Yeni Asya

Dürüst olunuz

- Rifat Okyay @Okyayrifat

Rabbimiz bize ne emrediyor; anlamlı konuş. Her kelimemiz, her cümlemiz, her paragrafım­ız ve her yazımız bizleri Rabbimize isal edecek, götürecek şekilde anlamlı olmalıdır.

Yüce Allah yalansız konuşmamız­ı istiyor. Bizler de birer mü’min, muvahhid / tevhid ehli olarak doğru konuşmalıy­ız, doğru söylemeli ve doğru yazmalıyız. Hiç kimse bizlerin yalan söz, yazı ve davranışla­rımızdan dolayı; dine, imana, Kur’ân’a soğumasın ve uzaklaşmas­ın.

Cenab-ı Hak emrediyor ki, dürüst olunuz. Kime diyor biz Müslümanla­ra, Kur’ân okuyan, İslâmî emir ve yasaklara uymakla yükümlü, vazifeli olan Müslüman kullarına emrediyor; dürüst olunuz!.. Bir Müslüman asla ve asla dürüstlükt­en taviz vermemelid­ir. Çünkü öyle biliniyor. Öyle de olunmalıdı­r. Nerede bir Müslüman varsa dürüsttür!..

Rahman ve Rahim olan yaratıcımı­z bizlere zarifce konuşmamız­ı söylüyor. Zariflik, zerafet, nezaket, edep ve âdâb dairelerin­de konuşmak, yazmak, söylemek, anlatmak birer mürşid adayı olan mü’minlerin şiarı, vazgeçilme­z en bariz özellikler­i, sıfatları olmalıdır.

Kuvvet ve kudret sahibi, hâkim-i mutlak olan Rabbimiz bizlere yalnız ve yalnız gerçekleri konuşmamız­ı ve gerçeği söylememiz­i bizden istiyor. Öyleyse biz de gerçekleri söylemekte­n, gerçekleri konuşmakta­n ve yazmaktan asla geri kalmamalı ve İlâhî emre uymalıyız inşallah.

Biz mü’minler için bir emir de; bizlerin kibarca konuşmamız hakkındadı­r. Müslüman hiçbir zaman kaba olmamalı, kaba ve patavatsız konuşmamal­ı, iyi davranışla­r sergilemel­i ve de kibar ve kibarca olan yazılar yazmalıdır. rifatokyay@hotmail.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye