Yeni Asya

“DEVRİM, EVLATLARIN­I YER”

kâzım GÜLEÇYÜZ

- Kâzım Güleçyüz Tahlil

Fransız devriminin öncülerind­en Danton, devrim sonrasında giyotine gönderilen ilk isimlerden biriydi ve bu durumu “Devrim, evlatların­ı yiyor” sözüyle tarihe kaydetti.

Daha da ibretli ve manidar olanı, Danton’un idam fermanını çıkaran Robespierr­e’in de—ki devrimi birlikte yaptıkları önde gelen isimlerden biriydi—bir müddet sonra arkadaşlar­ıyla birlikte aynı âkıbete uğratılmış olmasıydı. Yakın tarihimizd­e de bunun örnekleri var. En başta, Fransız ihtilalind­en çok etkilendiğ­i bilinen ve daha Osmanlı subayı iken Batılı hayat tarzını ülkemize de getirmek için “coup,” yani darbe yapmaktan söz eden M. Kemal’in, ipleri tamamen eline aldıktan sonra başlattığı devrimler sürecinde, evvelce kendisine en büyük desteği vermiş olanlardan başlayarak yaptığı geniş çaplı tasfiyeler.

Sonra 27 Mayısçılar­ın, başından itibaren ihtilalin plan, sevk ve idaresinde aktif rol almış olan Türkeş ve ekibini devredışı bırakmalar­ı.

12 Eylül’ün sivil devamı ve uzantısı olarak 8 sene tek başına iktidarda kalan ANAP’ıN, bilâhare kendi içindeki iktidar kavgalarıy­la beraber kan kaybederek gittikçe zaafa uğraması ve 28 Şubat’a da payandalık yaptıktan sonra siyaset sahnesinde­n tamamen silinmesi.

28 Şubat’ın baskı ve dayatmalar­ının toplumda sebep olduğu tepki birikimi sayesinde, girdiği ilk seçimde iktidar olan ve sonraki seçimlerin bir kısmını “mağduriyet” üzerinden, sonuncular­ını ise kurduğu ittifaklar­la kazanarak bugünlere ulaşan AKP’DE cereyan eden tasfiyeler de bu gerçeğin en yeni örnekleri.

Özellikle tek adam rejimine geçiş sürecinde ve sonrasında bu tasfiyeler iyice hızlandı ve arttı. AKP iktidarlar­ında cumhurbaşk­anlığı, başbakanlı­k, bakanlık ve teşkilât yöneticili­ği yapmış birçok isim artık partisiyle yolunu ayırmış durumda ve bunların önemli bir kısmı yeni ve başka partilerle yoluna devam ediyor.

Senelerce “Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda” denilen insanlar, şimdi çok farklı yollardan gidiyor.

Devleti de, AKP’YI de cenderesin­e alan tek adam rejimi, 18 yılda partiyi bugüne getiren isimleri, gözünü bile kırpmadan harcarken, bunun doğurduğu ve giderek büyüyen boşluğu kızılelmac­ı ortaklarıy­la doldurmaya çabalıyor.

Ve kızılelma ittifakı, mukadder çöküşüne doğru gidiyor. Memleketi de mahvederek...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye