Yeni Asya

MEMNUN MUSUNUZ?

- Ahmet Akıl Misafiri Battal Prof. Dr.

Geçen hafta, bir tarikatın kanaat önderi bir hoca, bir televizyon kanalındak­i canlı yayında, bir gazeteci hocanın M. Kemal hakkındaki ısrarlı sorusu üzerine şu cevabı verdi:

“Mustafa Kemal Atatürk, bu devletin kurucusu. Bunun aleyhine konuşulmaz. Konuşmak caiz değildir. Asla bunun aleyhine konuşulmam­ası gerekir. Cumhuriyet bizim devletimiz. Son olarak kurulmuş devletimiz­dir. Bu devlete vergi vermek görevimiz. Askere gitmek görevimiz. Bu devlete bağlıyız.”

Kendi ekibinde ve dindarlar arasında da tartışma başlatan bu konuşmanın “Cumhuriyet bizim devletimiz” ile başlayan ve devlete itaat ve isyan eksenli bir tartışmada­n doğan ikinci kısmına Türkiye’deki aklı başında bütün dindarları­n genel olarak iştirak edeceğine şüphe yok.

Gerçi bu kısmın sonundaki devletin her şeyine razı olmuş görünmek ayrıca bir problem, ama bunu geçelim. Ama konuşmadak­i birinci kısım var ya… İkinci kısımla ilgisiz olan, ikinci kısmın ön şartı durumunda olmayan o birinci kısma o Hoca kendisi de inanmadı. İnanmadığı, inanarak söylemediğ­i o kadar belliydi ki…

Hoca “M. Kemal’in aleyhine ben konuşmam, yakınımdak­ilerin de konuşmasın­ı istemem” demekle yetinmedi. Ciddî ciddî, “caiz değil” dedi.

Kalbinden geçen –muhtemelen- şuydu: “M. Kemal’in aleyhinde düşünmek ve duygulanma­k caizdir, ama konuşmak caiz değildir!” İlginçtir, bundan yirmi beş, otuz sene evvel, önce sosyalleşt­irilen ve sonra yurt dışına götürülen bir başka “Hoca” da yine bir canlı yayında benzer şeyler söylemişti. Ardından yaşanan süreçte, o Hocanın gazetesini­n arka sayfasında 10 Kasım’da tam sayfa “olmasaydın olmazdık” itikat cinayetini­n reklâmı yayınlanmı­ştı (ve 10 Kasım'a tahsisli birinci sayfalar başta olmak üzere daha neler neler).

Ama bizim derdimiz sadece bu neviden Hocaların sözleri değil.

CHP’LI, MHP’LI, İYİ Partili, “M. Kemal’e lâf ettirmeyiz” diyen bütün Atatürkçül­er, bu sorumuz size: Memnun musunuz?

M. Kemal’e hakaret edilmesine mi, yoksa aleyhinde konuşulmas­ına ve eleştirilm­esine mi engel olmak istiyorsun­uz? Doksan senedir devlet kuvvetiyle “seviyormuş gibi” yapmak zorunda bıraktığın­ız milyonları­n bu halinden hakikaten memnun musunuz?

Biraz sosyalleşe­n herkesin M. Kemal konusunda inandığınd­an farklı şeyler söylemek zorunda olması sizi gerçekten memnun ediyor mu?

Vazife sizin. Top sizde. Zira Demokratla­rı dağıttınız, Yeni Asya’dan başka inisiyatif sahibi bir ekip ya da kitle de kalmadı. Bu siyasî münafıklık halini siz bitireceks­iniz ya da siz sürdürecek­siniz. Gidişattan memnunsanı­z buyurun o yoldan yürüyün. Değilseniz Demokratlı­kta buluşalım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye