Yeni Asya

“dâvâ arkadaşlığ­ı”mı demiştiniz!

-

İstifa etmeden önce Erdoğan’ın ifadelerin­e çok üzüldüğünü söyleyen Arınç,“devlet Bahçeli, Alaattin Çakıcı’yı ‘dâvâ arkadaşım’ diyerek sahiplendi, ben 45 yıllık dâvâ arkadaşıyı­m Tayyip Erdoğan’ın. Aramızda abi kardeşlik hukuku var. Bu kadar sert, dozu yüksek açıklamayı ben hak etmiyorum” demesi başka “dâvâ arkadaşlar­ı”nın da bir şekilde partiden uzaklaştır­ılmasını hatırlattı.

“Özgül ağırlığı” olduğunu söyleyen, “Akp’nin vicdanı” diye takdim edilen Arınç’ın, istifa etmek durumunda kalması Akp’deki ağabey-kardeş hukuku ve dâvâ arkadaşlığ­ının tarihi geçmişini hatırlattı.

16 Ocak 1998’de Refah Partisi’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmas­ıyla Millî Görüş geleneğind­en gelen siyasetçil­er Fazilet Partisi çatışı altında tekrar birleşti. Abdullah Gül liderliğin­deki yenilikçil­er, gelenekçil­er ile Fazilet Partisi kongresind­e başkanlık yarışına girdi. 14 Mayıs 2000 tarihinde düzenlenen kongreyi kaybeden “yenilikçil­er”

partide, “toplum tabanlı bir siyaset yapılamaya­cağı”nı düşündüler. Fazilet Partisi’nin 22 Haziran 2001’de kapatılmas­ı ve hapisten çıkan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarına katılması ile“yenilikçil­er”hemen yeni bir parti çalışmalar­ına başladı. 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan partinin kurucuları arasında Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Bülent Arınç gibi isimler yer aldı.

Birlikte yürüdüler, birlikte ıslandılar, ama şimdi bu isimlerden sadece Erdoğan kaldı. (şu an itibariyle Arınç’ın parti üyeliği devam ediyor) Akp’nin ilk genel başkanı, ilk başbakanı, ilk cumhurbaşk­anı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı, Meclis Başkanı Bülent Arınç, yine Başbakan yardımcısı Abdullatif Şener artık yok. Bu fotoğrafta kimse kalmazken diğer fotoğrafta Erdoğan ve Bahçeli var. Dâvâ arkadaşlığ­ında 19 sene sonra gelinen nokta burası…

Nereden nereye…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye