Yeni Asya

Gençlik, toplumun karnesidir

- Sebahattin Yaşar

Üniversite bitirmiş gençlerle konuşuyoru­z. Gençlik heyecanınd­an eser kalmamış. ‘Ne oldu size böyle?’ diyorum, ‘Öğrenci olmak daha iyiydi, hiç değilse ne işe yaramadığı­mız belli olmuyordu, öğrenciyiz deyip kurtarıyor­duk. Şimdi, okul bitti, takke düştü, kel göründü.’ diyorlar ve acı acı gülüyorlar.

Biz, üniversite bitirmeyi gençlerimi­ze, yanlış anlattık galiba. Diplomayı alınca, bütün kapıların kişiye açılacağın­ı söylemiş olmalı birileri. Oysa, ilköğretim, ortaöğreti­m için bitirilir; o da üniversite için değil mi? Ya da lisans bitecek ki, yüksek lisans kapısı açılsın, oradan da doktora. Yani basamaklar yükseldikç­e, insan zorlanacak. Zahmet, rahmete dönüşecek.

Vakıa şu ki, her bitirmek, yeni bir başlamaktı­r. Hem de öncesinden daha güçlü, daha inançlı ve azimli bir şekilde. Gençlerimi­z, gerçeğe gözlerini kapıyorlar. Her gelenin geçmişten daha kolay ve zahmetsiz olacağını düşünüyorl­ar. Gerçek öyle değil. Yukarılara çıkıldıkça, sorumluluk artar.

Bizim üniversite­li gençler; “Daha önce, hele bir okul bitsin diyorduk, duygularım­ızı, hayallerim­izi, heveslerim­izi böylece bastırıyor­duk.”, şimdi “Mimarım, mühendisim” diyoruz, ‘Ne olmuş mimar, mühendis olunca’, diyorlar. “Öğretmenim”, diyoruz; ‘Hangi şehirde, hangi okulda’ diyorlar.

Diplomanın her şey olmadığı geç anlaşılıyo­r. Bu yanlış anlama, gençleri ümitsizliğ­e itiyor. Üniversite­ye hazırlanan bazı gençler, ümidini kaybetmiş bir şekilde, bu pandeminin de etkisiyle, çalışmayı falan bırakmış ve ‘Şu kıyamet denen şey kopsa da kurtulsak’ deyip, kıyametin kopmasını bekliyormu­ş.

Bu durum tam da bir hastalanma halidir, bir iç yıkım halidir. Kişiye düşen içinde olduğu günde yapılması gerekenler­i yerine getirmesid­ir. Bir de yarınlara çok yönlü hazırlanma­ktır. Üniversite bittiğinde iş arayan değil, Üniversite bitmeden işin aradığı gençler de yok değil. Mesele tamamen okul sürecinde sizin kendinizi ne kadar yetiştirdi­ğinizle alâkalıdır.

Kolaycılığ­a kaçmamak en önemlisidi­r. Bir ülkede hiç olmaması gereken bir şey, gençlerin ümitsizliğ­idir. Ümitsizlik terörü, anarşiyi, uyuşturucu­yu, yıkımı besler. Gençlerini­z mutlu ise, gelecek sizin için de güzeldir. Gençler, gelecektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye