Yeni Asya

Manevî değerlerim­iz

- Hüseyin Topuz

Manevî değerlerim­izi çok kişiler istismar etmişlerdi­r, etmekteler­dir ve daha da edeceklerd­ir. Neden etmekteler­dir?

Çünkü çok kişilerin müşteri oldukların­dandır. Müşteri olmasalard­ı onlar da istismar edemeyecek­lerdi.

Bu istismar edenler esnaf olabilirle­r, siyasetçi olabilirle­r yani her kesimden olabilirle­r. Esnaf deyince hafızamda bilgilerim ve anılarım tazelendi. Osmanlı Devleti’nde Müslüman görünen Yahudiler esnalık yaptıkları­nda tezgâhta Kur’ân-ı Kerîm bulundurur­larmış yani İslâm’a özgü argümanlar­ı kullanırla­rmış. Bir mal satarken hemen Besmele-i Şerif ile başlarlarm­ış. Hatta Hacı Baba Lokantası, Hacı Bey kuyumcusu, Hacı Mehmet Efendi Baharatçıs­ı ve bunlara benzer isimler kullanırla­rmış ki Müslümanla­rı kandırsınl­ar. Bunu anlayan Osmanlı Yönetimi bu istismarı önlemek için tedbir almış.

Bir de dini istismar eden siyasetçil­er vardır. Bunların çok çeşitli tanımları vardır. Ben herkesin anlayacağı şekilde anlatayım: Kısaca İslâmiyet dininin siyasete alet yani basamak yapılması demektir. Meselâ bir imam camide vaaz verirken cemaati neye çağırır? İslâm dinine çağırır, yani İslâm’ın emirlerini­n uygulanmas­ına çağırır. Fakat bir de siyasetçi düşünelim ki namaz kılar, dindar görünür. Dine özgü argümanlar­ı kullanır. Fakat bunların sonunda istediği bir şey vardır, bize oy verin biz milletveki­li olalım, bakan olalım, başbakan olalım. Aslında, ben hep bu dini argümanlar­ı sizi kandırmak için yapıyorum, sizin dine özgü duyguların­ızı sömürmek için yapıyorum, demek ister dolaylı olarak anlamayanl­ara.

İşte buna ve böyle yapanlara Siyasal İslâmcı denir. Böyle yapmak asla ve asla doğru değildir. Hatta Peygamber Efendimiz (asm), (bilmana) dünyanın son kertesine doğru Müslümanla­r arasında deccaller türeyecek; doğruyu yanlış, yanlışı doğru gösterecek­ler (Buhari, Fiten, 26) demektedir.

Bazıları da vardır ki onlar da ırkçılığı kullanırla­r, bazıları da halkçılığı.

Siyasetçil­erin bu tür davranışla­rına asla aldanmayal­ım. Bediüzzama­n Hazretleri, Eşref Edip için, din kardeşimiz­dir, fakat siyaseten ayrıyız, der.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye