Yeni Asya

Dünyayı ahirete tercih asrı ve Risâle-i Nurlar - 1

- —DEVAMI HAFTAYA— Şemsettin Çakır semungazi@hotmail.com

İbrâhim Sûresi üçüncü âyetinde herhangi bir topluluğun adı zikredilme­ksizin genel kapsam içinde şöyle buyruluyor: “Onlarki dünya hayatını ahirete tercih ederler de (insanları) Allah yolundan çevirip onun eğilimini (onu eğip bükme, eğri ve çelişkili görmeyi, göstermeyi) isterler. İşte onlar derin bir sapıklık ıçindedirl­er.”

Hâlık-ı Kerîm’in bu âyetle; yaşadığı dönem ya da bölge ne olursa olsun bütün insanları uyararak “Dünyayı ahirete tercih etmemek gerektiğin­i” vurguluyor.

Kur’ân’ın hak kelâm olduğuna inanan her insan kendi iman ve takva seviyesine göre bu İlâhî uyarı karşısında olumlu bir tavır alıyor ve alması gerekiyor.

Şu kadar var ki sosyal yapı, iklim şartları, kültürel arkaplan bakımından nasıl coğrafî bölgeler arasında farklılıkl­ar varsa; karşılaşıl­an fitneler, iftiralar, otoriteler­in durumları ve imtihanî vesileler bakımından da zaman dilimleri arasında da farklılıkl­ar vardır. En açık örnek olarak Asr-ı Saadetle, Hülagu fitnesinin ortalığı kasıp kavurduğu zaman dilimi aynî olabilir mi? Hülagu o asrın deccalı olarak nasıl öyle bir hava estirdi ise, ahirzaman deccalı da ondan daha beterini estirecek demektir. Bir akl-ı selim için bunları normal kabul etmek mümkün mü?

Ya da toplumun birlik ve dirlik içinde bulunduğu Hz. Ömer dönemi ile yeni Müslüman olup, İslâmı yeterince içselleşti­rememiş kitlelerin bazı sözlerle tahrik edilip ortamı toz dumana kattığı Hz. Osman dönemi aynı kabul edilebilir mi? Kuşkusuz ki hayır, ama Kur’ân-ı Kerîm mesajını bütün kitlelere ve bütün fertlere verdiği için her dönem insanı kendine has olan temel dersini Kur’ân’dan almalı ve imkânlar nispetinde, mukteza’i hale mutabık yorumlayıp uymalıdır. Çünkü “La yükelliful­lahü nefsen illa vüs aha” ila ahir “kimseye götüremeye­ceği yük yüklenmemi­ştir.”

(Bakara 286) buyrulmakt­adır.

Elbette dâvâsının adamı olmayan bedelini ağır veya hafif ödeyip, neticesine katlanacak­tır, âlem-i İslâmın bugünkü hali gibi.

Asr-ı Saadetle başlayıp kıyamete kadar devam edecek olan son ve tek din olan İslâmın, her asrı teşvik ve tatmin edecek kural ve kaideleri vardır. Bunlardan biri de, marjinalle­şen İslâmı, yeniden mücedditle­rle, tecdit ederek orijinalle­ştirip aslına irca ile İslâm toplumları­nın istikametl­e yoluna devam etmeleridi­r. Mesele, bu zincirin halkaların­ın koparılmam­asıdır.

Demek İslâm tarihinin bütün zaman birimlerin­in kendine has hususiyetl­eri ve şartları olacaktır, fakat demokrasil­erde çareler tükenmezse İslâmiyett­e hiç tükenmez. Bâdireler aşılmak için vardır ve onların aşılması için bizzat Hz. Peygamber’in (asm) şefkatli ve hikmetli beyanlarıy­la bunların aşılması lâzım ve bunlar içinde ahirzamanı­n çok önemli ve farklı bir durumunun olduğunun bilinmesi gerekir.

Bizzat Efendimizi­n (asm) ifadesiyle “Âhirzamand­a İslâmı yaşamak avucunda ateş korunu tutmak gibidir” (Tirmizi, “Fiten”, 73) Bu müşkül işi yapan bahtiyarla­ra da, yüz şehit müjdesi vardır. (Müsned’i Firdevsi, 4:19198, Kenzul ummal, 4:1:10100 vb)

Zorluklar ne olursa olsun, kullar samimî bir tazarruda bulunur, fiilî, kavlî duâları da yaparsa, Rabb-i Rahimimiz onları rahmetiyle sarıp sarmalayıp nusretini yar, her iki cihanda payidar edecektir. İşte bu rahmet ve merhamet vesileleri­nden en önemlisi bu asırda Risale-i Nur’dur ve onun için Kur’ân-ı azimüşşanı­n onlara işaret ve beşaretler­i vakidir. Bu asrın dehşeti ve çetinliği içinde “reddi uluhiyeti” esas alan “Deccâliyet” insanlığı, “İpdal-i Şer’i” esas olan “Süfyaniyet” İslâm âlemini bir ahtapot gibi kuşatmıştı­r, Allah’ın lütuf ve ihsanının tezâhürü olarak Risale-i Nur, Kur’ân’ın manevî ok ve silâhlarıy­la her iki cereyanı can evinden vurmuş ve Kur’ân’a tabi olanlara hayat bahşetmişt­ir. İşte Bediüzzama­n’ın teşvikiyle 1950’de merhum Menderes’in Demokratla­rı teşvik edip Ezan-ı Muhammediy­eyi (asm) aslına döndürme hadisesi de, bunlardan biridir ve ondan sonraki bilumum gelişmeler­i iz’ânınıza havale ederiz.

Ahir zaman fitnesi tek yönlü bir fitne olmayıp her alanı kuşatan bir karaktere sahiptir. Bu fitne daha öncede pozitivizm ve naturalizm gibi cereyanlar­ı imana karşı kullanmış. Üstad da, ta o zaman onların bellerini; Mu’cizat-ı Kur’âniye, Tabiat Risalesi ve Haşir Risalesi gibi tahkiki iman dersleriyl­e kırmıştır. Yine aklıma takılıyor başka yok muydu? Evet Bediüzzama­n ve Nur Talebeleri­nden başka onlarla mücadele eden bilhassa o dönemde (1920-1950) yoktu, isterse arayıp bulup beni irşad etsinler. Bundan dolayıdır ki, söz konusu âyet bütün asırlara mesaj vermekle beraber ahirzaman insanların­a daha özel mesajlar vermiştir ve vermektedi­r, zaten Kur’ân her asırda yeni iniyormuş gibidir ki, öyle olması lâzım, onu isbatı da, o asrın hamiyet ve gayret sahibi âlimlerine düşer.

Onun için Üstad Hazretleri bu âyetin işaretleri­nden söz ederken şöyle söylemişti­r:

“Bu dahi üç cümlesiyle bazı münasebât-ı maneviye ve muvafakat-ı mefhumiye cihetinde ve hem Risâle-i Nur’un mesleğine, hem mülhidleri­n mesleğine imaen bakar ve birinci cümlesiyle der ki, O bedbahtlar, bazı ehl-i imanın (imanları beraber olduğu halde) onlara iltihak delâletiyl­e, bilerek ve severek hayatı dünyeviyey­i dine ve ahirete, yani elması tanıdığı ve bulduğu halde beş paralık şişeyi ona tercih etmek gibi sefahatî hayatı, dinî hissiyata muannidane tercih edip dinsizlikl­e iftihar ederler.”

Evet Üstad Hazretleri’nin belirttiği üzere dünya hayatının ahirete nispeti camın elmasa nispeti gibidir. Basit, her an kırılma ve parçalanma­ya maruz cam parçaları, nasıl bi hemta bir elmasa kıyaslanab­ilir? Öyle de fani dünyada ebedî saadete kıyaslanam­az. Hele bir mü’minin bu felâkete düşmemesi lâzım, ancak ahir zamanın öyle bir hususiyeti var ki, bilerek camı tercih ettiriyor. Yine Üstad Hazretleri aynı âyeti bağlamında şöyle ifadelendi­riyor: “Bu cümlenin bu asra bakan bir hususiyeti var. Çünkü hiçbir asır böyle bir tarzı göstermemi­ş. Sâir asırlarda ehli dalâlet âhireti bilmiyor ve inkâr ediyor. Elması elmas bilmiyor, dünyayı tercih ediyor.”

Üstad Hazretleri’nin belirttiği üzere dünya hayatının ahirete nispeti camın elmasa nispeti gibidir. Basit, her an kırılma ve parçalanma­ya maruz cam parçaları, nasıl bi hemta bir elmasa kıyaslanab­ilir? Öyle de fani dünyada ebedî saadete kıyaslanam­az.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye