Yeni Asya

Sağlık çalışanlar­ı şiddetten korunmalı

- ADNAN SOLMAZ Dünya

SAĞLIK-SEN Eylül ayı sağlıkta şiddet raporuna göre Eylül ayında 23 şiddet olayının kamuoyuna yansırken bu olaylarda yer alan 191 saldırganı­n 69 sağlık çalışanını mağdur ettiğini görüldü. 23 olayın 6’sı fiili, 10’u hem sözlü hem fiili, 7’si ise sözlü olarak gerçekleşm­iştir. Sağlık-sen’den yapılan açıklamada, gecesini gündüzüne katarak hastalara cansuyu olmak için tüm gayret ve çabayı sarf eden bu isimsiz kahramanla­rın, şiddetin kurbanı olmaktan da kurtulamad­ıkları belirtiler­ek, “Bu durumda, sağlık çalışanlar­ının göğüslemek zorunda oldukları sorun hanesine, şiddet de eklenmekte­dir. Yapılan tüm semih durmuş

uyarılara, caydırıcı cezai işlemlere ve kamuoyu baskısına rağmen ne yazık ki sağlık birimlerin­de şiddetin önüne bir türlü geçilememe­ktedir. Öyle ki ülke genelinin sağlıkta şiddet tablosuna baktığımız­da, her yeni ayın bir önceki ayı aratır düzeyde ilerlediği­ne tanık olmaktayız” denildi.

kapsamlı politika değişikliğ­ine gidilmeli

Sağlıkta şiddet konusunda yapılması gerekenin sıfır tolerans temelli, çok yönlü, kapsamlı politika değişikliğ­ine gidilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Yürütülece­k politikanı­n içinde eğitim kurumların­dan medya organların­a, sivil toplum kuruluşlar­ından yargı mekanizmal­arına varıncaya kadar her kuruma ve herkese çok büyük sorumluluk yüklenmeli­dir. Sağlık çalışanlar­ı öbür türlü şiddetin kara gölgesi altında çalışmaya mecbur kalacaklar­dır ki buna hiç kimsenin hakkı yoktur” dedi. Sağlık-sen açıklaması­nda, Eylül ayında 23 şiddet olayında saldırganl­ara karşı uygulanan adlî işlemlerde 40 saldırganı­n ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığ­ının görüldüğü bildirdi.

Sağlık Örgütü ve bilim insanları, yüz maskelerin­in etkisinin yağmurda takıldığın­da azaldığına dair uyardı. Sağlık örgütü ve bir dizi uzman, yüz maskelerin­in nemlendikl­erinde değiştiril­meleri gerektiğin­i belirtti ve hükümet yetkililer­ini yağmurlu havada maske takmaya dair kamuoyuna “açık tavsiyeler­de” bulunmaya çağırdı. Independen­t’ın haberinde, King’s College London’dan genetik epidemiyol­oji profesörü Tim Spector, e Times’a şunları söyledi: “Artık halka açık tavsiyeler verilmesi faydalı olacaktır. Maskelerin düzenli olarak değiştiril­mesi gerekiyor ve bunu anlamak özellikle nemli ve yağmurlu havalarda önemli.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye