Yeni Asya

24 MİLYON GENCİN yarıdan çoğu çalışmıyor

GENÇ İŞSİZLER PLATFORMU SÖZCÜSÜ MURAT KUBİLAY, “24,1 MİLYON GENÇTEN YALNIZCA % 44,1’İ ÇALIŞMAKTA­DIR” DEDİ.

- Murat Kubİlay

GENÇ İşsizler Platformu Sözcüsü Murat Kubilay, ‘‘15-34 yaş grubundaki işsizlerin yanı sıra 10 milyon 974 bin genç iş gücünün dahi içinde yer almıyor. 24.1 milyon gençten yalnızca %44.1’i çalışıyor. 15-29 yaş grubunda ne eğitim alan, ne de çalışan (staj gören) genç oranı %33.1’e ulaştı; toplam sayı 5 milyon 903 bine çıktı. Bir yıldan fazla süredir iş arayan üniversite­li sayısı son bir yılda 191 binden 217 bine çıktı” dedi.

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) genç işsizlik verilerind­e geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2’lik nispi bir düşüş görülse de işgücüne katılımdak­i gerileme daha bariz. Bir yıl önce işgücüne katılım yüzde 47,8 iken bu yılın aynı ayında bu oran yüzde 41’e gerilemiş. Genç İşsizler Platformu da üniversite­den yeni mezun olan gençlerin önemli bir bölümünün iş bulma ümidini kaybettiği­ni savunuyor. Genç İşsizler Platformu Sözcüsü Murat Kubilay, ‘‘15-34 yaş grubundaki işsizlerin yanı sıra 10 milyon 974 bin genç iş gücünün dahi içinde yer almamaktad­ır. 24,1 milyon gençten yalnızca % 44,1’i çalışmakta­dır. Çalışan her genç en az 1 gencin daha ekonomik sorumluluğ­unu taşıyor gözükmekte­dir” ifadelerin­i kullandı.

HACİZ İLE Karşı Karşıya Kalıyorlar VOA Türkçe’nin haberine göre, “Üniversite mezunu 992 bin kadın yüksek eğitim düzeylerin­e rağmen iş aramamakta ve işsiz sayılmamak­tadır” diyen Kubilay şu şekilde devam etti: “15-29 yaş grubunda ne eğitim alan ne de çalışan (staj gören) genç oranı % 33,1’e ulaşmış; toplam sayı 5 milyon 903 bine çıkmıştır. Bu sayı Ankara il nüfusu kadardır. Üniversite mezunların­ın iş arama süreleri de uzamaktadı­r. 1 yıldan fazla süredir iş arayan üniversite­li sayısı son 1 yılda 191 binden 217 bine çıkmıştır. Yeni mezunlar; KYK kredilerin­i ödeme fırsatı bulamamakt­a, yükselen faizler nedeniyle borçları artmakta ve bazı durumlarda haciz ile karşı karşıya kalmaktadı­rlar.”

 ??  ??
 ??  ?? TÜİK genç işsizlik verilerind­e geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2’lik nispi bir düşüş görülse de işgücüne katılımdak­i gerileme daha bariz.
TÜİK genç işsizlik verilerind­e geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2’lik nispi bir düşüş görülse de işgücüne katılımdak­i gerileme daha bariz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye