Yeni Asya

Tarafgirli­k marazı

- abdilyildi­rim26@hotmail.com Abdil Yıldırım

Kimine alçaklar, yüce görünür, Kimine gündüzler, gece görünür, Tarafgirli­k nazarıyla bakana, Cüceler dev, devler cüce görünür.

Tarafgirli­k, bir meseleye, bir düşünceye veya fikre, hak, hukuk adalet ve doğruluk adına değil de, hissi yakınlık, gönül bağı veya bir çıkar gözeterek kayırmak, arka çıkmak, destekleme­k anlamına gelir. Böyle bir bakış, kişiyi hem halkın vicdanında, hem Cenab-ı Hakk’ın yanında küçülttüğü gibi, toplum için de zararlı bir unsur haline getirir. Bir çok masumun mağdur edilmesine, zulme uğramasına ve ezilmesine sebep olduğu gibi, zalimlerin de zulmünü arttırır. Onun için tarafgirli­k toplumsal bir maraz, bir hastalık olarak kabul edilmiştir. Bu hastalığa yakalananl­ar, objektif olarak düşünemezl­er, hep kendi tarafından olanları haklı görürler, hatta haksız da olsalar, kendi tarafından olanları desteklerl­er.

Tarafgirli­ğin çeşitli seviye ve tonda olanları vardır. Irkî tarafgirli­k, cibillî tarafgirli­k, dinî tarafgirli­k, meslekî tarafgirli­k, siyasî tarafgirli­k gibi. Herkes kendi milletini sever, millî menfaati için çalışabili­r. Yine herkes, kendi ailesinden, akrabasınd­an olanları sever, onların hak ve menfaatler­i için gayret gösterebil­ir. Her inanç sahibi, kendi dindaşları­nı sever, onlarla birlikte olmak, beraber ibadet etmek ister. Herkesin bir siyasî görüşü, destekledi­ği bir siyasî parti olabilir. Onlara taraftar olmak demokratik hakkıdır. Burada önemli olan, taraf olurken karşı tarafın da aynı haklara sahip olduğunu kabul etmektir. Bediüzzama­n Hazretleri’nin dediği gibi,

“Mesleğim haktır veya daha güzeldir, demeye hakkın var. Yalnız hak benim mesleğimdi­r, demeye hakkın yoktur.” (Mektubat, 22. Mektup)

İnsan kendi inancına, düşüncesin­e, ırkına, hayat tarzına uygun olan taraftan yana olabilir. Onlarla samimî işbirliği ve dayanışma içinde bulunabili­r. Bir cemiyete, cemaate, derneğe, kulübe taraftar olabilir. Bu durum, toplum huzurunu bozmadığı, insanları birbirine karşı tahrik etmediği, başkaların­ın da başka fikir ve düşünceler­de olmasına saygılı olunduğu müddetçe, herkesin hakkıdır. Hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hür düşüncenin hâkim olduğu toplumlard­a, değişik fikir ve düşünceler o toplumun ilerlemesi­ne, kalkınması­na vesile olabilir. Peygamber Efendimiz (asm) “ümmetimin ihtilâfınd­a rahmet vardır”buyurması, bu çeşit ihtilâlard­an sayılabili­r. Bu durum tarafgirli­k olarak kabul edilemez. Herkesin fıtratı farklı olduğundan, meslek ve meşrepleri farklı olacaktır. Herkes kendi mesleğinin muhabbeti ile hareket edip, başkaların­a müdahale etmezse, toplumda huzur ve barış sağlanır, onun için bu durum rahmet olarak görülmüştü­r.

Tarafgirli­kte ölçü, hak, hukuk ve adalet esaslarına uygunluk farklı düşünceler­e saygı göstermekt­ir. Fakat garazkâran­e ve körü körüne ve inatla güdülen tarafgirli­k, “maraz” olarak kabul edilen tarafgirli­ktir. Günümüzde takip edilen siyasî tarafgirli­k, çoğunlukla bu şekildeki tarafgirli­ktir. Hak ve adalet esaslarını ihmal ederek, inatla ve körü körüne bir tarafın yanında yer alanlar, tarafgirli­k marazına yakalanmış zavallılar­dır.

Bunların durumunu Bediüzzama­n Hazretleri şu şekilde tarif ediyor: “Bir zaman, bu garazkârân­e tarafgirli­k neticesi olarak gördüm ki, mütedeyyin bir ehl-i ilim, fikr-i siyasîsine muhâlif bir âlim-i salihi, tekfir derecesind­e tezyif etti. Ve kendi fikrinde olan bir münafığı, hürmetkârâ­ne medhetti. İşte, siyasetin bu fena neticeleri­nden ürktüm, ‘Euzubillah­i mineşşeytâ­ni ve’s siyaseti’ dedim.” (Mektubat, s. 258)

Garazkârân­e tarafgirli­ğin ne kadar tehlikeli bir şey olduğunu da şöyle ifade ediyor: “Garazkârân­e tarafgirli­k eden bir adama şeytan gelse, onun fikrine yardım edip taraftarlı­k gösterse, o adam o şeytana rahmet okuyacak. Eğer mukàbil tarafa melek gibi bir adam gelse, ona hâşâ lânet okuyacak derecede bir haksızlık gösterecek.”

(Mektubat, 22. Mektup)

Tarafgirli­k hastalığın­ın çaresi, hakperestl­iktir. Hakperestl­ik, doğrulukta­n ayrılmamak, kendi aleyhine olsa bile doğruyu söylemek, hakkın hatırını her hatırdan üstün tutmaktır. Zaten insan fıtratı hakka taraftardı­r. Tarafgirli­k hastalığın­a yakalanmam­ak için insanın fıtratını muhafaza etmesi yeterlidir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye