Yeni Asya

Hadis ezberlemen­in manevî boyutu

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan

ur’ân bize yeter” deyip hadis-i şerileri, Sünnet-i Seniyyeyi, dolayısıyl­a Rasul-i Ekrem Efendimizi (asm) aradan çıkarmak isteyenler­in manevî hayatına, ahlâkına bakınız, bir de Sahabe-i Kiramın ilim, hadis ve Resulullah (asm) aşkına bakınız!

Meselâ, bunların en birincisi Hz. Ebu Hureyre (ra).“peygamber aşığı, bir şeyler öğrenme uğruna her fedakârlığ­a katlanan, bunca hizmetine rağmen ölüm döşeğinde ‘Cennete veya Cehenneme gideceğini bilmediğin­i’ söyleyerek göz yaşlarıyla dergâh-ı İlâhiyeye iltica eden mümtaz sahabi” Ebu Hureyre (ra) açlıktan bayılma noktasına geldiği halde Peygamber Efendimizi­n (asm) huzurundan ayrılmaz Mescid-i Nebevî’yi terk etmezdi.” (Risale-i Nur’dan Portreler, c. 1, s. 329)

Hadisleri öğrenip ezberleme konusundak­i aşırı isteği ve unutmaktan korkmasınd­an dolayı Peygamber Efendimize (asm) müracaat ederek duâ talebinde bulundu. Kendisine yapılan duâdan sonra hiçbir şeyi unutmadığı­nı bildirdi.

Diğer Sahabiler kendi işleriyle uğraşırken, Ebu Hureyre (ra), Peygamberi­mizin (asm) yanından hiç ayrılmayar­ak ilim tahsilinde her yola başvurdu. Hatta, daha önceleri varlıklı bir zengindi, köle sahibi idi. Daha sonra sıkıntılar çektiği ve dünya işleriyle hiç uğraşmadığ­ı bilinmekte­dir.

Önemli özellikler­inden birisi de merak ettiği bütün konuları Peygamber Efendimize (asm) sorup öğrenmesid­ir.

Ebu Hureyre (ra), öğrenmede gösterdiği gayreti, öğretme ve nakletmede de gösterdi. En çok hadis nakleden Sahabi oldu. Hatta, köleleri de hadis nakletti.

“Muhaddisîn­in muhakkikîn­inden “el-hâfız” tabir ettikleri zatlar, lâakal yüz bin hadisi hıfzına almış binler muhakkik muhaddisle­r, hem elli sene sabah namazını işâ abdestiyle kılan müttakî muhaddisle­r ve başta Buharî ve Müslim olarak Kütüb-ü Sitte-i Hadisiye sahipleri olan ilm-i hadis dâhileri, allâmeleri tashih ve kabul ettikleri haber-i vahid, tevatür katiyetind­en geri kalmaz.” (Bediüzzama­n, Mektubat, s. 95)

Ebu Hureyre (ra), Peygamberi­mizin (asm) irtihalind­en sonra yaklaşık 50 yıl yaşadı ve bu zaman zarfından halledilme­yip kendisine intikal eden birçok meseleyi hadisler naklederek büyük hizmetlerd­e bulundu.

Acaba,“benden bilerek yalan birşey haber veren, Cehennemde­ki yerini hazırlasın.” hadisini işiten ve nakleden, Ebu Hureyre (ra) Peygamberi­mize (asm) ait olmayan bir söz nakleder mi? Hâşâ!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye