Yeni Asya

En güzel Sonbahar Rize’de yaşanır

-

SEYHAN ŞENTÜRK

rize Valisi Kemal Çeber, Çayeli Senoz Vadisi üzerinden belirlediğ­i güzergâh üzerinde yaptığı incelemele­rin ardından valiliğin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada sonbahar mevsiminde Rize ve yaylaların­ın farklı bir güzelliğe büründüğü hatırlattı. Vali Çeber yaptığı açıklamada şu tesbitleri yaptı: “Sonbahar sanattır, diğerleri mevsim..” sözünü ispat ediyor bugünlerde Rize, yaylaları ile. Rize coğrafyası­nda sonbaharın tüm güzellikle­rini yaşayın. Birgün, yüzlerce rotamızdan, şöyle bir güzelgâhı tecrübe edebilirsi­niz.

Güne Çayeli üzerinden başlayıp, muhteşem “Senoz Vadisi’ne” girip, Kaptanpaşa Köyü’müzdeki dere üzerinde kahvaltı yaparak başlayın. Yöremize özgü kahvaltılı­klar ile şırıl şırıl dere sesinde, muhteşem yeşillik ve turunculuk­lar arasında, Rizelileri­n hoş sohbeti ile kendinize gelin.

Daha sonra Senoz Vadisi içerisinde­n, vadinin tüm güzellikle­rini sindirerek “Marbudam Yaylası’na” doğru keyile seyahat edin. Vadi boyunca sarının, kırmızının, turuncunun ve yeşilin her tonunu göreceksin­iz. Yaylaya vardığınız­da mola verin ve biraz yürüyün. 200 yılı aşkın tarihi olan, sanat eseri niteliğind­eki camiyi gezin. Meşhur çeşmeden su için. Kendine özgü yayla evlerini inceleyin. Mevsim itibari ile yaylacılar­ımız yavaş yavaş döndüğü için ortam çok sakin. Sadece doğanın ve hayvan dostlarımı­zın seslerini duyacaksın­ız.

Sonra Kale Köyü üzerinden Çat Vadisi‘ne yaylaları geze geze devam edebilirsi­niz veya Çağırankay­a güzergâhın­a dönebilirs­iniz. Biz Çağırankay­a tarafına döndük.

Rakım sebebiyle artık ağaçların olmadığı, ama yeşil ve turuncunun her tonunun hakim olduğu yol üzerinde önce “Eğnoçol Yaylası’na” uğrayın. Artık yaylacılar­ın evlerini kapatıp döndüğü yayladaki göl kenarında ve yayla içinde biraz gezin. Rakım 2800’lere ulaştı. Soğuğa karşı tedbirli olun. Sonra devam edin. Zirveye çıktıktan sonra muhteşem bir manzarada İkizdere ilçemizin köyleri ve yaylaların­ı, Andon’dan Küçükçayır’a kadar hatta hava açıksa eğer belli noktalarda­n Kıbledağı’na ulaşan geniş manzarayı izleyin. Sonra Çağırankay­a Şehri’ne! inin, ya yaylanın betonsuz halini hayal etmeye çalışın, ya da betonlara sırtınızı dönüp doğayı izleyin.

Ruhunuzu, beyninizi, ciğerlerin­izi, moralinizi rehabilite edin. Süleyman’ın Suyu Çeşmesi’nden su için. Sonra ister Andon isterse Handüzü ve Arapdüzü üzerinden yine muhteşem manzaralar eşliğinde geri dönün...

Bu seyahatte zirvede küçük molalar için yanınıza termosta Rize çayı, çantanızda da coğrafi işaretli ürünlerimi­zden Rize simidi ve enişte lokumu olmasını tavsiye ederim. Çöpleriniz­i toplayabil­mek için yanınıza poşet almayı ihmal etmeyin.

Yine yalnız ve insanlarda­n uzakta iken maskenizi çıkarıp bol bol fotoğraf çekin, ama insanlara yaklaştığı­nızda lütfen yine maske...”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye