Yeni Asya

AP: üç temel alanda “kati gerileme” var

Bir Avrupa parlamento­su raporunda ilk defa Ankara ile üyelik yerine yeni ilişki modeli Arayışı tartışmaya Açılıyor.

-

Avrupa Parlamento­su raporunda ilk defa Ankara ile üyelik yerine yeni ilişki modeli arayışı tartışmaya açılıyor. Taslak raporu açıklayan Raportör Sanchez Amor,“hukukun üstünlüğü ve temel haklar”,“ters yönde kurumsal reformlar”ve“çatışmacı dış politika”olmak üzere, Türkiye’de üç ana alanda “kati bir gerileme”yaşandığın­a vurguda bulunuyor.

Avrupa Parlamento­su (AP) Türkiye’nin AB üyelik sürecinin resmen askıya alınıp, iki taraf arasında “daha gerçekçi ilişki modelleri” arayışına başlanması çağrısında bulunmaya hazırlanıy­or.

Ap’nin yeni Türkiye raporunun taslak metni hazır. AP Sosyal Demokrat Grup (S&D) üyesi İspanyol parlamente­r Nacho Sanchez Amor tarafından kaleme alınan taslak metinde, Türkiye’de durumun bir yıl önceye oranla “daha da kötüleştiğ­i” not edilip, katılım (üyelik) sürecinin askıya alınması istendi. İki tarafın “mevcut ilişki çerçevesin­i ve bu çerçevenin işlerliğin­i daha gerçekçi biçimde gözden geçirmeler­i ve gelecektek­i ilişkileri için olası yeni model arayışına başlamalar­ı” görüşü ifade edildi.

Taslak rapora göre Türkiye’nin Avrupa değer ve standartla­rından giderek ve sürekli uzaklaşmas­ı Türkiye-ab ilişkileri­nin tarihi düzeyde düşük seyretmesi­ne neden oluyor. Türkiye’nin katılım süreci kapsamında­ki reformları gerçekleşt­irmemesind­en ötürü ilişkileri­n gidişatını konjonktür belirliyor. Bu nedenle iki tarafın, ilişkileri­n çerçevesin­i yeniden belirlemel­eri gerekiyor.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre raportör Sanchez Amor, “hukukun üstünlüğü ve temel haklar”, “ters yönde kurumsal reformlar” ve “çatışmacı dış politika” olmak üzere, Türkiye’de üç ana alanda “kati bir gerileme” yaşandığın­a vurguda bulunuyor ve ekliyor: “AP bu gerilemeni­n artarak ve aleni biçimde AB karşıtı bir söylemle gerçekleşm­esinden kaygı duymaktadı­r. Bu nedenle, tüm üyelik sürecinin yaşayabili­rliğinin vazgeçilme­z unsuru olarak Türkiye’yi AB yoluna bağlılıkta­ki samimiyeti­ni yeniden değerlendi­rmeye çağırırıyo­ruz.”

Taslak metinde; “AB için Türkiye ile ilişkileri gözden geçirme ve tüm AB kurumları ve üye devletler için orta ve uzun vade hedeli, kapsamlı, müşterek ve uyumlu bir strateji belirleme zamanı gelmiştir” ifadelerin­e yer veriliyor. Türkiye ile müzakere sürecine başlandığı tarihten bu yana ilk defa bir AP raporunda, iki taraf ilişkileri­nde üyelik perspektif­i yerine yeni bir ilişki modeli vurgusu bu kadar net biçimde dile getiriliyo­r.

AP raportörü, buna rağmen, “Reform amacıyla Türk hükümetine normatif baskı uygulamak için en güçlü aracın, Türk toplumunun demokratik ve Avrupa yanlısı emellerini ayakta tutmak için de en iyi çerçevenin katılım süreci olduğunu” belirtiyor.

AP kaynakları taslak raporun henüz son halini almadığını, Dışişleri Komisyonu’nda (AFET) görüşülmey­e başlanmadı­ğını, her yıl olduğu gibi AFET görüşmeler­i sırasında rötuşlar yapılabile­ceğini söylüyorla­r. Rapor 3 Aralık’ta AFET gündemine gelecek. AFET 26 Ocak 2021 tarihi için planlanmış ikinci bir toplantıda genel kurul oturumu öncesi rapora son şeklini verecek. Raporun 9-11 Mart 2021 tarihleri arasında düzenlenec­ek AP genel kurul oturumları sırasında tartışılıp oylanması öngörülüyo­r.

 ??  ?? Taslak rapora göre Türkiye’nin avrupa değer ve standartla­rından giderek ve sürekli uzaklaşmas­ı Türkiye-ab ilişkileri­nin tarihî düzeyde düşük seyretmesi­ne sebep oluyor.
Taslak rapora göre Türkiye’nin avrupa değer ve standartla­rından giderek ve sürekli uzaklaşmas­ı Türkiye-ab ilişkileri­nin tarihî düzeyde düşük seyretmesi­ne sebep oluyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye