çarpmasın. Kokusu olabilecek yerleri kolla, hassasiyet göster, daima güzel kokulu durmasını temin et.

“Yemeğini ve yatağını vaktinde hazırla, geciktirme. Uyuyacağı vakti geciktirme. Âdeti ne zamansa o zamanda yemeğini ve yatağını hazırla. Mal ve eşyasını korumada titizlik göster.

“Akraba ve yakınların­a hürmette kusur etme. Kocanın hısım-akrabasına hürmet etmek, anlayışlı ve tedbirli olmaktan ileri gelir. Efendinin sırrını sakın kimseye duyurma. Eğer duyuracak olursan itimadını kaybeder, sen de ondan emin olamazsın. O kederli olduğu zaman, neşeli olmaktan; neşeli olduğu zaman da kederli görünmekte­n çekin.”

3

Unutulmama­lıdır ki huzur, huzurlu insanların bulunduğu mekânlarda bulunur.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye