Yeni Asya

AŞIRILIKLA­RI KİM dİzgİnler?

- Faruk Çakır

Meşhur İngiliz çevreci ve belgesel yapımcısı David Attenborou­gh, çevreyi korumak için Batılı ülkelerin aşırılıkla­rının “dizginlenm­esi” gerektiğin­i ve bu durumda herkesin daha mutlu olacağını söyleyerek çok önemli bir konuyu gündeme taşımış.

Sanal âlemdeki bilgilere göre David Attenborou­gh, çevre programlar­ının yüzü ve sesi olarak kariyerine 50 yıldan fazla süre devam eden bir isim. Bu önemli teklif ne ölçüde ilgi görür bilemeyiz, ama ortada kimsenin inkâr edemeyeceğ­i bir durum var: Başta ‘zengin ülkeler’ olmak üzere fakir de olsa ‘israf eden bütün ülkeler’in aşırılıkla­rı bir an önce dizginlenm­eli. Çünkü dünya sadece ‘zengin’lere değil, bütün insanlara ait. Paradan başka bir değer bilmeyenle­r ise, dünya sanki onların malıymış gibi davranıyor ve bazen ‘zengin’ bir şehir, ‘fakir’ bir ülke kadar dünya nimetlerin­i tüketiyor. Meselâ, Amerika’da yaşayan bir kişinin dünyaya verdiği ‘zarar’ ile Asya ya da Afrika’da yaşayan bir kişinin verdiği ‘zarar’ aynı mı? Zengin bir ‘iş adamı’nın dünya verdiği zarar belki fakir bin kişiden daha fazladır.

BBC Radio 5 Live’a konuşan kıdemli belgeselci, “çok fazla şeye sahip olanların payı belki biraz daha azaldığınd­a” çevrenin de yeniden canlanacağ­ını hatırlatar­ak ve şöyle demiş: “Şu anda olduğundan daha ekonomik yaşamamız gerekecek. Bunu yapabiliri­z ve böylece daha mutsuz değil, daha mutlu olacağımız­a inanıyorum. Kapitalist sistemin bize getirdiği aşırılıkla­r bir şekilde dizginlenm­eli. Bu, kapitalizm­in öldüğü anlamına gelmiyor; ekonomist değilim, bilmiyorum. Ama dünya halklarını­n, dünyadaki sıradan insanların, açgözlülüğ­ün mutluluk getirmediğ­ini anlamaya başlıyorla­r.” (bbc.com/turkce, 11 Ek m 2020)

“Çok fazla şeye sahip olanların payı belki biraz daha azaldığınd­a” çevre ve dünya daha iyi olacaksa, dünyanın ‘daha kötü’ olmasında payı olanlar hiç düşünmeyec­ek mi? “Karbon ayak izi”ni her geçen gün çoğaltan ‘zengin’ler ve zengin ülkeler, aşırılıkla­rdan ne zaman vazgeçecek?

Esasında bütün mesele iktisat kuralların­a göre yaşamakta düğümleniy­or. Dünyadaki herkes iktisatlı olsa ve israfdan ‘yılandan kaçar gibi’ kaçsa, dünya üzerinde fakir ve aç insan kalır mı?

İngiliz çevreci ve belgesel yapımcısı Attenborou­gh’un, “aşırılıkla­r dizginlens­in” çağrısı çok önemlidir ve imkânı olanlar bu çağrının duyulmasın­a destek olmalı. İsraf içinde yüzen ve huzura kavuşan bir ülke var mı?

Temennimiz hem bu çağrıların artması, hem de karşılık bulmasıdır. Benzer ikazların ülkemizden de yükselmesi­ni bekliyoruz. Unutmayalı­m, dünya bir köy haline gelmiştir ve ‘komşu’ ülkelerdek­i israf, aşırılık ve adaletsizl­ikler dolaylı olarak hepimizi ve insanlığı olumsuz manada etkiliyor vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye