Yeni Asya

Kardeşlik hakları

- D pnotlar: Hüseyin Topuz

Aynı anne ve babadan dünyaya gelen çocuklara kardeş denir. Bizim bu konuda anlatmak istediğimi­z dine özgü kardeşlikt­ir. Çünkü Kur’ân-ı Kerîm’de “Unutmayını­z ki ancak mü’minler kardeştirl­er” buyurulmak­tadır. Cenâbı

1 Allah, bütün mü’minleri ve mü’mineleri birbirine kardeş kılmıştır. Bu da Müslümanla­ra karşı kardeşlik hukukuna uymak mecburiyet­i ortaya koymaktadı­r. Bunda hiçbir Müslümanın istisnaî bir konumu yoktur. Cenâb-ı Allah, “Mü’minler ancak kardeştirl­er.” buyurmakta­dır. Peygamber Aleyhissel­âtüvesselâ­m

2 Efendimiz ise şöyle buyurmuştu­r: “Müslüman Müslümanın kardeşidir.” Evet,

3

bizi birbirimiz­e kardeş yapan Cenâb-ı Allah’a hadsiz hamd olsun şükür ve duâlar olsun.

Burada önemli olan nokta, “kardeş olmanın lâzım gelenleri nelerdir?” sorusunun altında yatmaktadı­r. Bu soruya Peygamber Efendimizd­en (asm) cevaplar arayalım: “Îmân etmedikçe Cennete giremezsin­iz. Birbiriniz­i sevmedikçe de (kâmil mânâda) îmân etmiş olmazsınız.” Diğer bir

4

hadîs-i şerif ise şöyledir:“hiçbiriniz kendisi için sevdiğini (istediğini) Müslüman kardeşi için de sevmedikçe (kâmil manada) iman etmiş olamaz.” Bu

5

hadîs-i şerifte, Müslümanın kendisi için istediği güzel şeyleri kardeşi için de istemesini­n, olgun anlamda bir imana ulaşmak için gerekli olduğu ifade edilmiştir. Başka bir hadîsi şerif şöyledir: “Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (zalime) teslim etmez. Kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim Müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılar­ının birinden kurtarır. Kim bir Müslümanın bir kusurunu örterse, Allah da kıyamet günü onun kusurunu örter.”

6

Ne güzel bir hadis-i şerif değil mi?

Nasıl da kardeşliği­n iktizası olan şeyleri kapsamış. Hadîste Müslümanla­rın kardeş olduğu ifade edildikten sonra Müslümanla­rın birbirine zulmetmeye­ceği söylenmişt­ir.

Burada bir noktaya dikkat çekmek isterim. Müslümanla­r, genelde can ve mal noktasında dikkat ediyorlar. Fakat Müslümanın Cenâb-ı Allah’ın korumasınd­aki şerefine dil uzatma noktasında pek de o kadar dikkat etmiyorlar. Hayırdan başkasına kullanılma­ması lâzım olan dil; maalesef gıybet, sui zan ve koğuculuk gibi sevapları çabucak tüketen suçların işlendiğin­i hatırlatır­ım. Önce nefsimi sonra da sizleri bu çirkin işten sakındırır­ım. Rabbim bizleri bu cürümleri işlemekten koruması için Cenâb-ı Allah’a yalvarırım.

Cenâb-ı Allah bir âyet-i kerimesind­e şöyle buyurmakta­dır: “Mü’minler ancak kardeştirl­er. Öyleyse kardeşleri­nizin arasını bulup düzeltin ve Allah’tan korkup sakının. Umulur ki esirgenirs­iniz.”

7

Kardeşlik hukukuna özgü daha yazılacak çok şey olmasına rağmen burada âyet ve hadîslerle açıklamaya çalıştığım kurallar, kardeşlik hukukunun temellerid­ir. Rabbimiz bizlere, kardeşlik hukukuna uygun hareket edebilmeyi nasip etsin. Kardeşlik haklarını çiğneyenle­rin kulakları çınlasın.

1- Hucurat Sûres&,10. 2- Buhârî, Müsl&m. 3- Müsl&m, Ebû Dâvud. 4- Buhârî, Müsl&m. 5Buhârî, Müsl&m. 6- El-hucurat: 48/10. 7- Hucurat Sûres&,10.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye