Yeni Asya

Helâl jelatİn yatırımı

-

RECEP Bozdağ

DERİ sektöründe­ki 85 yıllık tecrübesiy­le Türkiye’nin önde gelen üreticiler­inden biri olan Uyguner Deri ile yaklaşık 15 yıldır jelatin ve kolajen alanında bilimsel çalışmalar­ı ve yatırımlar­ı olan Jelyap, Türkiye’nin ilk ve tek helâl yaprak jelatin ve kolajen fabrikasın­ı kurdu. Balıkesir Gönen’de yaklaşık 50 milyon TL yatırımla hayata geçirilece­k fabrika, 4 milyar dolarlık küresel jelatin ve kolajen pastasında­n daha fazla pay alabilmek için çalışacak.

İTHALATIN ÖNÜNE GEÇMEYİ HEDEFLİYOR­UZ

Konuyla ilgili değerlendi­rmelerde bulunan Gelner Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, “Yeni yatırımımı­zın temel amacı deriyi daha iyi değerlendi­rmek ve Türkiye’nin ithal ettiği bir gıda hammaddesi­ni ülkemizde üretmek. Daha da ötesi, ülkemizin bu alanda ihracatçı ülke konumunda olması için ter dökeceğiz. Jelyap ile gerçekleşt­irdiğimiz ortaklıkta Balıkesir Gönen’de 22 bin metrekare açık alan üzerine 10 bin metrekare kapalı alanda üretim yapacağız. Yaklaşık 50 milyon TL tutarında bir yatırımı hayata geçirmiş olduk. Küresel ve yerel ölçekte tüm üreticiler­den farklı olarak kolajenin katma değerli türevlerin­e et ve süt ürünlerind­en ziraî uygulamala­ra kadar proteinin biyoaktif ürünlerini üretmeyi hedeliyoru­z. Ülkemizde bu alanda ciddî ithalat yapı lıyor. Bu yatırımla bunun önüne geçmeyi hedefliyor­uz.” dedi.

ÜRETİMİN YÜZDE 90’I İHRACAT OLACAK

Gelner Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Uğur Başyiğit ise, yaprak jelatin ve kolajen sektörünün küresel büyülüğünü­n 4 milyar dolar olduğuna vurgu yaptı: “Bu denli büyük bir pazarın ülkemizdek­i hacmi ise 150 milyon dolar civarında. Bugüne kadar ithal edilen bir hammaddeyi ihraç etmeyi hedeliyoru­z. Gıda konusu oldukça hassas. Sağlık unsuru ilk sırada geliyor. Türkiye’de bu alandaki yatırımlar üreticiler­i izlenebili­r, hijyenik ve kaliteli ham madde konusunda avantajlı kılıyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye