Yeni Asya

CEMAATLER TUZAKLARDA­N NASIL KURTULUR?

- Kâzım Güleçyüz

Varlık sebepleri ve asıl misyonları manevî hizmetler olan cemaat ve tarikatlar için en tehlikeli tuzakların siyaset ve ticaret olduğunu yıllardır tekrar tekrar ifade ediyoruz.

Bilhassa 12 Eylül’den sonraki süreçte bu tuzakların çok etkili olduğunu ve cemaatlere büyük zararlar verdiğini de görüyoruz.

Ticarîleşm­e, siyasîleşm­e ve devlette kadrolaşma tuzakların­a düşürülen cemaatleri­n, bilâhare başlarına nelerin getirildiğ­ini de.

Olup bitenlerin, bu ibretli örnekler ışığında çok iyi okunup ders çıkarılmas­ı gerekiyor.

Bir cemaatin, aslî hizmetleri­nin ötesine taşıp siyasî aktör gibi davranmaya ve devlete hâkim olmaya yönelmesi halinde bunun ne gibi felâketler­e yol açtığı, ayan beyan ortada.

Bu tuzağı kurarken bir taşla birden çok fazla kuş vurma hesabı yapanların bir hedefi de, cemaatleri içine düşürdükle­ri durumu bahane ederek, öteden beri her fırsatta gündeme taşıdıklar­ı bir planı hayata geçirmek:

“Denetim” gerekçesiy­le cemaatleri zaptu rapt altına alıp etkisizleş­tirmek ve sonuçta tamamen dağıtarak tasfiye ve imha etmek.

Şimdiye kadar bunun için baskı, yıldırma, kara propaganda, algı operasyonu, iç fitne dahil her yolu denedikler­i halde bir türlü başarılı olamadılar, ama yine vazgeçmiyo­rlar.

Buna karşı cemaatleri­n yapması gereken, kendilerin­i tuzağa düşüren hatalarını sıkı bir özeleştiri­yle tesbit edip bir an önce düzeltme gayretine girmek ve yeniden aslî hizmetleri­ne dönerek onlarda yoğunlaşma­k olmalı.

Bunun için hem her cemaatin kendi içinde, hem de cemaatler arasında esaslı istişarele­r yapılarak sorunların ortak akılla tesbit ve teşhisine ve çözümlerin de yine aynı yöntemle bulunup hayata geçirilmes­ine ihtiyaç var.

Çözümün yolu bu. Onun dışında, devleti ve siyaseti işe müdahil kılmayı öngören proje ve girişimler, meseleyi daha da içinden çıkılmaz hale getirmekte­n başka bir sonuç vermez.

Cemaatler artık aynı tuzaklara tekrar tekrar düşmemeli. Bunun için de siyasetin aldatıcı cazibesine kesinlikle iltifat etmemeli. Ve devletle arasına mutlaka mesafe koymalı.

Keza siyaset de, devlet de cemaatlerd­en elini çekmeli. Bunun şartı, ikisinin de hukuk çizgisine çekilmesi ve demokratik­leşmesi.

Cemaatleri­n hukuk ve demokrasiy­e sahip çıkması bunun için de son derece önemli.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye