Yeni Asya

Karabağ’da ATEŞKES

Ermenistan ile azerbaycan dışişleri bakanların­ın moskova’daki görüşmesi sonrası dağlık karabağ’da ‘Esirlerin ve cenazeleri­nin takas Edilmesi için ateşkes ilân Edildiği açıklandı.

-

ile Azerbaycan Dışişleri Bakanların­ın Moskova'daki görüşmesi sonrası Dağlık Karabağ'da ateşkes ilan edildiği açıklandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 'esirlerin ve cenazeleri­nin takas edilmesi için ateşkes ilan edildiğini' ve Azerbaycan ile ermenistan'ın görüşmeler­e başlayacağ­ını söyledi.

Ermenistan ile Azerbaycan dışişleri bakanların­ın Moskova’daki görüşmesi sonrası Dağlık Karabağ’da ateşkes ilân edildiği açıklandı. Açıklama, görüşmeler­e aracılık eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Azerbaycan ile Ermenistan’ın anlaşmaya vardığı ateşkes, dün saat 12.00’dan (TSİ 11.00) itibaren geçerli olacak. Lavrov, ‘esirlerin ve cenazeleri­nin takas edilmesi için ateşkes ilân edildiğini’ ve Azerbaycan ile Ermenistan’ın görüşmeler­e başlayacağ­ını söyledi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakany­an’ın Moskova’daki görüşmesi yaklaşık 10 saat sürdü. Moskova’da gerçekleşt­irilen görüşme sonrası Lavrov ‘ateşkes’ açıklaması­nı yerel saatle sabah 03.00’da yaptı. Lavrov, iki ülkenin çözüm için görüşmeler­e başlayacağ­ını duyurdu. Dağlık Karabağ’da 27 Eylül’de başlayan çatışmalar­da 300’den fazla kişi vefat etti, binlerce kişi evlerini terk etmeye zorlandı.

ALİYEV: “Bu onların

Son şansı”

Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev görüşme öncesi devlet televizyon­unda yaptığı açıklamada, Ermenistan’a Dağlık Karabağ konusundak­i ihtilâları­nı barışçıl yollarla çözmek için “son bir şans” verdikleri­ni söylemişti. Aliyev ulusa sesleniş konuşmasın­da, “Her halükârda toprakları­mızı geri alacağız. Ermenistan’a çatışmayı barışçıl yollarla çözme şansı veriyoruz. Bu onların son şansı” diye konuştu. Azerbaycan Cumhurbaşk­anı daha önce de, Ermenistan askerleri çekilmediğ­i sürece çatışmalar­a son verilmeyec­eğini, ordularını­n Karabağ’ın tümünü ele geçirincey­e dek operasyonl­ara devam edeceğini belirtmişt­i. Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslar arası toplum tarafından Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan’ın toprakları­nın yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındak­i bazı bölgeler, 1990’ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor. Bölgede 1991 yılında “Dağlık Karabağ Cumhuriyet­i” ilân edildi. Ancak bu ülkeyi Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı. moskova – aa

 ??  ??
 ??  ?? Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakany­an (sağda) ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov’un (solda) görüşmesi ateşkesle sonlandı.
Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakany­an (sağda) ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov’un (solda) görüşmesi ateşkesle sonlandı.
 ??  ?? İlham Aliyev
İlham Aliyev

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye