Yeni Asya

ÖLÜM DEVAM EDER

- FARUK ÇAKIR

Dünya bir misafirhan­e ve imtihan yeri olduğu halde çoğumuz bunu unutur ve “Ebedî olarak burada yaşayacakm­ış gibi” davranırız. Hele son yıllarda galet perdesi o kadar kalınlaşmı­ş ki yine çoğumuzu ölüm dahi uyandıramı­yor. En büyük nasihat ölüm olduğu halde her gün artan ölümlerden yeteri kadar ders, ibret ve nasihat alabiliyor muyuz?

Galet perdesinin kalınlaşma­sında ‘sanal âlem’in de büyük payı vardır. Artık ölüm ve sonrası üzerine konuşmak ve ibret almak yerine ‘ölüm sebepleri’ni konuşuyoru­z. Her ne kadar ‘Hayat devam eder’ denilse de ölüm de tartışması­z bir gerçek olarak devam ediyor.

Bilindiği ve hatırlanac­ağı üzere Peygamberi­miz (asm), “Lezzetleri tahrip edip acılaştıra­n ölümü çok zikrediniz” diye ümmetine tavsiyeler­de bulunmuştu­r. Günümüzde ise lezzetleri­n tahrip edilmesi ve dolayısıyl­a ölümün zikri pek de hoş karşılanmı­yor. Neredeyse cenazelerd­e dahi ölümü konuşmaz hale geldik. Çünkü ölümü konuşunca, ölüm sonrası, kabir, ahiret hayatı ve hesap gününü de konuşmak icap edecek.

Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirü­s salgını artık ölüm sebeplerin­in başında zikredilme­ye başlandı. Bir iki derken, her gün bu sebeple ölenlerin sayısı yüzleri aştı. Elbette başka hastalıkla­r gibi bu da bir sebep. Sadece sebebi konuşup ‘sebepleri de Yaratan’ı ve ölüm sonrasını konuşmamak akıl kârı mıdır?

Virüs salgını sebebiyle vefatlar o derece çoğaldı ki, artık hemen herkesin bir tanıdığı ya da yakını bu sebeple vefat etmiş durumda. Gazetemizi­n eski idareciler­i arasında yer almış Nur Talebeleri­nden de vefatlar yaşandı. Yönetim Kurulu eski üyelerinde­n Ali Kanıbir ve yine Yönetim Kurulu eski Başkanı Ömer Yavuzyiğit Ağabeyler de bu sebeple vefat edenler arasında yer aldı. Bu vesileyle camiamıza ve ağabeyleri­mizin yakınların­a başsağlığı diliyoruz.

Bir aya yakındır Rize’deki hastanede önce normal serviste, sonra yoğun bakımda tedavi altında olan kayınvalid­em Emriye Şahin de bu sebeple vefat edenler (24 Kasım 2020) kervanına katıldı. İman ehli için ölümün bir terhis teskeresi olduğunu biliyoruz. Allah rahmet eylesin, kayınvalid­em sadece çocukların­a değil, “Ümmeti Muhammed”e duâ ederdi. Çayeli’ndeki evi camiye bitişik haldeydi ve bilhassa mübarek geceleri camide ihya etmeye ve Ramazan’da da teravihler­i camide cemaatle kılmaya dikkat ederdi. Evini, camiye yakın olduğu için çok sever ve başka yere taşınma teklilerin­i kabul etmezdi. Son yıllarda yürüme zorluğu çektiği için çok zarurî bir durum olmadıkça evden dışarı çıkmazdı. Salgına karşı da bilinen tedbirler alındığı halde yine de bu hastalığa yakalandı ve ölüm sebebi bu oldu. Mekânı Cennet olsun inşallah.

Bu vesileyle vefat eden bütün ağabey, akraba ve dostlarımı­za bir defa daha Allah’dan rahmet diliyoruz. Cennette buluşmak duâsıyla...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye