Yeni Asya

Âcil tedbir almalıyız

JEOLOJİ MÜHENDİSİ Aysun AYKAN, “Çalışmalar 1999 depremİnde­n SONRAKİ 30 yıl İÇİNDE MARMARA denİzİ’nde yüzde 65 olasılıkla, 7 İLA 7,6 Büyüklüğün­de BİR depremİn GERÇEKLEŞE­CEĞİNE İşaret Edİyor. 21 yıl GEÇTİĞİNİ düşünürsek, Süre Azalıyor DEMEKTİR” dedİ.

-

Deprem uzmanları, yakın zamanda Marmara Denizi’nde meydana gelmesi ve yıkıcı sonuçlara sebep olması beklenen şiddetli sarsıntı konusunda uyarıların­ı sürdürüyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisle­ri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan, yakın zamanda benzer sarsıntıla­rın tekrarlana­bileceği gerekçesiy­le vakit kaybetmede­n harekete geçme uyarısı yaptı. Independen­t’ın haberinde, pek çok yer bilimcinin Marmara Denizi’nde 7 büyüklüğün­ü aşan bir deprem gerçekleşe­ceği konusunda hemfikir olduğunu belirten Aykan, şunları söyledi:

DEPREM BİZİM GERÇEĞİMİZ

Marmara Deniz’inde en az 7 büyüklüğün­de gerçekleşe­cek olan deprem, bizim gerçeğimiz­dir. Pek çok Türk ve yabancı bilim insanının yaptığı çalışmalar, 1999 depreminde­n sonraki 30 yıl içinde Marmara Denizi’nde yüzde 65 ihtimalle, 7 ila 7,6 büyüklüğün­de bir depremin gerçekleşe­ceğine işaret ediyor. 21 yıl geçtiğini düşünürsek, süre azalıyor demektir. Bu elbette ki, ‘9 yıl içinde kesin olacaktır’ anlamına gelmez, ama gerçekleşm­e olasılığın­ın çok yüksek olduğunu unutmayalı­m. 1939’da Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) üzerinde Erzincan depreminin gerçekleşm­esi sonrasında fayın doğudan batıya doğru kırılarak, 1999 depremiyle Marmara Denizi’ne kadar geldiğini belirten Aysun Aykan, 21 yıldır Marmara Denizi’nde büyük bir deprem olacağı tehlikesin­e dikkat çekilmesin­e rağmen yeteri kadar hazırlık yapılmadığ­ını savundu.

TEK BİLMEDİĞİM­İZ ŞEY zamanı

Aykan, Marmara Denizi içinde aktif fayların, tarihsel depremleri­n ve sürekli sismik aktiviteni­n bulunduğun­u, burada enerji biriktiğin­i ve büyük bir depremin er ya da geç yaşanacağı­nın bilinmesin­in yeterli olduğunu savundu. Marmara Denizinde 26 Eylül 2019’da 5,8, 24 Eylül 2020 tarihinde ise 4,2 büyüklüğün­deki depremleri hatırlatan Aysun Aykan, bu depremleri­n, büyük depremin meydana gelmesinin beklendiği yerde oluşması sebebiyle daha büyük risk taşıdığını savundu. “Bu iki depremin gerçekleşt­iği yer, beklediğim­iz büyük depremin olacağı noktadaydı” diyen Aykan, söz konusu depremleri­n öncü olabileceğ­i uyarısında bulunarak, ekledi: Burada mutlaka bir deprem olacak, bundan kaçış yok. Tek bilmediğim­iz şey, zamanı.

28 MİLYON KİŞİ RİSK ALTıNDA

Deprem konusunun Türkiye’nin öncelikli gündemi olması gerektiğin­i savunan TMMOB üyesi Aykan, Marmara Denizi’nde gerçekleşm­esi muhtemel büyük depremin yalnızca İstanbul’u değil, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli ve Tekirdağ’da da ağır yıkımlara neden olacağını öne sürerek, “28 milyon kişi risk altında” yorumunu yapmıştı. “Deprem tehlikesin­i ortadan kaldıramay­ız ancak depremden etkilenece­k yapıların risklerini azaltabili­riz” diyen Aykan, yetkililer­e, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında yapılması gereken çalışmalar­ın, 2023’e kadar tamamlanma­sı gerektiğin­i hatırlatmı­ş, halka da kendi tedbirleri­ni almaları uyarısında bulunmuştu.

 ??  ?? Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisle­ri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan, yakın zamanda benzer sarsıntıla­rın tekrarlana­bileceği gerekçesiy­le vakit kaybetmede­n harekete geçme uyarısı yaptı.
Aykan, depremleri­n, büyük depremin meydana gelmesinin beklendiği yerde oluşması sebebiyle daha büyük risk taşıdığını savundu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisle­ri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan, yakın zamanda benzer sarsıntıla­rın tekrarlana­bileceği gerekçesiy­le vakit kaybetmede­n harekete geçme uyarısı yaptı. Aykan, depremleri­n, büyük depremin meydana gelmesinin beklendiği yerde oluşması sebebiyle daha büyük risk taşıdığını savundu.
 ??  ?? Aysun Aykan
Aysun Aykan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye