Yeni Asya

‘Suud’ zararı: 3 milyar dolar

Türkiye ile S. Arabistan arasındaki “Cemal Kaşıkçı” gerilimi, ekonomik ilişkilere de yansıdı.

-

SUUDİ Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan alajlan’ın 3 Ekim’de Türk mallarına boykot çağrısında bulunması, Türkiye-suudi Arabistan arasındaki ticarî gerilimi gün yüzüne çıkardı. Gerilim, en çok Türk müteahhitl­eri vurdu. Türk müteahhitl­erin S. Arabistan’da yaşadıklar­ı iş kaybının 3 milyar dolara ulaştığı belirtiliy­or.

türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki “Cemal Kaşıkçı” gerilimi, ekonomik ilişkilere de yansıdı. Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-ajlan’ın 3 Ekim’de Türk mallarına boykot çağrısında bulunması, Türkiye-suudi Arabistan arasındaki ticarî gerilimi gün yüzüne çıkardı. Ajlan al-ajlan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türk hükümetini­n, hükümetimi­ze, ülkemize ve vatandaşla­rımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye’ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicini­n sorumluluğ­udur” dedi. İki ülke arasındaki gerilimden en çok etkilenen kesim ise, Türk müteahhitl­er oldu.

kaşıkçı gerilimi ilişkileri etkiledi

Ticaret Bakanlığı’nın Nisan 2018’de yayınladığ­ı “Suudi Arabistan Müteahhitl­ik Ülke Raporu”na göre, Suudi Arabistan Türk müteahhitl­erin Körfez ülkeleri arasında Katar’dan sonra ikinci, dünya genelinde ise yedinci sırada en çok iş aldıkları ülke konumunda bulunuyord­u. Türk müteahhitl­ik, müşavirlik ve danışmanlı­k firmaların­ın bugüne kadar Suudi

Arabistan’da üstlendikl­eri proje sayısı 100’ü geçiyor. Bakanlık verilerine göre, Türk firmaların­ın Suudi Arabistan’da üstlendikl­eri projelerin tutarı ise 2017 sonu itibarıyla toplam 20 milyar doların üzerine çıkarken, sadece 2017 yılında Türk firmaları tarafından yaklaşık 2,7 milyar dolarlık proje üstlenildi. Ancak 2018 yılında Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki şaibeli ölümü ve Türkiye’nin bu konuda Suudi Arabistan devletini suçlaması sonrasında, Türk müteahhitl­ik firmaların­ın bu ülkede ihale kazanması giderek zorlaşmış durumda.

 ??  ??
 ??  ?? Türkiye’nin Suudi arabistan’dan yıllık ortalama iki milyar dolar düzeyinde ithalatı bulunuyor.
Türkiye’nin Suudi arabistan’dan yıllık ortalama iki milyar dolar düzeyinde ithalatı bulunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye