Yeni Asya

İSTİHBARAT­A DEMOKRATİK DENETİM ŞART

- Kâzım Güleçyüz

Ü ç yıl önce birçok hukukçuya sorup da çok azından cevap alabildiği­miz sorulardan biri istihbarat-yargı ilişkisine dairdi ve cevap veren nadir isimlerden biri olan emekli askerî hâkim Ümit Kardaş şu cevabı vermişti:

“Bürokratik kurumların, özellikle istihbarat örgütlerin­in yargıyı yönlendirm­esi, istihbarat bilgilerin­i delilmiş gibi sunması, mahkemeler­in bunları delilmiş gibi kabul etmesi hukuk güvenliğin­i yok eder, yargıyı güvenilir olmaktan çıkarır. Siyasî suçlarda bu durum bütün eleştiri, protesto ve muhalefet etme hakkının yok edilmesi sonucunu doğurur.”

(12.10.17 tarihli Yeni Asya’ya “İstihbarat yargıyı yönlendire­mez” başlığıyla manşet olan bu çok önemli ve tarihî mülâkatın linki:

https://www.yen$asya.com.tr/roportaj/$st$hbarat-yarg$y$-yonlend$remez_444348)

Aradan zaman geçti. AKP kurucuları­ndan ve Abdullah Gül’ün başkanlığı­ndaki ilk AKP hükümetind­e devlet bakanı, başbakan yardımcısı olarak görev yapan Ertuğrul Yalçınbayı­r, 29.4.20’de Yeni Asya’ya “Yeni sistem istihbarat vesayeti getirdi” başlığıyla manşet olan değerlendi­rmelerinde son derece dikkat çekici, önemli ve kritik bir tesbit yaptı:

“İstihbarat­ın güçlendiri­lmesi anlayışı istihbarat­ın demokratik­leşmesine engel oldu.”

(Linki: https://www.yen$asya.com.tr/kaz$mgulecyuz/$st$hbarat-vesayet$_519623)

Bu süreçte bir şekilde yolu yargıya düşenlerin çoğu bu gerçeği bizzat gördü, yaşadı.

Bunlardan biri, 22 ayı tutuklu olarak yargılandı­ğı üç senelik dava sonucunda beraat eden Furkan Vakfı Başkanı Alparslan Kuytul.

Diyor ki: “Mİt’teki bu işleri yapan ekip veya ekipler yargıdan ellerini çekseler iş çözülür. Bunun için yargı reformuna filan ihtiyaç yok. MİT Kanununun değiştiril­mesi yeterli olur.”

Teşhis doğru. Ama çözüm teklifi için diyecekler­imiz var. Kanun değişikliğ­i gerekli olabilir; ama ondan da önemli ve öncelikli olan, uygulamayı yapacak kadroların demokrasiy­e bağlı, adaletli, ehil ve liyakatli olmaları.

“MİT sadece dış istihbarat­a baksın” formülü de işi çözmez. Tam tersine, son dönemde dış politikamı­zı ve ilişkileri­mizi görülmemiş sıkıntılar­a sürükleyen sebeplerin başında istihbarat manipülasy­on ve emrivakile­ri var.

Tek çözüm istihbarat­ın son derece sıkı bir demokratik kontrol ve denetime alınması.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye