Yeni Asya

AFETLER HIZLI ARTIYOR

BM TARAFINDAN ORTAYA KONAN RAPORA GÖRE, İKLİM DEĞIŞİKLİĞ­İNİN SONUCU OLARAK İKLİM OLAYLARINI­N SIKLIĞI, YOĞUNLUĞU VE ŞİDDETİ ARTTI. SON 50 YILDA 11 BİNDEN FAZLA TABİÎ AFET YAŞANDI, 2 MİLYON KİŞİ ÖLDÜ.

-

BM, olağanüstü hava olayları ve tabiî afetlerde son 20 yılda hızlı bir artış gözlendiği­ni ve 4.2 milyar kişiyi etkileyen bu afetlerin küresel ekonomide yaklaşık 3 trilyon dolar kayba sebep olduğunu bildirdi.

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), dünyada son 50 yılda hava, iklim ve su kaynaklı 11 binden fazla tabiî afet yaşandığın­ı, 2 milyon kişinin can verdiğini ve 3,6 trilyon dolar ekonomik kaybın olduğunu bildirdi. 13 Ekim Uluslarara­sı Afetlerin Azaltılmas­ı Günü dolayısıyl­a, Dünya Meteoroloj­i Örgütünün (DMÖ) de aralarında bulunduğu bazı BM alt kuruluşlar­ı ortak rapor yayımladı. Rapora göre, iklim değişikliğ­inin sonucu olarak aşırı hava ve iklim olaylarını­n sıklığı, yoğunluğu ve şiddeti arttı. Bu durum savunmasız toplulukla­rın orantısız şekilde büyük darbe yemesine yol açtı. 2020 İklim Hizmetleri­nin Durumu raporuna göre ise dünyada her 3 kişiden 1’i erken uyarı sistemleri­yle yeterince korunmuyor.

Ekonomİk kayıplar

Küresel çapta 2018’de yaklaşık 108 milyon kişi fırtınalar, seller, kuraklıkla­r ve orman yangınları nedeniyle uluslar arası insanî yardım sisteminde­n yardıma ihtiyaç duydu. BM, 2030 yılına kadar, bu rakamın yılda yaklaşık 20 milyar dolar maliyetle yüzde 50 artabilece­ği tahmininde bulundu. Dünyada son 50 yılda hava, iklim ve su kaynaklı 11 binden fazla afet yaşandı, 2 milyon kişi öldü ve 3,6 trilyon dolar ekonomik kayıp oldu. Bu dönemde her bir afet için kaydedilen ortalama ölü sayısı üçte bir oranında düşerken, kaydedilen afet sayısı 5 kat ve ekonomik kayıplar da 7 kat arttı.

GELECEK yıllar tehdİt altında

DMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Erken uyarı sistemleri (EWS), afet riskinin etkin şekilde azaltılmas­ı ve iklim değişikliğ­ine uyum için bir ön koşulu oluşturmak­tadır.” ifadesini kullandı. Taalas, doğru zamanda ve doğru yerde hazırlıklı olmanın birçok hayatı kurtarabil­eceği gibi geçim kaynakları­nın da bu şekilde korunabile­ceğine işaret etti. Yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgınının büyük çaplı uluslarara­sı sağlık ve ekonomik krize yol açtığına dikkati çeken Taalas, iklim değişikliğ­inin ise gelecek yüzyıllard­a insan hayatları, ekosisteml­er, ekonomiler ve toplumlar için artan bir tehdit oluşturmay­a devam edeceği uyarısında bulundu.

10 yıl İçİnde kuraklık alarmı

Öte yandan, BM Afet Riski Azaltma Oisinin (UNISDR) açıkladığı farklı bir raporda ise son 20 yılda doğal afetlerde dramatik artış olduğu bildirildi. Raporda, 1980-1999’da 4 binin biraz üzerinde olan tabiî felâketler­in, 2000-2019’da 7 bin 348’e sıçradığı belirtildi. Asya kıt’asının tabiî afetlerden en kötü etkilenen kıt’a olduğu aktarılan raporda, sıcak hava dalgaların­ın ve kuraklığın gelecek 10 yılda büyük tehdit oluşturaca­ğı uyarısında bulunuldu. Cenevre - aa

 ??  ??
 ??  ?? Küresel çapta 2018’de yaklaşık 108 milyon kişi fırtınalar, seller, kuraklıkla­r ve orman yangınları sebebiyle uluslar arası insanî yardım sisteminde­n yardıma ihtiyaç duydu. BM, 2030 yılına kadar, bu rakamın yılda yaklaşık 20 milyar dolar maliyetle yüzde 50 artabilece­ği tahmininde bulundu.
Küresel çapta 2018’de yaklaşık 108 milyon kişi fırtınalar, seller, kuraklıkla­r ve orman yangınları sebebiyle uluslar arası insanî yardım sisteminde­n yardıma ihtiyaç duydu. BM, 2030 yılına kadar, bu rakamın yılda yaklaşık 20 milyar dolar maliyetle yüzde 50 artabilece­ği tahmininde bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye