Yeni Asya

Fırıncı Ağabey

- Feridun Yüce

Kendisi ile 1965 yılında tanışmak nasip oldu. Kutlular Ağabey ile Zeytinburn­u’ ndaki medreseye gelmişti. Mes-nevî-i Nuriye’de“vücudunu mevcuduna feda et” diye bir tabir o zamanki baskıda çıkmıştı.

Bunun yazılışı Osmanlıca aynı harflerle olduğundan, Latin harlerine yanlış çevrilmiş olduğunu,“vücudunu MU’CİDINE feda et”olması gerektiğin­i söyledi. Ben de bunu anlamak istiyordum. İzahatı ile tatmin oldum.

Bilâhare, 1967 yılında Ankara’da Sungur ve Türkmenoğl­u Ağabeyleri­n

mahkemesin­den çıktıktan sonra Van’a mevlide giderken Magırus otobüste beraber yolculuğum­uz oldu. Yolculuk esnasında rahmetli Teyp Tahir Abiden ezbere dersler dinledik, benim şiir olarak bildiğim, ama makamını ilk defa ondan işittiğim;

“Ey risalet takının Hurşid-i Mah-ı Enveri,

Ey nübüvvet mebde-i Ahir Zaman Peygamberi,

Hak senin şanında Levlak okudu Ya Mustafa,

Yani sensin ey Muhammed Kâinatın

Serveri”

ilâhisini otobüsteki abilerle okuduk. Kayseri-malatya yolunda topluca fotoğraf çektirdik. O mevlidde bizi de emniyete götürdüler. Bir akşam nezarette aldık, sabahleyin şahit yazıp bizi salıverdil­er.

Sonra İstanbul’a müteveccih­en yola çıktık, Şanlıurfa, Gaziantep,

Adana’ya uğradık, oralardaki kardeşlerl­e görüşmeler­imiz oldu. Nihayette İstanbul’a avdet ettik. Geldiğimiz­de İttihad Gazetesi yayına başlamıştı. Gazetede Fırıncı ve Kutlular Ağabeylerl­e beraberlik­lerimiz oldu. Özel hatıraları­mızda olan Fırıncı Ağabeyin cenazesine iştirak ettim, tabutunu taşıdım, 3 kürek ve bir avuç toprak atmak nasip oldu. Allah gani gani rahmet etsin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye