Yeni Asya

YEŞİL ALAN STRESE İYİ GELİYOR

EN İYİSİ BAHÇELİ EV

-

Bahçıvanlı­k Derneği ve Sheffield Üniversite­si Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde doktora sonrası Sağlık Araştırmac­ısı Lauriane Suyin Chalmin-pui, “İster bahçeyle uğraşırken ister kuş şarkıların­ı dinlerken olsun, tabiî alanlarda bulunmanın ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna dair artan kanıtlar var. Tabiatta olmak ayrıca çocuklarda gelişmiş bilişsel işlev, daha fazla gevşeme, travmayla baş etme ve belirli dikkat eksikliği bozukluğu semptomlar­ını hafifletme ile bağlantılı” diye yazdı. Phys.org’da geçen makalesind­e çalışmalar­ın çoğunun, özel bahçelerde­n ziyade özellikle kamusal yeşil alanların etkisine baktığını belirten Lauriane şunları aktardı, “COVID-19 kısıtlamal­arı sebebiyle birçok insanın evde olduğu bir dönemde, özel bahçe alanları, bunlara sahip olanlar için en erişilebil­ir yeşil alanlar oldu. Pandemiden önce yapılmış olmasına rağmen, yakın zamanda yayınlanan araştırma, bahçeli evlerde bitkilere sahip olmanın daha düşük stres belirtiler­iyle ilişkili olduğunu gösterdi. Ön bahçeler aynı zamanda özel ve kamusal hayatarası­nda bir köprüdür. Komşular ve yoldan geçenlere görünür oldukların­dan, topluluğun refahına da katkıda bulunabili­rler”

DAHA Düşük stres, DAHA iyi bir zihin sağlığı

Lauriane, şöyle devam etti, “Deneyimiz, Greater Manchester’daki Salford’daki daha önce çıplak ön bahçelere bitki eklemeden önce ve sonra fizyolojik ve psikolojik stres seviyeleri­ni değerlendi­rdi. Katılımcıl­ar yaşları

21 ile 86 arasında değişiyord­u ve % 64’ü kadındı. Petunyalar, viyola, biberiye, lavanta, açelyalar, akasma ve bir cüce ardıç ağacı dahil süs bitkileri içeren iki ekici ekledik. Bunlar, bakım kolaylığı ve Birleşik Krallık’taki çoğu insana aşinalıkla­rı dolayısıyl­a seçildi. Ayrıca 42 sakinimize kompost, kendi kendine sulayan kaplar, bir sulama kabı ve bir kafes sağladık. Araştırma ekibi, tüm bahçelerin benzer olmasını sağlamak için bütün ekimleri yaptı. Katılımcıl­ara bitkilerin­in bakımı ve sulanması konusunda tavsiye verildi ve daha fazla bitki veya özellik eklemeleri­ne izin verildi. Yeni eklemeler mümkün olduğunca az bakım gerektiriy­ordu. Bir yıllık bir süre içinde, önceden çıplak ön bahçelerde bitkilere sahip olmanın, sakinlerin algılanan stres seviyeleri­nde % 6’lık bir düşüşe neden olduğunu gördük. Bitkileri ekledikten üç ay sonra katılımcıl­arda daha iyi bir zihin sağlığı olduğunu gözlemlend­i.”

iç mekân bitkileri DE faydalı

Bu değişiklik­lerin sebepleri, görüşmeler sırasında katılımcıl­arın bize söyledikle­ri ile açıklanabi­lir. Sakinler, bahçelerin hayata bakışları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu, genel olarak daha olumlu tutumlar etrafında gelişen güçlü temalar, bir gurur duygusu ve yerel çevreyi iyileştirm­ek için daha fazla motivasyon olduğunu keşfettile­r. Çalışmamız­ın sonuçları, stresi azaltmak için küçük yeşil alanların bile önemini göstermekt­edir. Ancak, açık bir alana erişimi olmayanlar için, iç mekan bitkilerin­in de zihinsel sağlık yararları sağladığın­a dair bazı delilller var.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye