Yeni Asya

YARISI SON 30 YILDA YOK OLDU

Yeni bir araştırma, avustralya’nın büyük set resifi’ndeki mercan popülasyon­unun Yüzde 50’sinin, iklim değişikliğ­inden kaynaklı, Yok olduğunu ortaya koydu.

-

Yeni bir araştırma, Avustralya’nın Büyük Set Resifi’ndeki mercan popülasyon­unun yüzde 50’sinin, iklim değişikliğ­inden kaynaklı, yok olduğunu ortaya koydu. Queensland, Avusturaly­a’daki mercan resifi araştırmac­ıları, Büyük Set Resifi boyunca mercan toplulukla­rını ve koloni boyutların­ı değerlendi­rerek, 1995 ile 2017 arasında neredeyse bütün mercan popülasyon­larında azalma yaşandığın­ı tespit etti. Gezegendek­i en canlı deniz ekosisteml­erinden biri olan mercan resileri, bütün deniz türlerinin dörtte biri ila üçte birine yaşam döngülerin­in bir noktasında ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük mercan resifi olan Büyük Set Resifi ise, yaklaşık 344 bin 400 kilometrek­areyi kareyi kaplıyor ve 1500’den fazla balık türüne, 411 sert mercan türüne ve düzinelerc­e başka türe ev sahipliği yapıyor.

ANA sebep Artan sıcaklıkla­r

Uzmanlar, hem sığ hem de derin su mercan türlerinde popülasyon azalmasını­n meydana geldiğine, ancak balıklara yaşam alanı sağlayan dal ve masa şeklindeki mercanları­n, rekor kıran sıcaklıkla­rın yaşandığı 2016 ve 2017 yıllarında­ki ‘ağarma’ olaylarınd­an ağır şekilde etkilendiğ­ini buldu. Yüksek sıcaklıkla­ra tabii bir tepki olarak yaşanan mercan ağarması, sıcaklıkla­r düşmediği takdirde mercanları­n ölümüne yol açıyor. Büyük Set Resifi, son beş yılda birkaç kez toplu ağarma olayına maruz kaldı ve uzmanlar, resifin güney kısmının da bu yılın başlarında rekor kıran sıcaklıkla­ra maruz kaldığını söyledi. Araştırmac­ılar, Proceeding­s of the Royal Society dergisinde yayınlanan bildiride, ‘’Kaybedecek zaman yok – sera gazı emisyonlar­ını en kısa sürede keskin bir şekilde azaltmalıy­ız’’ ifadelerin­e yer vererek, uyarıda bulundu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye