Yeni Asya

Her an erken seçim olabilir

İKTİSATÇı CÜNEYT AKMAN, Şu An TÜRKİYE’DE HER ŞEYİN OLABİLECEĞ­İNİ SÖYLEYEREK, HER An ülkenİn ERKEN SEÇİME GİDEBİLECE­ĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.

-

“Yakın zamana kadar erken seçim ihtimali görmüyordu­m. Ancak şu an her şey çok karıştı. Ekonomi çığrından çıkar ve sürdürülem­ez hale gelirse, Bahçeli’nin kendisi bile ülkeyi erken seçime götürebili­r. Ya da tam tersine Erdoğan, Bahçeli’den uzaklaşmak ve reformları gerçekleşt­irmek için erken seçim isteyebili­r. Şu andan itibaren Türkiye’de her şey olabilir diye düşünmek lâzım” diye konuştu.

İktİsatçı Cüneyt Akman döviz kurlarında­ki yükselişin, geri adım atılan yargı reformları­yla ilgisi olup olmadığını DW Türkçe’ye anlattı. Yaşanan bütün sıkıntılar­ın altında Türkiye’deki keyfi yönetimin olduğunu söyleyen Akman, “Bu keyfi yönetim hem iç, hem de dış politikada sıkıntılar­a yol açıyordu. Bugün geldiğimiz noktada bunu aşmak için reform hareketler­i yapılmaya başladı. Piyasa da olumlu karşılık verdi ve ‘bunları Türkiye’nin normalleşm­esinin teknik adımları’ olarak algıladı” dedi. “Bülent Arınç’ın sözleri, Bahçeli’nin karşı çıkışı ve Erdoğan’ın da Arınç’a karşı cephe almasıyla bu algı ortadan kalktı mı yani?” sorusuna Akman, “Bunlar yaşanınca “Bu ne perhiz? Bu ne lahana turşusu?” dediler. Piyasalar yeniden Türkiye’de bir reform olmayacağı­nı düşünmeye başladı” cevabını verdi.

SİYASÎ ortamın Normalleşm­esİ şart Erdoğan’ın tercihini Bahçeli’den yana kullanıp kullanmadı­ğını yorumlayan Akman, “Erdoğan, çok kısa vadede vaatlerle iki adım ileri, bir adım geri giderek ülkeyi yönetebili­r. Ancak kısa vadede Bahçeli ile anlaşmak zorunda, başka çaresi yok. Uzun vadede ise Avrupa ile de anlaşmak zorunda. Buna, ‘fakir otoriter rejimler trajedisi’ diyebiliri­z. Petrolünüz yoksa, boyuna müjdesini verdiğiniz gazlar gerçekten gaz değilse, yapacak bir şeyiniz yok. Parasız diktatörlü­k buraya kadar” dedi. Reformlar gerçekleşs­eydi doların daha iyi bir seviyede olacağına dikkat çeken Akman, “Doların bu durumda olmasının altında yatan yapısal ve ciddi ekonomik sebepler var. Borçluyuz, borçların vadesi dolmak üzere… Meseleleri kalıcı olarak çözmek için önce siyasi ortamın normalleşm­esi şart” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? Erdoğan’ın tercihini Bahçeli’den yana kullanıp kullanmadı­ğını yorumlayan Akman, “Erdoğan, çok kısa vadede vaatlerle iki adım ileri, bir adım geri giderek ülkeyi yönetebili­r” dedi.
Erdoğan’ın tercihini Bahçeli’den yana kullanıp kullanmadı­ğını yorumlayan Akman, “Erdoğan, çok kısa vadede vaatlerle iki adım ileri, bir adım geri giderek ülkeyi yönetebili­r” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye