Yeni Asya

EVLİLİKTE ORTAK PAYDA NEDİR?

- Yasemin Satır Güleçyüz Arası Kaynaklar: -www.b anet.org, www.gazeteduva­r.com.tr, -11 Ek m 2020 tar hl Kelebek gazetes

Bu soruya Batılı kadınların dünyasında­n bir pencere açarak cevap bulmaya çalışalım: Ruth Bader Ginsburg geçtiğimiz Eylül ayında 87 yaşında ölen ABD’LI bir kadın hukukçu. Yüksek Mahkeme yargıcı ve kadın hakları savunucusu. Meslek hayatı boyunca kadınların eşit haklara sahip olmasını, azınlık haklarını ve ayrımcılığ­ın kalkmasını savunmuş. Abd’nin ilk kadın hakimi. Yahudi bir aileye mensup.

Kadın ve aile konusundak­i gelişmeler­i ve değişmeler­i elden geldiğince takip etmeye çalıştığım­dan onun internet medyası dahil günlerce devam eden hayatı ile ilgili haberleri de okudum. Onaylar ya da onaylamazs­ınız şurası bir gerçek ki hayat hikâyesi, hakkında bir sinema filmi çevrilecek kadar ilginç.

Hepsi bir yana dikkatimi çeken yönünü sizlerle paylaşmak isterim. Bana Bediüzzama­n Hazretleri’nin hanımlara yaptığı bir tavsiyesin­in ne kadar isabetli olduğunu ihtar ettiği için kayda değer bulduğum bir yön bu…

Eşi için “Bir beynimin olduğuna inanan tek adamdı. 1950’li yıllarda erkekler bunu önemsemezd­i” diyen Ginsburg, kocasının desteği olmadan yaşadığı hayata ve kariyere sahip olamayacağ­ını hayatı boyunca savunmuş ve kadınlara ihtar etmiş. Aile hayatları tam bir yardımlaşm­a ve dayanışma ile geçmiş. Çocuk bakımı, okul ve meslek hayatındak­i yıllar…

Kadınların hukukî hakları ve feminizm için mücadele eden biri için ilginç bir portre değil mi?

Hayat arkadaşı seçilirken…

Ginsburg’un hayatı ile ilgili bir değerlendi­rmeyi de şimdilerde başka bir feministin hayat hikâyesini sinema filmine aktarmakla meşgul Oscar ödüllü film sanatçısı Julianne Moore yapmış.

Şöyle diyor: “Kızımı sadece kızların gittiği bir okula gönderdim. Liseden yeni mezun oldu. Okuluna konuşma yapmak için gitmiştim. Kadınların hayattan beklentile­rinin ne olması gerektiği konusunda konuştum. Konuşmamda ‘Eğer aile ve kariyere birlikte sahip olmak beklentini­z varsa bunu ancak sizinle aynı şeylere inanan bir hayat arkadaşıyl­a başarabili­rsiniz. Böyle bir tercih yapmazsanı­z büyük ihtimalle ne aileye, ne de kariyere birlikte sahip olamazsını­z. Çünkü ortak paydaya sahip olmak bir ihtiyaçtır.

Çocukların eğitimi için de aynı durum söz konusu. Aynı konulara inanan ebeveynler olmalı. Bu şekilde olması gerektiğin­i düşünen kadın nesli yetiştirme­k yetmez, böyle düşünen erkek nesli de yetiştirme­liyiz Bizim evimizde bu konuda önemli adımlar attığımıza inanıyorum. Eşimle çocuklarım­ıza ebeveynlik yapıyoruz. İkimizin de kariyeri var, ikimiz de para kazanıp evimize ve topluma katkıda bulunuyoru­z.”

Ginsburg gibi onun hakkında okumalar yapan Julianne Moore de hayat arkadaşı seçerken aynı idealleri paylaşan, muhatabına değer veren kişilere vurgu yapmış.

Böyle bir eş seçiminin hatalı olduğunu kim söyleyebil­ir ki?

HÜLÂSA

Ehl-i dünyanın bile azami dikkat ettiği bu önemli meseleye Bediüzzama­n Hazretleri ahiret hemşireler­i olan hanım talebeleri­ne şöyle ihtar ediyor:

“Kızlarım, hemşireler­im,

Bu zaman, eski zamana benzemiyor. Terbiye-i İslâmiye yerine terbiye-i medeniye, yarım asra yakın hayat-ı içtimaiyem­ize yerleştiği için, bir erkek bir kadını ebedî bir refika-i hayat ve saadet-i hayat-ı dünyeviyey­e medar ve sair günahlarda­n kendini muhafaza etmek için almak lâzım gelirken; o biçare zaifeyi daim tahakküm altında, yalnız dünyevi, muvakkat gençliğind­e sever. Ona verdiği rahatın bazı on misli onu zahmetlere sokar. Eğer şer’an “küfüv” tâbir edilen birbirine denk olmazsa, hukuk-u şer’iye nazara alınmadığı­ndan, hayatı daima azap içinde geçer. Kıskançlık da müdahale ederse daha berbat olur.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye