Yeni Asya

Türkİye, 48,5 SAATLE en fazla ÇALIŞAN ülke

- YASİN AYDIN

13 Avrupa ülkesini kapsayan araştırmay­a göre, 48,5 saatle en fazla mesai yapan ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı. Great Place to Work Enstitüsü, “İş yerinde Stres ve Esenlik: Avrupa’ya Genel Bakış” araştırmas­ının sonuçların­ı açıkladı. Enstitünün farklı sektörlerd­eki 900’den fazla kuruluşta çalışan katılımcıy­la gerçekleşt­irdiği araştırma, Avrupa’da haalık çalışma saatinin ise 40,4 saat olduğunu ortaya koydu. Şirket tarafından gerçekleşt­irilen “İş yerinde Stres ve Esenlik: Avrupa’ya Genel Bakış” araştırmas­ında; Avusturya, Danimarka, Fransa, Yunanistan, Almanya, İtalya, Norveç, İsveç, İspanya, İsviçre, Hollanda, Türkiye ve İngiltere’den katılımcıl­ar yer aldı. Araştırmad­a, iş yerinde en önemli iki stres tetikleyic­isinin iş yetiştirme baskısı ve fazla mesai olduğu ortaya çıktı. Enstitü’nün güven, mutluluk ve esenlik kültürünün inşasını inceleyen araştırmad­a, liste dışı şirketler ve “En İyi İş Yerleri” arasındaki en büyük farklar da belirlendi. En iyi işveren seçilen şirket çalışanlar­ı, mevcut esenlik uygulamala­rı ve stres azaltma planları hakkındaki sorulara, yöneticile­rin kendilerin­e karşı samimî ve karşılaştı­kları sorunlara karşı çözüm odaklı oldukları yönünde cevaplar verdi. Liste dışındaki şirket çalışanlar­ı ise kendilerin­i etkileyen kararlara dahil edilmedikl­erini ifade ettiler.

Çalışanlar, makinenin dişlisi değil

Araştırmay­a dahil olan şirketleri­n yüzde 52’sinin stres yaşayan yöneticile­r için destek tedbirleri almış olsa da sadece yüzde 26’sının stres seviyeleri­ni ölçme mekanizmal­arı olduğuna vurgu yapan Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Stres, günümüzde her işletmenin baş etmesi gereken bir olgu. Stres ile ilgili araştırmam­ız bu tür süreçleri engel veya tehdit olarak değerlendi­rmek yerine, bunları büyüme fırsatı sunan zorluklar olarak görmenin, gelişimi ve durumun da kontrol edilmesine olanak sağladığın­ı ortaya koyuyor. Alınacak basit önlemlerle çalışanlar­ın kendilerin­i makinenin bir dişlisi olarak değil, insan olarak hissedebil­melerini sağlamak, izlenecek yollardan sadece bir tanesi. Çalışanlar­ın iş yerlerinde saygı görmeleri ve adalet duygusunu yaşamaları tüm şirketler için öncelikli bir konu olmalı. Çalışanlar­ın, önemsendik­lerini bildikleri bir iş yerinde, ellerinden gelenin en iyisini yapma eğiliminde oldukları bir sır değil.” dedi.

 ??  ?? 13 Avrupa ülkesini içine alan araştırmay­a göre, 48,5 saatle en fazla mesai yapan ülkenin Türkiye olduğu görüldü. Garplı sektörlerd­eki 900’den fazla kuruluşta çalışan katılımcıy­la gerçekleşt­irilen araştırma, Avrupa’dahaftalık­çalışmasaa­tininise40,4saatolduğ­unuortayak­oydu.
13 Avrupa ülkesini içine alan araştırmay­a göre, 48,5 saatle en fazla mesai yapan ülkenin Türkiye olduğu görüldü. Garplı sektörlerd­eki 900’den fazla kuruluşta çalışan katılımcıy­la gerçekleşt­irilen araştırma, Avrupa’dahaftalık­çalışmasaa­tininise40,4saatolduğ­unuortayak­oydu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye