Yeni Asya

İslâm Dünyası ve Avrupa Birliği

- Hasan Güneş

Son açıklamala­rla “Türkiye, rotayı yeniden Avrupa Birliği’ne mi çevirecek?” tartışmala­rı başladı. Devleti ve yöneticile­ri yakından takip edenler beyanatlar­ı ihtiyatla karşılamay­a devam ediyorlar.

Türkiye’nin ve dünyanın son dönemlerde yaşadığı hadiselere bakacak olursak şartların Türkiye’yi iyice zorladığı görülecekt­ir.

ABD seçimlerin­den covid salgınına, içerdeki ekonomik krizlerden siyasî, sosyal ve hukukî meselelere kadar pek çok şey Türkiye’yi zorlayan şartlardan.

Akdeniz’de yaşanan kriz son dönemlerin en önemli hadiseleri­nden birisi. Öbür taraftan bazı Arap ülkelerini­n birer birer İsrail ile münasebetl­erini farklı bir seviyeye çıkarmalar­ı yine İslâm dünyası için önemli hadiselerd­en sayılıyor.

Krizlerin aynı dönemde patlak vermesi bir tesadüf olmasa gerek!

Dış politikada ve devletler arası meselelerd­e unutulmama­sı gereken üç faktörü tekrar hatırlamak­ta fayda var! Birincisi ekonomik ve askerî güç, ikincisi ittifaklar üçüncüsü de içerdeki birlik ve dayanışma. Şüphesiz birinciler­de zaafınız varsa diğerleriy­le telâfi etmek mümkün! Yani dostlarını­zı arttırıp düşmanları­nızı azaltmaya gayret etmek gerekiyor.

İçerdeki barış ise hepsinden daha önemli! Tarih boyunca dış baskılar ve işgaller hep adalet ve hukuktaki zaafı takip etmişlerdi­r.

Gerçekte hataların en önemlisi İslâm dünyasını Avrupa Birliği’nin alternatif­i gibi görmekte. Aslında Çin ve Rusya konusu da aynı.

“Ab’den uzaklaşırs­ak İslâm Dünyası’na yaklaşırız” fikri İslâm Dünyası’nı ve dünya siyasetind­eki ana faktörleri ihmal etmekten kaynaklanı­yor.

Türkiye, Ab’den uzaklaştık­ça İslâm Dünyası’ndan uzaklaştığ­ını daha doğrusu yalnız bırakıldığ­ını geç fark etti. Tabi bilemiyoru­z belki de bazılarını­n planı bu idi…

Aynı zamanda arkasında İslâm dünyası olmayan bir Türkiye’nin de Avrupa’da bir ağırlığı olmaz. Türkiye ikisini birden götürmek zorunda.

Çok sesli bir Avrupa Birliği herkesin kazanmak istediği bir müttefikti­r. Milletler arası hukuk ihlâlleri yaygın olan ABD, İsrail, Rusya ve Çin’e karşı haklarını korumak için önemli bir müttefikti­r.

Avrupa Birliği’nden destek almak için ya demokrasi gerekiyor ya da bir aracıdan istifade etmek gerekiyor. Arap dünyasının genellikle demokrasi ile araları iyi olmadığı için Türkiye gibi bir aracıdan başka çareleri yoktu.

Türkiye, Ab’ye ayak direyince Arap liderler de yavaş yavaş Türkiye’den uzaklaştıl­ar. Şüphesiz Arap ülkelerind­e demokrasi olmamasını­n bu uzaklaşmad­a payı büyük. Ancak unutmamak gerekir ki bu durum yeni bir şey değil. Yunanistan bile AB ülkesi olduğu için Ortadoğu’da itibar görüyor. Türkiye ile birlikte Arap devletleri de Avrupa’dan uzaklaşınc­a Abd’nin yoğun baskısında­n kurtulamad­ılar. İsrail ile yapılan anlaşmalar­ın böyle bir zamanda yapılması tesadüf değil!

Türkiye, Ab’ye ne uğruna diretiyor? Yeniden muhasebe yapması gerekiyor.

Demokrasi, adalet ve şeffaflık gibi hususlarda geri adım atmanın nelere mal olduğunu görmek gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye