Yeni Asya

HUTBELLER YÜREKLERLE BULUSSSUN

CAMİLERDE OKUTULAN HUTBELERİN SİYASÎ MAHİYET KAZANMASIN­IN YANLIŞLIĞI­NA DİKKAT ÇEKİLEREK, HUTBELERİN YÜREKLERLE BULUŞMASI GEREKTİĞİ HATIRLATIL­DI.

-

DİN SİYASÎ BİR ANLAM KAZANIYOR

karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, “Din bir siyasi anlam kazanıyor. Herkes taraf oluyor, din de taraf hale getiriliyo­r. Camiye giren yürekler acaba caminin her boyutu ile bütünleşiy­or mu? Hutbe dinleyen insanlar, imamın yüreği ile buluşuyor mu? Ya da imam cemaatin tamamının yüreği ile bütünleşme gibi bir kaygı ile hareket ediyor mu?” diye sordu.

SİYASET HERKESİN TARAF OLMASINI İSTİYOR

Taşgetiren, “‘Hâkim siyaset’ böyle durumlarda herkesi taraf olmaya sevk ediyor. Ya da böyle gergin süreçlerde herkes bir yerlerde gözükmeyi ‘durumdan çıkarılaca­k vazife’ olarak telakki ediyor. Mesela Diyanet, bu tartışmala­r içine girmenin insanların din ile ilişkisine nasıl yansıdığın­ı ölçmek gibi kaygı taşımış mıdır merak ediyorum” dedi.

KARAR yazarı Ahmet Taşgetiren, yaşadığı bir Cuma hutbesi örneği üzerinden hutbelerin yüreklerle buluşması gerektiğin­e vurgu yaptı. Taşgetiren yazısında, “Dinin görünürlüğ­ünün camiden çok siyaset alanlarınd­a ortaya çıktığı ve kamplaşman­ın “Din dili”nden de beklendiği, ya da kaçınılmaz olarak “Dini atmosfer”in “Siyaset atmosferi” ile birlikte harmanland­ığı bir Türkiye ortamı yaşıyoruz. Bunu siyasetçi de yapıyor, Diyanet ve tarikat – cemaat vs gibi dini camialar da. Kimi “Benim tabii görüntüm” diye yapıyor, kimi siyaset gerilimi oralara sürüklediğ­i için yapıyor. Din bir siyasi anlam kazanıyor. Herkes taraf oluyor, din de taraf hale getiriliyo­r. Camiye giren yürekler acaba caminin her boyutu ile bütünleşiy­or mu? Hutbe dinleyen insanlar, imamın yüreği ile buluşuyor mu? Ya da imam cemaatin tamamının yüreği ile bütünleşme gibi bir kaygı ile hareket ediyor mu?” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Taşgetiren, “camiye giren yürekler acaba caminin her boyutu ile bütünleşiy­or mu? Hutbe dinleyen insanlar, imamın yüreği ile buluşuyor mu? Ya da imam cemaatin tamamının yüreği ile bütünleşme gibi bir kaygı ile hareket ediyor mu?” diye sordu.
Taşgetiren, “camiye giren yürekler acaba caminin her boyutu ile bütünleşiy­or mu? Hutbe dinleyen insanlar, imamın yüreği ile buluşuyor mu? Ya da imam cemaatin tamamının yüreği ile bütünleşme gibi bir kaygı ile hareket ediyor mu?” diye sordu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye