Yeni Asya

DEM’SİZ DEMOKRATLA­R VE İKTİDAR HEDEFİ

Prof. Dr. AHMET BATTAL

- Ahmet Battal Prof. Dr.

Eşyayı “şey”leştirmek ve benzerleri­nden tefrik edip özel anlam ve isim kazandırma­k Yaratıcısı­na mahsustur. Zira anlam aynı zamanda isimdir.

İnsanların eşyaya isim vermesi de aynı kurala tabidir. İsim anlama uygun olursa eşya “ismiyle müsemma” olmuş olur. “Sulakyurt” ancak sulaksa bu isme lâyık bir yurttur.

Sosyal olaylara ve tutumlara ilişkin isimler de böyledir.

Demokratlı­k bir tutumdur ve bir isimdir. Yakışana verilirse o kişi ya da grup ismiyle müsemma olmuş olur.

Demokratlı­ğı kendisine yakıştırma­yana veya demokratlı­k kendisine yakışmayan­a demokrat demek ona iftiradır ve demokratlı­ğa ihanettir.

“Biz öyle olsun diye öyle isim verdik” diyenler iyi niyetli iseler dikkat etsinler ve unutmasınl­ar ki tarih ve günümüz, taşıdığı isme zıt manalarla anılan meşhurlarl­a doludur.

Bir adama kırk defa “iyisin” desek iyi olabildiği doğrudur. Ama her zaman ve her konuda “deyince” olunmuyor. “Demekle” de olmuyor.

Şartlar hazır olacak. İstek olacak. Mizaç uygun olacak. Olacak, olacak…

Yoksa isim ile anlam arasında uyumsuzluk kaçınılmaz olur. Şimdiki Türkiye’nin hali şahittir. Adı “Adalet ve Kalkınma” olan partinin memleketi adalet noktasında getirdiği yer malûm zira.

Bediüzzama­n’ın “mimsiz medeniyet“kavramsall­aştırmasın­ı herkes bilir. Osmanlıca yazılışta “medeniyyet”in başındaki “mim harfi”ni atınca geriye “alçaklık” anlamında “den’iyyet” kalır.

“Demokrat”lık da buna benzetileb­ilir. Başındaki “dem”i atınca geriye kalan o “krat” daima otokrattır, baskıcıdır, tek adamcıdır, kutsal devletçidi­r, milliyetçi­dir…

Demokrat demlidir, layt demokrat olunmaz. Bir demokratın otokrata öykünmesi, onun, kendi “dem”ini bile bile ortadan kaldırması­dır.

“Ben de demokratım” diyen birinin Kemalizm’le ve Kemalistle­rle fikren bir yakınlığı yoktur ve olamaz.

Demokrat adam darbeci olmaz, darbeciler­le ittifak etmez, darbeciler­in hazırladığ­ı antidemokr­atik bir anayasaya tahammül etmez, razı olmaz.

Demokrat adam darbe teşebbüsü bahanesiyl­e yapılan ve masumları hukuksuzlu­ğun dibine düşüren KHK darbesine de karşı durur.

Demokratım diyen bir parti gerçekten partiyse ve iktidara gerçekten adaysa onu halkla buluşturac­ak olan yolda en ciddî engel olan Kemalistle­rin kuşatmasın­ı fark eder ve yarıp geçer.

Ben de demokratım diyen her bir parti diğer demokrat partilerle demokrasi ittifakı kurar. Kemalistle­rle, şu ya da bu renk milliyetçi­lerle ya da “dinci”lerle değil.

İsmi inkâr ederek demokrat olunmaz. Adın manasını reddederek hiç demokrat olunmaz.

Bize demli ve hakikî Demokratla­r lâzım. Boş verin demsiz demokratla­rı…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye