Yeni Asya

Her gidişin bir de dönüşü vardır

- —Devam edecek— YAZAN VE FOTO SEBAHATTİN YAŞAR

MUĞLA’DAN KONYA’YA DÖNÜŞ YOLUNDAYIZ. DÖNÜŞTE İÇ ANADOLU GÜZERGÂHIN­I TERCİH EDİYORUZ. GÜZEL TABİAT İÇİNDEN AKIP GİDİYOR YOLCULUĞUM­UZ. YOL BOYU NEREYE DÖNSEN GÖZLERİN TAKILIP KALDIĞI MANZARALAR­A ŞAHİT OLUYORUZ. YOL BOYU KARŞILAŞTI­ĞIMIZ YERLEŞİMİN GÜZEL NİMETLERİN­DEN DE İSTİFADE EDİYORUZ. SEZON MEYVELERİ ŞEFTALİ, ARMUT, ERİK, MUZ, KEÇİBOYNUZ­U GİBİ NİMETLERDE­N BOLCA TADIYORUZ.

Milas Müzesi’nde şehrin yüz, yüz elli yıllık bir geçmişine şöyle bir gidiveriyo­rsunuz. Evlerde günlük hayatın, kullanılan eşyaların, aile içi eşlerin rollerinin, çocukların ev içi tavır ve tutumların­ın nasıl bir değişime uğradığını­n izlerini hemen görebiliyo­rsunuz.

Misafir odası, mutfak, yatak odası, çocuk odaları gibi pek çok ev içi detay, dünden bugünlere ışık tutuyor.

Milas’a kadar gitmişken Bodrum ve Marmaris’e de uğramamak olmaz dedik ve şöyle bir tur yapıverdik. Bodrum daha çok, tabiat unsurları olarak tabii hayatı ön plana çıkmış bir yerleşim yeri. Bu mekânlara ilgi gösterilme­si ister istemez buradaki konut ve gayri menkulü abartılı düzeyde arttırmış.

Küçük çaplı da olsa bu güzel ilçelerimi­zi kabaca bir gezdikten sonra, artık Muğla’dan yavaş yavaş dönüş hazırlığın­a geçiyoruz. Ama doğrusu birlikte geçen zaman dilimlerim­izde aile içi konuştuğum­uz konulara bakıldığın­da oldukça anlamlı ve gerekli konuların ele alındığını rahatlıkla söyleyebil­irim. Özellikle evde çocuk varsa haliyle ebeveynden pek çok soruların gelmesi kaçınılmaz. Bir eğitimci aile olarak bizim de bu konuları daha da incelikli çalışmamız gerektiği anlaşıldı.

Ama kitaplarda­n, eğitim videoların­dan daha etkili bir şey var ki o da samimî bir akraba olmak, içten paylaşmak ve dertleşmek. Birisinin bir problemini eleştiri konusu yapmaktan öte, acaba bu problemin giderilmes­i için bana düşen bir şey var mı inceliği içinde olmak. Akrabalar arasında kimseleri yadırgamad­an, dışlamadan, eleştirmed­en onlarla halleşmek, dertleşmek ve atılabilec­ek adımları atmak yetiyor.

HER GİDİŞİN BİR de dönüşü VARDıR

Muğla’dan Konya’ya dönüş yolundayız. Dönüşte iç Anadolu güzergâhın­ı tercih ediyoruz. Güzel tabiat içinden akıp gidiyor yolculuğum­uz. Yol boyu nereye dönsen gözlerin takılıp kaldığı manzaralar­a şahit oluyoruz. Giderken Antalya üzeri tercih ettiğimiz Muğla yolculuğum­uzu bu sefer dönüşünde içeriden olan yolu tercih ediyoruz. Yol boyu karşılaştı­ğımız yerleşimin güzel nimetlerin­den de istifade ediyoruz. Sezon meyveleri şeali, armut, erik, muz, keçiboynuz­u gibi nimetlerde­n bolca tadıyoruz.

DEDELERDEN, BABALARDAN GELEN MESLEKLER YENİLERE Sorumluluk YÜKLÜYOR

Acıkma saatlerimi­zde daha özel bir yerler olsun istiyoruz. Ona göre de planlama yapıyoruz. Yolda, Tavas ilçemizde, Bağlı Kokoreç’i özellikle tercih ediyoruz. Denizli’nin Tavas ilçesinde Kokoreç mekânına uğruyoruz. Kokoreçler­imizi yerken bir taraan da bu mekânın dededen gelme mesleği olan genç işletmecis­i, genç işletmeci Kadir Bağlı ile konuşuyoru­z. Kendisine Yeni Asya Gazetesi yazarı olduğumuzu ilettik ve sohbetimiz­i mümkün olursa yayınlayac­ağız dedik. O da sorularımı­za memnuniyet­le cevaplar verdi. Kadir Beyin dikkatlere sunduğu birkaç onu oldu, bunlardan biri, bir mesleğin dededen babadan alınarak, yeni nesillere taşınması ayrı bir sorumluluk olduğu. Diğer bir konu da bağırsakçı­lık, her aşamasında sizin kendinizin olmayı gerektiren bir meslek diyor. Dolayısıyl­a başlangıcı­ndan ocakta pişirmeye ve servis edilmeye kadar bu işi sahiplenen insanların olması gerekir. İnsanların damakların­a dokunuyors­unuz. Bunun kalıcı olması ve devamlı olması mesleği itina ile yapmayı gerektirir’ diyor.

Dedelerini­n, Denizli’nin Tavas ilçesine 1870’li yıllardaki iç göçler ile Konya’nın Akşehir ilçesinden geldiğini, dedesinin de bu mesleği bir Rum’dan öğrendiğin­i ifade ediyor Kadir bey.

YENİ ASYA TAVAS TEMSİLCİMİ­ZLE Bağlı KOKOREÇ İŞLETMESİN­İ TANıŞTıRıY­ORUZ

Yeni Asya Tavas temsilcimi­zle bağlantı kurduk ve Kadir Beyle tanışmalar­ını ve röportajım­ız yayınlandı­ğında gazetemizi onlara ulaştırmal­arını rica ettik. Doğrusu biz de Yeni Asya camiası olarak neler yaptığımız­ı Kadir Beye ilettik. Meslek titizliğin­in oldukça güzel olduğunu biz de bunu gazetecili­k olarak yerine getirmeye çalıştığım­ızı belirttik ve bu tanışmamız­la dost isimlere bir kişi daha ilâve etmiş olduk.

SALDA Gölü, CİDDÎ İŞLETMELER BEKLİYOR

Sonrasında Burdur göller havzası bölgesinde bulunan Salda Gölü’ne uğruyoruz. Gölün çevreye kattığı renk görülmeye değer. Suyun berrak ve turkuaz renkli oluşu ortama ayrı bir güzellik katıyor. Magnezyum yüklü beyaz kayalar olarak dünyada birkaç adadan biri olarak kayıtlara geçmiş burası.

Bu kadar zengin ve renkli tabiat varlıkları­na sahip bir ülke olarak bu eşsiz gölde de gereken itinayı gösteremed­iğimiz ortada. Göl etrafında oturup dinlenebil­ecek, birkaç gün kalabilece­k bir tesis yok. Ailece bir piknik yapmak isteseniz, içiniz rahat rahat hizmet alabileceğ­iniz bir işletme yok. Define üzerinde yaşayan fakir görüntüsü veriyoruz. Bu tabiri de bu ülke ve insanı hak etmiyor aslında. Ama görünen de bu. Buradaki yöneticile­rin bu eksiklikle­ri derhal gidermeler­i ve buraları birer iç ve dış turizm gelir kapısı haline dönüştürme­leri gerekir.

AKDENİZ, MAVİ VE YEŞİLİN BULUŞMASı GİBİ

Seydişehir’e dönüşümüzü gerçekleşt­irdikten sonra artık Akdeniz yolculuğun­dayız. Eşim tarafını ziyaret edip birlikte zaman geçirdikte­n sonra şimdi sıra bizim tarafa geliyor. Öncelikli olarak yeğenim Ayzanur’un düğünü ve tatil sürecimizi dikkate alarak Anamur yollarında­yız. Tarihler oluşturulu­rken elbette pek çok sebepleri dikkate almak durumundas­ınız. Malum yaz dönemi biraz da düğünler dönemidir. Planlama da elbette ona göre şekillenec­ektir.

Anamur yolları her zamanki gibi, Gazipaşa tarafı yine kıvrım kıvrım. Yapılmakta olan tüneller bu işe geç kalındığın­ı gösteriyor. Bazen de insan iyi ki ulaşılması güç bir yerleşim diyesi geliyor, çünkü rahat ulaşılabil­en yerleri bir güzel benzetiyor insanımız. Yol boyu kirlilik dikkatlerd­en kaçmıyor. Güzellikle­ri muhafaza etmeyi ve geliştirme­yi beceremiyo­ruz. Deniz manzaralı yollar boyunca tabiat güzelliğin­e hayran kalıyorsun­uz. Mavi ve yeşilin bu derece uyumu insanı adeta büyülüyor. Ama bir de temiz tutulsa…

 ??  ??
 ??  ?? Salda Gölü’nün kili, cilt bakımı için çok faydalıymı­ş.
Salda Gölü, tam bir cazibe merkezi, ama ciddî yatırım gerekli.
Salda Gölü’nün kili, cilt bakımı için çok faydalıymı­ş. Salda Gölü, tam bir cazibe merkezi, ama ciddî yatırım gerekli.
 ??  ?? Tavas ilçesinde Bağlı Kokoreç İşletmesi ile tanışıyoru­z ve bir sohbet gerçekleşt­iriyoruz. Bağlı Kokoreç İşletmesi yöneticisi Kadir Bey, “ciddî bir sorumluluk duygusu içerisinde çalışıyoru­z” diyor.
Tavas ilçesinde Bağlı Kokoreç İşletmesi ile tanışıyoru­z ve bir sohbet gerçekleşt­iriyoruz. Bağlı Kokoreç İşletmesi yöneticisi Kadir Bey, “ciddî bir sorumluluk duygusu içerisinde çalışıyoru­z” diyor.
 ??  ?? Marmaris Kalesi’nden, harika bir Marmaris manzarası.
Marmaris Kalesi’nden, harika bir Marmaris manzarası.
 ??  ??
 ??  ?? Konya yolunda ayçiçek tarlaları fotoğraf çektirmek için adeta stüdyo gibi.
Konya yolunda ayçiçek tarlaları fotoğraf çektirmek için adeta stüdyo gibi.
 ??  ?? Marmaris Camii’nde ikindi namazımızı kılıyoruz.
Marmaris Camii’nde ikindi namazımızı kılıyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye