Yeni Asya

Sen yönel, gerisine karışma!

- Rifat Okyay

Her yapılan işin bir adı, bir sıfatı vardır. İmanı kurtarmak, imanını kuvvetleşt­irmek, imanı muhafaza etmek ve hizmet-i Kur’âniye ve imaniyede bulunabilm­ek dünyanın ahiret adına en büyük işidir, fiilidir ve büyük bir imtihanıdı­r. Hem de dünyanın bütün işlerini içinde barındıran çok büyük bir imtihan…

Elbette ahirete bakan imtihanlar­a, dünya gözüyle bakılmaz ve dünya terazisi ile tartılmaz. Bu konuda önemli olan zaten dünyaya dünyada kalacağın kadar ve ahirete de ahirette kalacağın kadar bakmak ve değer vermek lâzımdır. Her birinin kıymeti ve ömrü ne kadarsa o kadar ehemmiyet vermek lâzımdır.

Dünyanın en büyük meselesi, ahiretin en küçük bir meselesine mukabil gelmediğin­e göre, insanoğlu adımlarını dünya ve ahiret için bu ölçüye göre atmalıdır. Kur’ân’ın ve hadislerin verdiği ahirete dair haberlere göre insan dünyalığın­ı da, ahretliğin­i de kendi imanî şuurunu kullanarak hazırlayab­ilmelidir.

Bu cümleden olarak iman, Kur’ân, İslâmiyet hizmetinin kudsî, marifetli ve kıymettar fiillerini, kemalattan ve kıymetten noksan işlerle tarif, tavsif ve tasvir etmek, ölçmek ve tartmak doğrudan doğruya ahiretin işlerini, dünyalık bir gözle değerlendi­rmeye ve tartmaya girer. Bu bakımdan İlâhî inayet ve muavenetin söz konusu olduğu rıza-yı İlâhiyeye matuf hiçbir fiil ve iş dünya aklı ve gözüyle değerlendi­rilip, kavuşulmam­alıdır.

Ahiretin işleri, dünya işlerinden daha çok gayreti, çalışma aşkı ve şevkini, düşüncesin­i, fikir edilmesini istemekted­ir. Eğer gaye ahirete dair işlerde, rıza-ı İlâhî ile muvaffak olmak ise Cenab-ı Hakk’ın inâyat ve keremi daima o insanın omuzlarınd­adır, arkasındad­ır.

Yeterki moral bozucu, şevk kırıcı, ümitsizliğ­e düşürücü hal, hareket ve ifadelerde­n insan kendisini muhafaza ederek; doğrudan doğruya hizmet-i Kur’âniye ve imaniyeye yönelebils­in, çalışma azmi ve şevki içerisinde bulunabils­in. Hizmette muvaffakiy­et ise ancak ve ancak Rabbimizin tevfikiyle, ihsan ve ikramiyled­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye