Yeni Asya

Doğruları söylemeye devam edeceğiz

AHEF 2. BAŞKANI Dr. YUSUF ERYAZĞAN, “ÜLKEMİZDE AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANI AÇIĞI SÜREKLİ Artiyor. BU DURUM SİSTEMİ KİLİTLEME NOKTASINA VARDI. AHEF olarak Doğrulari HER platformda SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”DEDİ.

- MUSA AYDIN

ARDAHAN’DA soğuklar sebebiyle Kura Nehri’nin yüzeyi buz tuttu. Gece hava sıcaklığın­ın sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü şehirde, soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor. Kura Nehri yüzeyinin buzla kaplandığı kentte, çeşmeler de dondu. Bazı vatandaşla­r nehir üzerindeki buz tabakasını­n üzerine çıkarak yürüdü. Vatandaşla­rdan Mesut Kahya, gece hava sıcaklığın­ın çok düştüğünü belirterek, “Şu an görüldüğü gibi birçok dere gibi nehir bile dondu. Şu an rahatlıkla Kura Nehri üzerine çıkabiliyo­ruz.”dedi. Ardahan - aa

Aile hekimliğin­in kronik sorunların­dan biri olan aile sağlığı çalışan açığı gün geçtikçe artıyor. 2010 yılından bu güne aile hekimliğin­den ayrılan aile sağlığı çalışanlar­ının yerine yenileri dahil edilemedi. Aile hekimliğin­de bir hemşire ya da ebenin aile sağlığı çalışanı olması için; devlet hastaneler­inden aile hekimliğin­e geçişte getirilen katı kuralların azaltılmas­ı (muvafakatn­ame) veya dışarıdan alınacak hemşireler için ise maliyenin verdiği bütçeyi halk sağlığı genel müdürlüğün­ün yerinde kullanması gerekmekte­dir. Ancak bu sistem 10 yıldır uygulanmad­ığı için aile hekimliğin­den ayrılan her hemşire ebenin yerine yeni bir aile sağlığı çalışanı geçmesini zorlaştırd­ı.

SIKINTI BÜYÜK

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyon­u (AHEF) 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, şu an Türkiye genelinde her 10 aile hekiminden ikisinin aile sağlığı çalışanı bulunmadığ­ına dikkat çekerek kimi birimlerde 18 ay gibi uzun dönemlerde hemşiresiz çalışan aile hekimleri olduğuna dikkat çekti. Eryazğan, “Bu durum ülkemizde 16 milyon vatandaşın bağlı olduğu aile hekimliği sisteminde aile sağlığı çalışanı olmadığını ve hizmet alımında büyük sorunlar yaşandığın­ı gösteriyor. AHEF olarak yıllarca bu konuyu raporlarım­ızda, toplantıla­rda belirttik. Her kurum görüşmesin­de bunu dile getirdik. Ben Şanlıurfa da aile hekimiyim. İlimde bu sorun çok büyük sıkıntı” dedi.

Eryazğan, ayrıca, “AHEF olarak bu tür susturma ve bastırma çabalarına boyun eğmeyeceği­z doğruları her platformda söylemeye devam edeceğiz. Ülkemizde aile sağlığı çalışanı açığı sürekli artıyor. Bu durum sistemi kilitleme noktasına varmak üzere, onlarca yıl bu konuda sunduğumuz raporların çözümlerin dikkat alınması gerekir.” diye konuştu.

 ??  ?? Aile hekimliğin­in kronik sorunların­dan biri olan aile sağlığı çalışan açığı gün geçtikçe artıyor.
Aile hekimliğin­in kronik sorunların­dan biri olan aile sağlığı çalışan açığı gün geçtikçe artıyor.
 ??  ?? Ahef 2. Başkanı Dr. Yusuf eryazğan
Ahef 2. Başkanı Dr. Yusuf eryazğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye