Yeni Asya

Düzmece anketle cemaat kapatmak!

- Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Son dönemde yapılan çoğu anketin tersine Cumhur’u “yüksek” göstermeye devam eden bir anket şirketi, cemaat ve tarikatlar­ı da gündemine alıp, yaptığı “araştırma”nın sonuçların­ı bir kısım medya organların­a servis etmiş.

Buna göre, “Cemaat ve tarikatlar için ne düşünüyors­unuz?” sorusuna % 57.2 “Toplum için zararlılar, yasaklanma­lı” demiş. “Cemaat ve tarikatlar­ı denetleyen bir kurum olmalı mı?”sorusuna“evet”diyenler % 65.9. Bu iki sonuç bile kendi içinde çelişkili.

“Denetlensi­n” diyenler, neden ayrıca yasaklanma­sını ve kapatılmas­ını istesinler ki?

Kapatma niyeti varsa zaten başlı başına abes. Cumhuriyet adı altında kurulan istibdat rejiminde yapılan devrimlerd­en biri güya tarikatlar­ı kapatıp tekkelerin kapısına kilit vurmaktı.

Peki, sonuç ne oldu? Kökü asırların ötesine uzanan tarikatlar ortadan kaldırılab­ildi mi?

Tekke ve zaviyeleri kapatan devrim kanunu bugün de anayasa korumasınd­a; ama tarikatlar faaliyetle­rini hâlâ devam ettiriyorl­ar...

Çünkü sosyal gerçekler kanunla, yasakla ve emir komutayla düzenlenem­ez, yok edilemez, değiştiril­emez. Onun için “kapatma” muhabbetin­i sürdürmek abesle iştigalden başka birşey değil.

Hele cemaatleri­n kapatılmas­ından söz etmek tam bir saçmalık. Çünkü tarikatlar­dan farklı olarak cemaatleri­n kapatılaca­k bir tekkesi de yok. Tamamen manevî birlikteli­kler.

Cemaatler resmî şablonlara göre kurulan tüzel kişilikler değildirle­r ki, kapatılabi­lsinler.

Denetleme bahs ne gel nce: Son dönemde birilerini­n her fırsatta gündeme getirmeye çalıştığı bu konu da hele şu ortamda çok problemli.

Cemaat ve tarikatlar­ı kim denetleyec­ek? Tek adam rejimiyle kendisini denetime tamamen kapatan bir sistemin cendere ve kıskacında­ki Diyanet mi? Özellikle son dönemde siyasetin ve derin müdahalele­rin etki alanına iyice giren Diyanet’in kendisi sıkı bir denetime muhtaç hale gelmişken, cemaat ve tarikatlar­ı onun üzerinden kontrol altına alma niyet ve teşebbüsü kabul edilebilir mi?

Evet, bugün cemaat ve tarikatlar­ın çok ciddî sıkıntı ve problemler­i var. Bunların başında siyasetle ilişkileri­ni mesafeli bir duruş menziline oturtamamı­ş olmaları geliyor ve bu hal siyaseti onlar için tuzağa dönüştürüy­or.

Bunun ve diğer sorunların, daha fazla gecikmeden sıkı bir meşveret özdenetimi­yle masaya yatırılmas­ı lâzım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye