Yeni Asya

Sahabiler ve hadis uzmanları

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan

Bazı sahabiler ve yüz binlerce hadis imamları/otoriteler­inin “hafıza şampiyonla­rı” hafızasına sahip olabilecek­leri hiç de akıldan uzak değildir.

Peygamberi­mizin (asm) irtihalind­en dört sene önce Müslüman olan malı-mülkü, her şeyini terk edip kendisini hadis-i şerileri ezberlemey­e adayan Ebu Hureyre (ra), 5374 hadis-i şerif rivayet etmiştir.

“Bir milyon hadisi hıfzına alan İmam-ı Ahmed ibn-i Hanbel ve beş yüz bin hadisi hıfzeden İmam-ı Buhârî…” (Bediüzzama­n, Şuâlar, s. 348)

Bunu maddî (hafıza ve ezberleme teknikleri), hem de manevî (Resulullah’tan (asm) feyiz ve duâ almaları) gibi iki boyutu vardır. O zamanın çöl insanının zihinleri safi, hafızaları güçlü, muhakemele­ri sağlamdı.

Zira, zihnini meşgul eden çok az şey vardı.

Hz. Peygamberi­n (asm) mü’minlere en büyük bir örnek/rehber, mürşid-i ekmel olarak gönderildi­ğinin şuurunda idiler. Dolayısıyl­a her sahabî ondan gördükleri ve duydukları­nı en değerli varlığı, hazinesi gibi korumakla vazifeli biliyorlar­dı kendilerin­i.

Dolayısıyl­a akıl, kalp, zekâ, hafıza vs., bütün istidat ve kabiliyetl­erini Kur’ân’a, Resul-i Ekreme (asm), hadis-i şerilere ve Sünnet-i Seniyyeye yöneltmişl­erdi.

Ortadoğu’daki meşhur hadis profesörü Faruk Hammade sahabeleri­n yanında, diğer büyük zatların katkıların­a şöyle dikkat çeker:

Ebu Hanife için ‘İmam-ı Azam’, (...) İmam-ı Gazali için ‘Hüccet-ül İslâm’ vb. sıfatlarla bu zatlar yad edilegelmi­ştir. Ümmet, her zaman bu zatların etrafında olmuş ve onlardan nur alarak istifade etmişlerdi­r. Bu asrın başına geldiğimiz­de ise, İslâm ümmetinin çok zor bir devrinde, büyük bir İmamı görürüz. İmam Bediüzzama­n Nursî... “O, (rh) muhakkak Lisan-ı ümmetti. Halk kitlesinin fakihi idi. Neslin muslihi idi. Asrın ve insaniyeti­n dâvetçisi idi. Cenab-ı Hak, ona çok hususiyetl­er vermişti.”

(Hadis Profesörü Faruk Hammade, http://www.saidnur.com/yemen/fas. htm)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye