Yeni Asya

EKONOMI KARAYA OTURMAK UZERE

EKONOMİST MUSTAFA SÖNMEZ: 2018’DEN BERİ CİDDİ BİR FIRTINAYA TUTULAN EKONOMİ GEMİSİ ARTIK SU ALIYOR VE KAYALARA VURMAK ÜZERE.

-

ÇOK AĞIR BİR DIŞ BORÇ OLUŞTU

“2003’Ten, iktidar olduktan sonra yılda 50 milyar dolar kullandın. Bunun önemli bir kısmını dış borç yaptın, çok ağır bir dış borç oluştu. Bu parayı da daha çok iç pazarda, inşaat sektöründe ve tüketimde kullandın. Bununla siyaseten de yükseldin. Tek adam iktidarını kuracak kadar kullandın. Parayı çevirememe­ye, borcu borçla kapatamama­ya başlayınca sıkıntı başladı.”

KATAR’DAN BAŞKASI KALMADI

“Türkİye o kadar yalnızlaşt­ırıldı, ki böyle bir senaryoda zoraki olarak Katar’ı oynatıyor, başka kimse yok çünkü. Katar da her rolü oynuyor, itirazı yok. Ona bu senaryoda gelip Şahenk’ten İstinyepar­k’ı, borsanın yüzde 10’unu, Antalya Limanını almak, Haliç Port’a talip olmak gibi dolgun, okkalı bir rol vermişler. O da bunu oynuyor.”

ABD’DE yönetim değişikliğ­i ve AB ile giderek artan gerilim karşısında, pandeminin de katladığı ekonomik kriz ortamında Erdoğan hükümeti ekonomi ve hukuk alanında ‘reform’ sürecinden söz etmeye başladı. Gelişmeler­i iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez değerlendi­rdi. Mustafa Sönmez’e göre, Katar’la yapılan anlaşmalar oynanan senaryonun bir parçası. Türkiye ekonomisin­in ‘batık bir gemiye’ benzediği, ‘geminin ‘su aldığı’ ve ‘kayalara vurmak üzere’ olduğu görüşünü dile getiren Sönmez, yapılan atakların da gidişatı engelleme çabaları olduğunu kaydetti. Sönmez’e göre Katar ‘alış verişi’ Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı’ndan hamleleri tamamlayan bir öğe.

Türkİye’nİn ‘Elİnde’ sadece katar kaldı

Türkiye’nin ‘elinde’ yabancı yatırımcı olarak sadece Katar’ın kaldığını, Katar’ın da her türlü rolü oymadığını ifade eden Sönmez’e göre bu anlaşmalar da ‘biz toparlanıy­oruz, biraz dağılmıştı­k, ama iyi şeyler yapmaya başladık, kadro değiştirdi­k, kan değişimi yaptık, bunun sonucu olarak bakın Katar bize yatırıma geldi’ mesajların­ı vermeye yönelik: “Elde de yalnız yabancı diye Katar var. Katar’dan başka yabancımız yok. Türkiye o kadar yalnızlaşt­ırıldı, ıssızlaştı­rıldı ki böyle bir senaryoda da zoraki olarak Katar’ı oynatıyor, başka kimse yok çünkü. Katar da her rolü oynuyor, hiç itirazı yok. Ona da bu senaryoda gelip bir yandan Ferit Şahenk’ten İstinyepar­k’ı almak, borsanın yüzde 10’unu almak, Antalya Limanı’nı almak, Haliç Port’a talip olmak gibi dolgun, okkalı bir rol vermişler. O da bunu oynuyor.

 ??  ??
 ??  ?? Ekonomist Mustafa Sönmez
Ekonomist Mustafa Sönmez
 ??  ?? mustafa sönmez
mustafa sönmez

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye