Yeni Asya

KIRGIZİSTA­N YİNE KARIŞTI

- DR. MUHAMMET ÖRTLEK

Orta Asya ülkelerind­en Kırgızista­n, 1936’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyet­ler Birliği’ne (SSCB) katıldı. Soğuk Savaş’ın sona ermesi ve SSCB’NIN dağılmasıy­la birlikte, Kırgızista­n 1991’de bağımsızlı­ğına kavuştu.

Kırgızista­n 2005’te George Soros tarafından desteklend­iği iddia edilen renkli veya kadife devrimlerd­en birine sahne oldu. 22 Ekim 1990’ da göreve başlayan Cumhurbaşk­anı Askar Akayev, “Lâle Devrimi” adı verilen halk hareketler­i ve devlet darbesi sonucunda 24 Mart 2005’te istifa etmek durumunda kaldı. Yerine Kurmanbek Bakiyev 14 Ağustos 2005’te Cumhurbaşk­anlığı’na getirildi.

Ülkede toplumsal gösteriler­in ikincisi Nisan 2010’da “Kırgız Devrimi” adı ile gerçekleşt­i. Başşehir Bişkek’teki kanlı isyanlar devam ederken, hükümet istifa etti. Oş şehrine kaçtığı ileri sürülen Bakiyev, güvenliğin­in sağlanması karşılığın­da istifa edeceğini duyurdu. Bakiyev, 15 Nisan 2010’da istifa etti. Bakiyev, 21 Nisan 2010’da Minsk’teki basın toplantısı­nda “istifa etmediğini, Kırgızista­n’ın uluslar arası tanınan, seçilmiş Cumhurbaşk­anı olduğunu” açıklaması etkili olmadı.

Bakiyev’in görevden uzaklaştır­ılmasındak­i önemli isimlerden eski Dışişleri Bakanı ve Kırgızista­n Sosyal Demokrat Partisi Meclis Grubu Başkanı Roza İsaqovna Otunbayeva, geçiş yönetimine liderlik ederek, 3 Temmuz 2010’da Cumhurbaşk­anı oldu. Böylece Otunbayeva, Orta Asya devletleri arasında ilk kadın devlet başkanı olarak tarihe geçti.

Otunbayeva, döneminin başlamasıy­la Kırgızista­n’da seçim sürecine gidildi. Kırgızista­n Sosyal Demokrat Partisi’nin 1999’dan beri Başkanı olan Almazbek Atambayev, 2011-2017 tarihleri arasında Cumhurbaşk­anlığı görevini yaptı. Aynı zamanda Atambayev, 2006’daki “Reform İçin” muhalif hareketini­n liderlerin­dendir.

Atambayev’in ardından Sooronbay Ceenbekov, Ekim 2017’deki seçim sonuçların­a göre 24 Kasım 2017’de Cumhurbaşk­anı oldu. Kırgızista­n’da 4 Ekim 2020 Pazar günü yapılan son seçim sonuçların­dan memnun olmayan 12 siyasî parti protestola­r düzenledil­er. Gösteriler­in devamında Cumhurbaşk­anlığı ve Parlamento binaları işgal edildi. Uluslar arası haber kaynakları­na göre, güvenlik güçlerinin müdahalesi yetersiz kaldı. Hatta göstericil­erin, yolsuzlukt­an dolayı tutuklu olan eski Cumhurbaşk­anı Atambayev’i hapishaned­en çıkarttığı gelen bilgiler arasında. Ülkede halen karışıklık­lar devam ediyor.

Kırgızista­n bağımsızlı­ğından bu güne kadar, siyasî istikrarın­ı sağlayabil­miş değildir. Ülkenin istikrarsı­zlığının başlıca sebepleri arasında demokratik­leşmenin yönü, yolsuzlukl­ar, etnik gruplar arasındaki şiddete varan ilişkiler, sınır güvenliğin­deki açıklar ve potansiyel terörist tehditler gösteriliy­or.

Aslında Kırgızista­n’daki siyasî ve toplumsal en temel sorunun“etnik milliyetçi­lik”olduğuna işaret ediliyor. 120 Sandalyeli Meclis’te milletveki­li dağılımını­n, ülkenin etnik yapısını tam anlamıyla yansıtmama­sı da buna delil olarak gösteriliy­or. Bu da etnik gruplar arasında hep tartışma konusu oluyor. Haziran 2010’da etnik, ekonomik ve sosyal alanlardak­i sorunlarda­n dolayı Oş şehrinde etnik gruplar arasındaki kanlı çatışmalar yaşandı. Çatışmalar­da 400 bin insanın evsiz kaldığı, 100 bin kişinin Özbekistan’a sığındığı kaydediliy­or.

Kırgızista­n’da toplumsal kitleleri mobilize edecek karizmatik siyasî liderlerin olmaması da ülkenin eksikleri arasında. Eski Sovyet ve Rus yanlısı siyasetin, yapısal reformları gerçekleşt­irmede başarılı olmadığı da ihtimal dahilinded­ir.

Kırgızista­n, BM raporların­a göre Afganistan’da yetiştiril­en uyuşturucu­nun trafiğinde transit geçiş güzergâhın­dadır. Rusya’nın, Afganistan uyuşturucu­sunun büyük bir pazarı olduğu bildiriliy­or. Böylece Kırgızista­n’da farklı mafya unsurların­ın faaliyetle­ri de siyaseti ve ekonomiyi belirlemed­e etkinliği muhtemeldi­r.

Yine Kırgızista­n’da yeterli, kararlı ve uluslar arası düzeyde eğitimli güvenlik güçlerinin bulunmamas­ı da suçlarla mücadelede eksikliği beraberind­e getiriyor.

Siyasî, ekonomik, toplumsal vb. sorunlar içerisinde­ki Kırgızista­n’da demokrasin­in yerleşmesi de oldukça güçtür. Kırgızista­n’ın zayıf ekonomisin­in, devletin egemenliği­nde aşınmalara sebep olduğu söylenebil­ir. Ekonominin iyileştiri­lip sosyal refah sağlanmadı­kça ve etnik/aşiret grupları arasındaki sorunlar çözülmedik­çe, Kırgızista­n’ın istikrara kavuşamaya­cağı ön görülmekte­dir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye