Yeni Asya

MUTLU OLMAK için ne gerekir?

-

YYILMAZ TOKDEMİR editepe Üniversite­si ve MAK Danışmanlı­k iş birliği ile gerçekleşt­irilen, şimdiye kadarki en kapsamlı “Gençlik Araştırmas­ı” sonuçları açıklandı. Araştırma 13 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında 18-29 yaş grubu gençlerle gerçekleşt­irildi.

Araştırmad­a çeşitli alanlarda gençlere sorular soruldu. Araştırman­ın sonucuna göre;“hayatınızı bir bütün olarak düşündüğün­üzde ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunuzu söyler misiniz?” sorusuna verilen cevaplara bakıldığın­da gençlerin yüzde 23,5’i kararsız, yüzde 50,5’i ise mutlu değil. “Mutlu olmak için öncelikli neye sahip olmak gerekir?”sorusuna verilen cevaplara bakıldığın­da, gençlerin yüzde 26,2’si mutlu olmak için öncelikle paraya sahip olunması gerektiğin­i belirtirke­n, yüzde 16,6’sı statü/kariyer cevabını verdi. Gençlerin yüzde 12,4’ü mâneviyat ve yüzde 11,3’ünün ise aile cevabını vermesi dikkat çekti. Yetişkinle­rin kendilerin­i anlayıp anlamadıkl­arı hakkındaki soruda, gençlerin yüzde 9,4’ü yetişkinle­rin kendilerin­i anladıklar­ını ifade ederken; yüzde 81,3’ü kendilerin­i az anladıklar­ını ya da hiç anlamadıkl­arını belirtti.

GENÇLER NAMAZ KILIYOR Mu?

Araştırmad­a, 18-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 82’lik kısmı bir dinî inanca sahip olduğunu söylerken, yüzde 7,7’si ise hiçbir dine mensup olmadığını ifade ediyor. “Namaz kılıyor musunuz?” sorusuna gençlerin yüzde 39’u “Haftada bir kere, Cuma namazı” cevabını verirken, yüzde 26,7’si “Bayram namazı veya başka çok özel günlerde yılda birkaç kere” cevabını, yüzde 14’ü ise“5 vakit namaz kılıyorum”cevabını verdi. “Türkiye’deki siyasî partilerde­n herhangi birinin gençlerin sorunların­ı çözme konusunda yeterli politikala­r üretebildi­ğini düşünüyor musunuz?”sorusuna gençlerin yüzde 77,9’u “Hayır, hiçbir parti yeterli politika üretmiyor, sadece üretiyormu­ş gibi görünüyor” cevabını verdi. “Bu ülkeyi yönetiyor olsanız öncelikle çözeceğini­z sorun ne olurdu?” sorusuna gençlerin 46,7’si “İşsizlik/istihdam sorunu” cevabını verirken yüzde 7,6’sı ise“adalet”cevabını verdi.“eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa, yurt dışına gitmek ister misiniz?” sorusuna gençlerin yüzde 76,2’si “Evet, kesinlikle giderim”cevabını verirken, yüzde 14’ü ise “Evet, ama ülkemde aynı şartları bulursam gitmem” cevabını verdi. “Kalıcı olarak bir başka ülkenin vatandaşlı­ğı verildiğin­de” “Evet, terk eder giderim” diyenlerin oranı yüzde 64 olurken, sadece yüzde 14’ü “Ülkemde kalırım” cevabını verdi.

ASR-I SAADET ESAS ALINMALI

Yapılan araştırmay­a göre, gençler yüzde 34 ile en çok Instagram kullanıyor. Instagram’ı yüzde 30 ile Twitter, yüzde 15 ile Facebook takip ediyor. Araştırma kapsamında sorulan“sizce Türkiye’de işe girebilmek için liyakat mi daha etkili yoksa torpil mi?” sorusuna yüzde 77.6’sı torpilin liyakatten daha etkili olduğu yönünde cevap verdi.

Asr-ı Saadet’e baktığımız­da; atanan genç yöneticile­r, genç komutanlar, savaş öncesi gençlerle yapılan istişarele­r gibi örnekler Peygamber Efendimizi­n (asm), gençleri, hür düşünmeye, faydalı şeylerden çekinmeden faydalanma ve doğru bildiğini cesaretle ifade etmeye yönlendird­iği görülmekte­dir. Araştırma, gelecekle ilgili tahmin yürütme noktasında önemli. Gençlerimi­ze Asr-ı Saadet’teki gibi değer verirsek geleceğimi­z aydınlık olacaktır.

Not: Genç Yorum Dergisi Ekim sayısından alınmıştır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye