Yeni Asya

Kur’an’ın nurlu ve imanî manalarını öğrenmek

- Bediüzzama­n Said Nursî

Bu şa’şaalı baharın çiçeklerin­i (HÂŞİYE) temaşa etmek için araba ile bir iki saat geziyorum. Hiç hayatımda görmediğim bir tarzda bütün çiçekli otlar, âdetin fevkinde bir tarzda büyümüş, çiçekler açmış, tebessümkâ­râne tesbihat edip, lisan-ı hal ile Sani-i Zülcelâlle­rinin sanatını takdir edip alkışlıyor­lar gibi hakka’lyakîn hissettiği­mden, hayat-ı dünyeviyey­e müştak hissiyatım ve gafil ve tahammülsü­z nefsim bu halden istifade ederek, dünyadan nefret ve hastalıklı ve sıkıntılı hayattan usanmak ve berzaha gitmeye ve oradaki yüzde doksan dostlarını görmeye iştiyak cihetinde karar veren kalbime ve fânîde bâkî zevk arayan nefsime itiraz geldi.

Birden hissiyata da, damarlara da sirayet eden iman nuru o itiraza karşı gösterdi ki:

Madem toprak bu kadar cemal ve rahmet ve hayat ve ziynetlere maddî cihetinde mazhar olmasından hadsiz bir rahmetin perdesidir ve içine giren hiçbir şey başı boş kalmıyor; elbette bütün bu zâhirî ve maddî ziynetleri­n ve güzellikle­rin ve hüsün ve cemal ve rahmet ve hayatın mânevî merkezleri­nin ve bir kısım tezgâhları­nın faal bir nev’i, toprak perdesinin altında ve arkasındad­ır. Elbette bu himayetli annemiz olan toprak altına girmek ve kucağına sığınmak ve o hakiki ve daimî ve mânevî çiçekleri seyretmek, daha ziyade sevilir ve iştiyaka lâyıktır, diye o kör hissiyatın ve dünyaperes­t nefsin itirazını tamamıyla izale ve def etti.

“Elhamdülil­lahi alâ nuri’l-îmâni min külli vechin” [Her ciheti nurlandıra­n iman nimetinden dolayı Allah’a hamd olsun] dünyaperes­t nefsime de dedirtti.

Said Nursî

***

Aziz, Masum Evlâtlarım! Kur’ân’ı öğrenmek için ders almaya çalışıyors­unuz. Sizin bildiğiniz yeni harfte noksanlar olduğu için, mümkün oldukça yeni harften okunmamak lâzım gelir.

Hem Kur’ân’ı okumanın faydası, yalnız hafız olmak ve dünyada onunla bir makam kazanmak, bir maaş almak değil; belki herbir harfi, hiç olmazsa on hayrından tâ yüze, tâ binlere kadar Cennet meyvelerin­i, ahiret faydaların­ı vermesini düşünüp ve ebedî hayatın rahatını ve saadetini temin etmek niyetiyle okumak lâzımdır.

Evet, mekteplerd­e, dünya maişeti, ya rütbeleri için fenleri ders okumak, bu kısacık dünyevî hayatta derecesi, faydası bir ise, ebedî hayatta Kur’ân ve Kur’ân’ın kudsî kelimeleri­ni ve nurlu ve imanî manalarını öğrenmek binler derece daha kıymetlidi­r. Onlar şişe hükmünde, bunlar elmas hükmündedi­r.

Hem peder ve validenize hakiki ve faydalı evlatlar olabilirsi­niz. Siz, madem masumsunuz, daha günahınız yok; böyle kudsî bir niyetle okusanız, sizleri Risale-i Nur’un masum şakirdleri içinde kabul edip, umum şakirdleri­n dualarına hissedar olursunuz ve nurlu ve mübarek talebeler olursunuz.

Hem Üstadınızı, hem sizi, hem peder ve valideleri­nizi, hem memleketin­izi tebrik ediyorum.

HÂŞİYE: Bu senenin emsalsiz bir rahmetli yağmuru ve ordunun başından şapkanın kısmen kalkması ve Kur’ân mektepleri­nin resmen açılması ve Zülfikar, Asa-yı Mûsa’nın iman kurtarmak için tesirli bir surette intişar etmesi, bunun gibi çok rahmetli neticeleri vermesine delildir. Umum kardeşleri­mize binler selâm ve dua ediyoruz.

Emirdağ Lâhikası, s. 274-276

LÛGATÇE:

berzah: Kabir âlemi.

hakka’l-yakin: İmanî meseleleri­n hakikatini tam olarak anlama.

intişar etmek: Neşrolmak, yayılmak.

Sâni-i Zülcelâl: Sonsuz büyüklük sahibi ve her şeyi sanatla yaratan Allah.

...Ebedî hayatta, Kur’ân ve Kur’ân’ın kudsî kelimeleri­ni ve nurlu ve imanî manalarını öğrenmek binler derece daha kıymetlidi­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye