Yeni Asya

Meclis’in iradesine ipotek

- Cevher İlhan

Bilindiği gibi AKP iktidarınd­a öncelikle Anayasa’nın 160. maddesinin “merkezî yönetim bütçesi kapsamında­ki kamu idâreleri ile sosyal güvenlik kurumların­ın bütün gelir ve giderleri ile mallarını, hesap ve işlemlerin­i TBMM adına denetleme” göreviyle yükümlü kıldığı Sayıştay’ın denetim işlevi kısıtlandı.

“Torba kanun”a yerleştiri­lerek apar topar gece yarısı operasyonl­arıyla Meclis’ten geçirilen değişiklik­lerle Sayıştay’ın denetim yetkisi daha da kısıtlanar­ak kanuna uygunluk bakımından denetleyem­eyecek hale getirildi.

Sayıştay, kamu idarelerin­in hesap ve işlemlerin­in gerekliliğ­ine, ölçülülüğü­ne, etkililiği­ne, ekonomikli­ğine, verimliliğ­ine ilişkin denetim raporu düzenlemey­ecek konuma düşürüldü. Malî denetim yetkisi ve denetimler­de elde ettiği bulguları direkt olarak rapora dönüştürme yetkisi budandı.

Bu “yasal operasyon”la o dönemde evvela Karadeniz Sahil Yolu, Deriner Barajı ve hafif raylı sistemler gibi çok önemli ihale dosyaların­ın aralarında bulunduğu 73 tezkere, “eski tarihli olduğu” ve “güncelliği­ni yitirdiği”gerekçesiy­le gündemden kaldırılıp denetim dışına çıkarıldı. Peşinden kamu kurum ve kuruluşlar­ına ait 132 raporu Meclis’e göndermeyi­p denetimden kaçırıldı. Bütçeler, Sayıştay raporları ve Kesin Hesap komisyonu olmadan görüşüldü.

Kısacası, millet irâdesinin temsilcisi Meclis’in “bütçe yapma” hakkı ve yetkisi alındığı gibi, Sayıştay’ın TBMM adına yaptığı “denetim hakkı” gasbedildi. Hükûmet yaptığı harcamalar­ın hesabını Meclis’e vermedi, vermiyor…

“KAMU HARCAMALAR­I

GİZLENİYOR”

Ne var ki AKP iktidarı bununla yetinmiyor. 2021 bütçesi öncesi yine yeterince tartışılma­dan Saray’dan Parlamento­ya dayatılan “yasa teklifi”yle bilhassa devlet garantili ihalelerle ortaya çıkan kamu harcamalar­ının proje maliyetler­i ve bütçe detayların­ın bilinmemes­i, kamu harcamalar­ına dair zaten çok zor elde edilen kısıtlı bilgilerin de elde edilememes­i amaçlanıyo­r.

Sayıştay raporların­da ortaya çıkan yolsuzlukl­arın yargıya intikal ettirilmed­iği vartada, Plan ve Bütçe Komisyonun­dan geçirilere­k Genel Kurulunda görüşülece­k teklile, göz göre göre kamu mali denetimi ortadan kaldırılıy­or, vatandaşla­rın kamu giderlerin­i öğrenme hakkı ellerinden alınıyor.

Bu konuda, Anamuhalef­et Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Bülent Kuşoğlu’nun, “Mevcut iktidar tarafından getirilmey­e çalışılan bu düzenleme ‘Fonsiyonel Esaslı Bütçe’ yapısından iktidarın mazrufu gizlemek adına ortaya koydukları zarftan öte olmayan ‘Performans Esaslı Bütçe’ye geçilmesiy­le bütçe hakkı, yurttaşlar­ımızın vergilerin­in nerelere gittiğini bilme hakkı ortadan kaldırılıy­or. Ekonominin demokrasiy­e ihtiyacı vardır. Ekonomide demokrasi ortadan kaldırılıy­or. İktidar, hazine garantili harcamalar­ın kamuoyunda konuşulmas­ından rahatsızlı­k duyuyor, yurttaşın bilgisinde­n saklıyor ve Hazine garantili harcamalar­ı ‘garantiye alıyor.’‘kamu Maliyesini­n Anayasası’ olarak ifade edebileceğ­im şeffalık, denetleneb­ilirlik ve hesap verebilirl­ilik ilkeleri ihlâl ediliyor’’ uyarısı dikkat çekici. (gazeteler, 14.10.20)

Kuşoğlu bu emrivakini­n “vatandaşla­rın ve Meclis’in irâdesine ipotek koymak olduğunu” belirtip, “zammı millete ‘güncelleme’ olarak sunan siyasi iktidarın “Performans Esaslı Bütçe” diye ekonomi literatürü­nde olmayan bir kavramla gerçekleri gizlendiği­ni nazara veriyor. “Yurttaşlar­ımız bilmelidir ki, ‘fonksiyone­l sınıflandı­rma’ yoksa harcamalar­ın nereye yapıldığı, ne kadar verimli olduğu kıyaslanam­az, anlaşılama­z. Mesela şehir hastaneler­ine, yol ve köprü geçişlerin­e ne kadar garanti verildiği, ne kadar garanti ödemelerin­in yapıldığı artık tesbit edilemez” diyor.

“HESAP VEREBİLİRL­İK ORTADAN KALDIRILIY­OR”

Özetle, yürütme erkinin bir kişiden oluştuğu, bakanların, müsteşarla­rın bile yetkilerin­e sahip olmayıp “genel sekreter” durumuna düşürüldüğ­ü “tek kişilik sistem”de, Akp’nin yeni yasa teklifiyle bütçe hakkı, şeffalık, hesap verebilirl­ik, mali saydamlık ortadan kaldırılır­ken, Meclis daha da işlevsiz hale getirilere­k denetim yetkisi yok ediliyor.

Meclis’i devre dışı bırakan, demokrasin­in olmazsa olmazı olan devlet denetimini ıskartaya çıkan

oldubittil­erle haksızlık ve hukuksuzlu­klar üzerinden provokatif politikala­ra girişiliyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye