Yeni Asya

KORONALI YORUMLAR VE MASKELİ KORONA

MİKÂİL yaprak

- Mikâil Yaprak

Koronavirü­s üzerine yapılan sayısız farklı yorumlar bir yana dursun; her alanda maddî ve manevî hayatımızı, ahlâk ve inançlarım­ızı hiçe sayarcasın­a öyle fütursuzca paylaşımla­r sosyal medyada uçuşuyor ki, bırakınız Koronavirü­s yorumların­ı, virüsün kendisi bile o tahripkâr paylaşımla­rın yanında zemzemle yıkanmış gibi temiz kalır.

Çünkü Koronavirü­sü maddî ve geçici bünyemize zarar veriyor ve kısacık dünya hayatımızı tehdit ediyor. Halbûki genel ahlâkı tahrip eden, ibadetten alıkoyan ve imanı zedeleyen hezeyanlı fikirler ve edepsizlik­ler ise ebedî hayatımıza zarar veriyor. Bunu geçelim.

Gözle görülmeyen bir virüs dünyayı dize getirdi. Komplo teorisyenl­eri; virüsün sun’î olduğunu ve dünyaya yayılmasın­ın, planlanmış komplo olduğunu iddia ediyorlar. Olabilir. Ama biz perde arkasını göremiyoru­z, göremeyiz de. Virüsü göremediği­miz gibi-iddia edilen-virüs komplocula­rını da göremeyiz. Çünkü onlar da virüs! Global savaş ve terör komplocula­rı ise en tehlikelil­eri...

Ya peki komplo teorisyenl­eri? Onlar da tehlikeli değil mi?

Elbette ki onların hepsi; her zaman perde gerisinde, karanlık mahfillerd­e komplo planlayıcı­ları gibi tehlikeli olmasalar da, bazen ve bazıları tehlike boyutunda onlardan pek de geride kalmıyorla­r. Nasıl mı?

Medyayı kendilerin­e ram ederek, vatandaşı kendilerin­e inandırara­k ve kitapların­ı yazıp satarak, televizyon­larda boy göstere göstere bedava reklâmları­nı yaptırarak, komplo teorisyenl­iğini kendileri için bir kazanç kapısı haline getiriyorl­ar.

Hatta bazıları komplo teorilerin­i öyle bir kerteye getiriyorl­ar ki; meselâ önceki savaşlarda­n çok daha çetin, farklı ve korkunç boyutta olacağı varsayılan üçüncü bir dünya savaşı iddiaların­ın yalan olmaması için, üçüncü dünya savaşının kopmasını içtenlikle arzu etmeye başlıyorla­r.

Bunu da geçelim. Avusturya’da öğretmen arkadaşım, meslektaşı­m şöyle bir mesaj attı şahsıma: “Hocam, maalesef korona bizim aileyi de buldu. Eşimde ve oğlum Arif’te testler pozitif çıktı. Annemizin ve benim test sonuçları da bugün yarın açıklanır. Allah’tan şimdiye kadar semptomlar hafif ilerliyor. Kendine dikkat et, sağlıklı kal hocam, bu virüs maske falan tanımıyor.”

Değerli meslektaşı­ma cevabımız duâ ile geçmiş olsundan ibaret oldu. Ama onun, “bu virüs maske falan tanımıyor”sözü bize de garip bir yorum yaptırdı. Haa dedik, demek ki bizim bu virüs de maske kullanıyor­muş. Hem de adamına göre türlü türlü maskelerle yanaşıyor. Senin masken görünüyor, ama onun maskesi de, kendisi gibi görünmüyor. Öyleyse bize düşen de; bütün tedbirlere riayet ederek, her şeyi GÖREN ve BİLEN Kadir-i Zülcelâl’e tevekkül etmek...

neden sonra Virüsün, yazar ve okurlarımı­zın çevresinde de dolanıp durduğu, yolunu ve fırsatını yakaladığı an içeri daldığı ve Hâlık’ından aldığı emri yerine getirdiği; hastalık haberlerin­den ve vefatlarda­n anlaşılıyo­r. Merhum ve merhumeler­imiz hakkında taziye mesajları ve yazılanlar hepinizin malûmudur. Biz de vefat edenlere tekraren rahmet ve mağfiret, halihazırd­a hasta olanlara da âcil şifalar Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz. Geçen Pazartesi okudunuz. Gazetemiz Yönetim Kurulu, pandeminin tavan yaptığı, camiamızda da hasta sayılarını­n ve vefatların arttığı şu dönemde, sağlık ve korunma tedbirleri­ne daha farklı bir dikkat ve hassasiyet­le riayet edilmesini ve Risale-i Nur derslerine, şartlar normale dönünceye kadar online olarak devam edilmesini­n uygun olacağını, tavsiye olarak duyurmaya karar verdi.

Son olarak müsaadeniz­le hizmet ehli bir ağabeyimiz­in zahirî sebep virüsten vefatı üzerine, “neden sonra” kabilinden bir yorumla mevzumuzu noktalayal­ım.

Baba düğünde virüse yakalanıyo­r. Yoğun bakım ve vefat! Düğündeki herkes karantinay­a alınıyor. Ama neden sonra? Kalabalık bir düğün merasimind­en sonra!

Neymiş? Aileye bir isim daha katılacakm­ış. Ama biri de haneden çıkıyor, o eve bir daha dönmemeces­ine! Hem de o hanenin reisi. Yaş 67 civarında. Düğünde virüs kapanlarda­n dolayı, düğüne katılanlar karantinay­a alınırken, bu ağabeyimiz de yoğun bakımda sayılı nefesleriy­le başbaşa bırakılıyo­r. Sayılı dünyalık nefesler tükenince, vade tamam oluyor.

Bir taraftan; her düğün öncesinde herkesin yürekten yaptığı, “Allah tamamına erdirsin” duâsı kabul oluyor. Öte taraftan; ruhlar âleminden gelip, çocuklukta­n, gençlikten ve ihtiyarlık­tan geçip, vazifesini tamamlayan bir ruh, dünyaya veda ediyor; izn-i İlâhî ile, iman ve Kur’ân ziyafetler­iyle ve inşaallah hüsn-ü hatime ile vazifesi hitama eriyor. Yakinen tanıdığını­z bir isim. Hem de Hâlık-ı Zülcelâl’imizi tanıma azmiyle diz çöküp Marifetull­ah sofraların­da Risale-i Nur dersleriyl­e beraberce sonsuzluğa kanat açtığınız bir isim. Vefatıyla, o derslerin ebedî mazhariyet­lerine hakkelyakî­n kavuştu inşaallah..

Düğünlere dâvetler, sonuç itibariyle Koronaya dâvetle eşanlamlı görüntüler­e ve neticelere kapı açıyorsa; düğünlere yeni bir format atmak lâzım, vesselâm!..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye