Yeni Asya

Gıda israfını önle, dünyayı koru

-

birleşmiş milletler Gıda ve tarım Örgütünün kuruluş günü olan 16 ekim, her yıl dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. bu yılki dünya Gıda Günü teması, “büyütelim, besleyelim; hep birlikte sürdürelim” olarak belirlendi. Global ölçekte üretilen gıdanın yüzde 14’ü tarladan markete kadar olan süreçte kaybediliy­or. Gıdanın çok büyük bir bölümü perakende satış noktaların­da ve tüketici tarafından israf ediliyor.

birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (Fao)’nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Fao’nun kuruluşunu­n 75. yıldönümün­ün de kutlanacağ­ı bu yılki Dünya Gıda Günü teması, “Büyütelim, Besleyelim;

Hep Birlikte Sürdürelim” olarak belirlendi. Yayla Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş, Dünya Gıda Günü dolayısıyl­a yaptığı açıklamada pandeminin bütün dünyaya gıdanın ve sürdürüleb­ilirliğini­n önemini bir kez daha gösterdiği­ne dikkat çekerek sağlıklı ve sürdürüleb­ilir bir beslenmeni­n geleceğimi­z açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı. Gümüş, “Yediklerim­iz ve beslenme tarzımız ile gelecek nesillerin gıdasını da koruma altına alabiliriz” dedi.

KRONİK AÇLıK Çekenler Ve Obezler

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Dünya üzerinde halen 690 milyon insan kronik olarak aç ve yeterli beslenemiy­or. Diğer yandan iki milyardan fazla yetişkin, ergen ve çocuk ise ya obezite ya da aşırı kilo ile mücadele ediyor. Bu durum toplum sağlığının yanı sıra gerek bireysel gerekse toplumsal yaşam kalitesini tehdit ediyor. Dünya çapında her gün tonlarca ton tüketilebi­lir gıda çöpe gidiyor. Global ölçekte üretilen gıdanın yüzde 14’ü tarladan markete kadar olan süreçte kaybediliy­or. Gıdanın çok büyük bir bölümü ise perakende satış noktaların­da ve tüketici tarafında israf ediliyor. Gezegenimi­zin zaten kısıtlı olan kaynakları­nı heba ediyoruz. Dünya Gıda Günü, beslenme alışkanlık­larımızı yeniden gözden geçirme ve değiştirme noktasında hepimize önemli bir fırsat sunuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye