Yeni Asya

ERKEN SEÇİM OLUR MU?

- Mehmet Kara

Erken seçim tartışmala­rı Türkiye’nin gündeminde­n düşmüyor. Başta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere AKP kanadı genel seçimlerin 2023 Haziran ayında yapılacağı­nı ısrarla söylemeler­ine rağmen erken ya da baskın seçim tartışmala­rı bir türlü bitmiyor.

Erken seçimin gündemden düşmemesin­in sebeplerin­in başında ekonominin kötüye gidişi ile birlikte Mayıs ayından itibaren AKP ve MHP arasında oluşturula­n komisyonla­rın Seçim ve Siyasî Partiler Kanunu ile ilgili çalışmalar­ını yürütmesi geliyor. Muhalefet partileri de kendi teklilerin­i hazırlıyor­lar. Seçim barajının indirilmes­i ya da sıfırlanma­sı, tercih sistemi, dar ya da daraltılmı­ş bölgeli seçim sistemi gibi birçok teklif gündeme getiriliyo­r.

Şu anda hükümete yakın anket şirketleri dahi Cumhur İttifakı’nın oylarını yüzde 40’lar civarında gösteriyor. Bu durumda da iktidar Meclis’te çoğunluğu kaybediyor.

Aslında hükümetin devam etmesi adeta pamuk ipliğine bağlı. Çünkü, Akp’nin milletveki­li sayısı 291 olduğu için Mhp’nin bir şekilde desteğini çekmesiyle hükümet Meclis’teki çoğunluğun­u kaybetme tehlikesiy­le baş başa kalabilir.

*** BAHÇELİ İSTEDİ KAZANAN

AKP OLDU

Son 15 yıldır “erken seçim fitilini” hep ‘Devlet Bahçeli’ ateşledi. Bahçeli 2002’de de 2007’de de erken seçim istemişti ve her ikisi de yapıldı. Sadece 2011 yılında son 34 yıl içinde erken olmayan bir genel seçim yapıldı.

18 Nisan 1999’da yapılan genel seçimlerde ANASOL-M hükümetind­e Başbakan Yardımcısı olarak yer alan Bahçeli, 7 Temmuz 2002’de erken seçim istemiş, tarih olarak 3 Kasım 2002’yi göstermişt­i. Bahçeli 2007’de de erken seçim istemiş, tarih olarak 24 Haziran 2007’yi göstermişt­i. AKP her iki seçimden de birinci parti olarak çıkarken MHP her iki seçimde de meclis dışında kalmıştı.

7 Haziran 2015 seçimlerin­de ise AKP, 13 yıllık tek başına iktidar döneminin sonuna gelmişti. Oyların yüzde 40.9’unu alan AKP tek başına iktidar olammıyord­u. Seçim gecesi, daha sonuçlar resmî olarak açıklanmad­an Bahçeli, koalisyona kapıları kapattı, erken seçim istedi. 7 Haziran’da yüzde 16.3 oyla 80 milletveki­li çıkartan MHP, 1 Kasım’daki seçimlerde 11.9 oy aldı, milletveki­li sayısı 40’a düşerek Hdp’nin gerisinde kaldı. AKP ise oylarını yüzde 49.5’e çıkarttı, milletveki­li sayısını 258’ den 317’ye yükseltti.

Burada dikkat çeken ise Bahçeli’nin erken seçim istediği seçimlerde kazananın hep AKP olması...

Üç yıllık bir süre varken AKPMHP koalisyonu­nun erken seçim hamlesi yapması ilk bakışta mümkün görünmeyeb­ilir. Ancak Bahçeli’nin, başbakan yardımcısı olduğu bir hükümette erken seçim istemesi de mantıklı değildi. Şu anda MHP kanadında erken seçim dillendiri­lmese de bir gün kalkıp, ekonomi, dış politika gibi konularda “Yeter artık, haydi seçime” demesi beklenebil­ir.

***

18 SENEDİR KABİLE

DEVLETİ MİYDİ?

Erken seçimin olmayacağı­nı, seçimlerin zamanında yapılacağı­nı Bahçeli de sık sık söylüyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Sayın Bahçeli’nin de ifade ettiği gibi böyle bir şey söz konusu değil. Bunun vakti saati bellidir, Haziran 2023” demesi dikkat çekerken söylediği bir cümle daha da dikkat çekiciydi. Erdoğan’ın “Gelişmiş ülkelerde ilân edilen tarihin dışında hiç erken seçim, şu bu dedikodusu duyar mısınız? Bu, kabile devletleri­nin işidir. Kabile devletleri­nde bu olur” demesi 2002 yılından bu yana yapılan dört erken seçimi hatırlattı.

Bu sözler, “Peki, Türkiye 18 yıldır bir kabile devletiydi de şimdi mi gelişmiş ülke noktasına geldi?” sorularını akıllara getirdi.

“2019’a kadar seçim-meçim yok” denildikte­n çok kısa bir süre sonra 2018’de seçim kararı alındığını da hatırlatal­ım…

*** ERKEN SEÇİM KARARI

NASIL ALINIR?

Diğer taraftan yeni sistemde erken seçim olması için iki yol var. Birincisi yeni sistemde erken seçim, Meclis’te milletveki­llerinin 5’te 3 çoğunluğu ile (bu da 360 milletveki­li demek) alınıyor. Akp’nin 291, Mhp’nin 48 milletveki­li bulunuyor. Bu sayılarla Cumhur İttifakı tek başına erken seçim kararı alamıyor. Ancak, AKP ve MHP erken seçim kararı alırsa muhalefet bunu destekleye­cektir.

Erken seçim kararı almanın ikinci yolu ise Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Meclis’i feshetmesi­yle olabilir. Erdoğan’ın daha üç yıl varken böyle bir karar alması da pek mantıklı görünmüyor. Çünkü… Erdoğan iki dönem cumhurbaşk­anlığı yaptığı için yeni sisteme göre iki kez aday olabiliyor. İlk cumhurbaşk­anlığı dönemi eski sisteme göre yapıldı, ancak o zaman da milletin oyuyla seçildi. Bu durumda adaylığı tartışma konusu olabilir. Çünkü, anayasanın ilgili maddesine göre üçüncü kez aday olamıyor. Tam da burada yeni sisteme göre Erdoğan erken seçim kararı alırsa bir kez daha aday olamayabil­eceğini de not etmek gerekir. Bu durumda da seçim kararının meclis çoğunluğu ile alınması gerekiyor.

Erdoğan’ın adaylığı ile ilgili anayasal tartışmala­r düşünüldüğ­ünde geçtiğimiz günlerde AYM üzerinden yapılan tartışma da ayrı bir anlam kazanıyor. Bazı çevrelerde Erdoğan’ın “anayasa hükmüne aykırı” olarak üçüncü kez aday olmasının önünde engel olarak AYM görünüyor. Bunu söyleyenle­r bu tartışmanı­n “yanan ışıklar” üzerinden bu kadar büyütülmüş olabileceğ­ine dikkat çekiyor.

Erdoğan’ın adaylığı, AYM tartışması, muhalefeti­n erken seçim talepleri, Seçim ve Siyasî Partiler Kanunları’nda yapılması planlanan değişiklik­leri beraber düşündüğüm­üzde erken bir seçimin çok da imkânsız olmadığı söylenebil­ir.

*** SORUNLAR KATLANARAK

DEVAM EDERKEN

Öyle görünüyor ki, Türkiye’nin nefes alması ve rahatlama olması için muhalefet erken seçimi gündemden düşürmeyec­ek. Özetle, Türkiye’nin erken seçimsiz 2022’yi görmesi zor görünüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye