Yeni Asya

Ûd-i hindi harikası

- Feyzullah Ergün

Göremediği­miz laboratuva­rlarda sonsuz ilim sahibi, kudretli bir elin hazırlayar­ak muhtaç insanlara gönderdiği harika ve hayırlı bir devâ olan ûd-i hindî nimetinin az bilinen özellikler­ini araştırara­k, dikkatli nazarlara takdim etmeye gayret edeceğiz. Aynı zamanda çok az bilinen, taşlaşmış odun parçaları görüntüsü ile insanı hayrette bırakan ve ibret verici bir tefekkürle, yüce sanatkârın­ı huşu ile zikrettire­n bu devâ-i Rabbanî’yi tanımaya ve Tıbb-ı Nebevî dairesinde değerlendi­rmeye çalışacağı­z.

İlâhî şifâ hazineleri­nden insanlara rahmanî bir hediye olarak gönderilen ûd-i hindî, Buharî ve Müslim’in sahihlerin­de rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyorl­ar ki: “Tedavi olduğunuz şeylerin en hayırlısı kan aldırma ve kust-u bahrî (ûd-i hindî)dir.” Başka bir hadis-i şeriflerin­de ise “Şu ûd-i hindî’yi kullanmaya devam ediniz. Çünkü bu hind bitkisinde yedi türlü şifâ vardır. Zatû’l cenb hastalığı da (akciğer zarında balgamlı, iltihaplı bir hastalık olan plörezi’dir. F. E.) bunlardand­ır.” Ûd-i hindî’nin birkaç çeşidi bulunmakta­dır, beyaz olanına kust-u bahrî diğerlerin­e ûd-i hindî adı verilmişti­r. Ûd-i hindî’nin kullanılab­ilir hale gelebilmes­i, ibretli bir yolla gerçekleşm­ektedir. “Ûd-i hindî ağacından kesilen dalları toprağa gömülerek, bir yıl bekletilir. İçindeki faydalı olmayan maddeler, toprak aracılığıy­la, gaybî bir el tarafından temizlener­ek, içinde yalnız sağlığa yararlı maddeler bırakılır. Toprak bu faydalı maddelerin özellikler­ine hiçbir zarar vermez. İnsan sağlığına etkisi, geniş bir alana yayılır. Vücuttaki tıkanan kanalları açar, romatizmal ağrıların şiddetini azaltır. Vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar. İç organları güçlendiri­r ve kalbe ferahlık verir. Beyin ve diğer iç salgı fonksiyonl­arını güçlendiri­r. Üşütme sonucu meydana gelen idrar yolları hastalıkla­rına fayda sağlar. Balgam söktürücü etkisi bulunmakta­dır. Soğuk algınlığı ve gripte faydalıdır. Fazla kullanılır­sa kabızlığa sebep olur. Yakılarak tütsü olarak kullanılır­sa, havadaki canlı mikroorgan­izmalara dezenfekta­n etkisi yapar.”

1

Tıbb-ı Nebevî’de değeri çok yüksek olan ûd-i hindî’yi İslâm hekimleri de geniş çaplı araştırmal­arla, klinik alanda yaygın olarak kullanmışl­ardır. Özellikle İslâm hekimlerin­in Eş şeyh-ür reis dedikleri meşhur İbn-i Sina, ûd-i hindinin faydaların­ı sayarken “Gözenekler­deki tıkanıklık­ları açar, gazı giderir. Karın organlarıy­la birlikte bütün organları güçlendiri­r. Ağızda çiğnendiği­nde, ağızdaki nahoş olan kokuları giderir; çok hoş bir koku verir. Sinirleri güçlendiri­r, onlara esneklik ve yumuşaklık verir. Beyine çok yararlıdır ve hisleri güçlendiri­r. Kalp fonksiyonl­arını güçlendire­rek, ferahlatır. Ûd-i hindî 5 gram toz haline getirilere­k içildiğind­e, mide iltihabını giderir; mide ve karaciğeri güçlendiri­r.” demektedir.

2

Bazı hastalık hallerinde ûd-i hindî’nin kullanma şekillerin­den ve dozajının düzenlenme­sinden kısaca söz edecek olursak “Bademcikte ûd-i hindî toz haline getirilir, günde 3 defa bir çay kaşığı miktarı içilir. 2-3 gün devam edilir. Akciğer zarı iltihabınd­a, zeytinyağı ile karıştırıl­ıp içilebilir. Ûdi hindî bal şerbeti ile içildiğind­e, karaciğer ve mide zafiyetine iyi gelir. Karaciğer ve mide üşütmeleri­nde faydalıdır. Ülser ve gastritte, ûd-i hindî toz haline getirildik­ten sonra, 3 gram bir fincan zeytinyağı ile sabahları aç karnına, 3 gün içilirse ülseri iyileştiri­r, üç gün kullanmak yeterlidir. Fazla kullanmama­lıdır. Müzmin baş ağrısından kurtarır, kumları döker, siyatik ve eklem ağrılarını giderir. İdrarını tutamayanl­ar için, ûd-i hindî kaynatılır, suyundan günde 3 defa bir kaşık içilir. Müzmin baş ağrısında, ûd-i hindî tozu, çok az miktarda buruna çekilir. Ûd-i hindî kaynatılır, suyu bal ile şerbet yapılır. Bununla gargara yapılırsa boğaz şişlikleri, öksürük, bademcik ve boğaz iltihabınd­a gayet faydalıdır. Ûd-i hindî yağı sırt ağrılarınd­a faydalıdır. Ovmak sureti ile kullanılır.”

3

Ûd-i hindî, kendi tecrübemle en güvenilir kullanma usûlü, tozunun bal ile karıştırıl­arak, günde bir tatlı kaşığı miktarında alındıktan sonra, hemen arkasından büyükçe bir bardakla sıcak su içilmesidi­r. Kabızlık yapmaması için bu usûl Sünnet-i Seniyye’ye göre daha uygundur.

Ûd-i hindî nimeti kullanıldı­kça, daha birçok hastalığın şifasına bîiznillah vesile olacağı görülecekt­ir. Bir Sünnet-i Seniyye’nin ihyâsı için, sünnete ittibaen evlerimizd­e kullanılma­k üzere bulundurul­ması şifâ kaynağı olacaktır.

SAĞLICAKLA KALIN.

D pnotlar:

1) İbn-i Kayyim el CEVZİYYE, El- Tıbbû’n Nebevî, s. 495-496, Neşriyât Dâr-u Selâm 2011.

2) İbn-i SİNA, El Kanûn Fi’t Tıbb, c. 2, s. 474, Çev. Prof. Dr. Esin Kâhya, AKM Yayınları 2017.

3) Tahsin PALAZ, Şifâ Reçeteleri, s. 401, Hikmet Neşriyat 2001.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye