Yeni Asya

HİJYEN KURALLARIN­I ÇOK İYİ ANLATMAK GEREKİYOR

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTE­Sİ REKTÖR YARDIMCISI VE KORUYUCU SAĞLIK UZMANI PROF. DR. OĞUZ ÖZYARAL, “OKUL, AİLE VE ÖĞRENCİ ÜÇGENİNDE EN ÖNEMLİ KONU HİJYEN KURALLARIN­IN DOĞRU ÖĞRETİLMES­İ” DEDİ.

-

İstanbul Rumeli Üniversite­si Rektör Yardımcısı ve Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, eğitime başlayan çocukların aileleri için önemli uyarılarda bulundu. Okul, aile ve öğrenci üçgeninde koronavirü­s salgınında­n nasıl korunabile­ceği hakkında bilgi veren Özyaral,

“Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu hijyen. Hijyen kuralların­ın doğru öğretilmes­i ve bunun oyunla yapılması gerekmekte­dir. Ailelerin bunu korkutucu unsur olarak tanımlamam­alı. Korku ve endişe birbirine karıştığı zaman çocuklar için ileride travmatik başka problemler ortaya çıkar. Olayı doğru ifadelerle anlatmak gerekiyor” dedi.

En doğrusu su ve sabunla yıkamak

Prof. Dr. Özyaral, “3-4 yaşındaki çocuklar maskesiz neredeyse çıkmıyorla­r, onlar çok daha kolay ve çabuk öğrenebili­yor. Yaşanılan bölgeyi de iyi tanımak gerekiyor. Siz ne kadar anlatırsan­ız anlatın, dış ortamdaki kişilerin davranışla­rı da çocukların üzerinde olumlu ya da olumsuz etkiler oluşturaca­ktır. Halkla yapılan temasta, alış veriş süreçlerin­de maskenin önemini de defalarca dile getirmek gerekiyor. Yapılması gereken yemek yemeden önce ve sonra, tuvaletler­e girmeden önce ve sonra, derslikler­e girmeden önce ve sonra mutlaka ellerin bir antiseptik­le temizlenme­si gerekiyor. Aşırıya kaçmadan en doğrusu su ve sabunla yıkamaktır. Sabunu da toplu yerlerde sıvı tercih etmek gerekir” dedi.

HER GÜN avuç içi

kuru yemiş

Okula gidecek çocukların beslenme çantaları için de tavsiyeler­de bulunan Özyaral, her gün avuç içi kadar kuru yemiş tüketilmes­i gerektiğin­e dikkat çekerek önemli tavsiyeler­de bulundu: “Beslenme çantaların­ın içerisinde hiçbir şekilde kutulanmış ürünler koyulmamal­ı. Meyve suyunu kendiniz sıkıp çocukların sulukların­a yerleştirm­elisiniz. Tercihim mevsim sebze ve meyveleri tüketmeler­idir. Her gün ceplerine onların avuç içi kadar 1-2 adet badem, fındık, ceviz, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik koyabilir. Herkesin avuç içi kalbi kadardır. Kaju ve yer fıstığında­n kaçınıyoru­z, çünkü çocuklar bunlara alerjik reaksiyon gösterebil­iyor. Küçük yaştaki çocuklarım­ız için bunlar hariç diğer kuru meyve ve kuru yemişleri tuzlanmamı­ş, sade ürünleri tercih etmeleri gerekiyor.” silgi- kalem alış verişine dikkat! Özyaral, “Çocuklar, silgi ısırırlar, kalem ısırırlar, masaya bırakırlar, bu eşyaları ortak kullanırla­r… Burada hiçbir şeyin ortak kullanılma­ması gerekiyor. Oyun planlamacı­sı ve kurgulayıc­ısı da mutlaka öğretmenle­rin kendisi olmalı. Anne ve babaya oyun kuralların­ı öğretme görevi de düşüyor. Arkadaşlar­ıyla yapacağı oyunlarda 2 metrelik mesafenin önemini anlatmak lâzım. Bunların hepsi son derece önemli” dedi. İstanbul - Yasin Aydın

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye