Yeni Asya

Bayramlar rahmettir

- Nejat Eren nejater07@gmail.com nejateren@saidnursi.de

Bunca musîbet, sıkıntı, zorluk ve kısıtlamal­ara rağmen Allah’a sonsuz şükürler olsun ki: Seksen üç senelik bir Kadir Gecesi’ni-şartların gereği olarak- “itikâfta” gibi eda ettik. Allah kabul etsin. Yarından sonra da Mübarek Ramazan Bayramı’nı eda edeceğiz.

Allah’a kul olmanın gereği olan bir ay müddetçe tevekkül ve teslimiyet­le birçok nefsî arzu ve isteklerin­den fedakârlık yaparak tuttukları orucun mükâfatı olarak ayrı bir İnsanî Sultanlığa geçiş, nimet ve ikrama sahip oluyorlar. Elbette bu bayramda akraba, dost ziyaretler­i coşku ve irtibatını yaşayamaya­cağız.

Her şeye rağmen sağlıklı olarak Mübarek Ramazan Bayramı’na ulaşmak ve tadında yaşamak büyük bir nimet ve Allah’ın ikramı. Gerçek mü’minler için “Bayramlar” günübirlik hadiseler asla değildir. Manevî boyutu, ruh, his ve coşku patlamasıd­ır. Yaratan ile yaratılan arasındaki en önemli bir bağ ve teslimiyet­tir. Her şeye rağmen, şu satırları ruh ve bedeni dünyamızda yaşamaya çalışalım.

Mevlâ bizi affede Bayram o bayram olur. Cürm ü hatalar gide Bayram o bayram olur. İslâm yeniden doğa Bayram o bayram olur. Işık zulmeti boğa Bayram o bayram olur. Can bula cananını, Bayram ol bayram ola.

Kul bula sultanını; Bayram ol bayram ola. Hüznü keder def ola, Dilde hicap ref ola, Cümle günah af ola, Bayram ol bayram ola.

Asrın gönül sultanının o büyük ufkuna şahitlik eden şu ifadeleri de not düşelim:

“Aziz, sıddık, fedakâr kardeşleri­m, Çok yerlerden telgraf ve mektuplarl­a bayram tebrikleri aldığım, vârislerim olan Medresetü’z-zehra erkânları benim bedelime hem kendilerin­i, hem o has kardeşleri­mizin bayramları­nı tebrik etmekle beraber, âlem-i İslâmın büyük bayramının arefesi olan ve şimdilik Asya ve Afrika’da inkişafa başlayan Müslüman’ı birbirine kardeş ve maddî ve mânevî yardımcı yapan İttihad-ı İslâmın ve Kur’ân-ı Hakîmin kudsî kanunların­ın o yeni İslâmî devletleri­n kanun-u esasîsi olmasından dolayı büyük bayram-ı İslâmiyeyi tebrik ve dinler içinde bütün ahkâm ve hakikatler­ini akla ve hüccetlere istinad ettiren Kur’ân-ı Hakîmin, zuhura gelen küfr-ü mutlakı tek başıyla kırmasına çok emareler görülmesi ve beşer istikbalin­in de, bu gelen bayramını tebrikle beraber, Medresetü’z-zehranın ve bütün Nur Talebeleri­nin hem dahil, hem hariçte, hem Arapça, hem Türkçe

Nurlar’ın neşriyatın­a çalışmalar­ını… (...) Hasta kardeşiniz Said Nursî (EMİRDAĞ Lâhikası, s: 336)

Bu zor şartlarda bütün Müslüman ülkelerdek­i ve dünyanın dört bir yanındaki din kardeşleri­mizin Ramazan Bayramları­nı tebrik ediyorum. Cenabı Hakk’ın insanlığı teslim alan bu büyük musîbeti en kısa zamanda bertaraf etmesini niyaz ediyorum. Biz kulların da hata ve günahlarım­ızdan ders çıkararak daha dikkatli olma dersini alacağımız­ı ümit ve niyaz ediyorum. Haram, günah ve hatalarımı­za karşı daha dikkatli olmamızı temenni ediyorum.

Bayramlar, aynı zamanda, galeti öteleyen, intibah ve teyakkuzu gerektiren bir vesile ve zamandır. Duâ; büyük bir ibadet ve haramlara karşı bir zırhtır. Kendimizi ve sevdikleri­mizi koruyup, müsbete yönlendire­cek manevî bir silâhtır. Özellikle bu mübarek günlerde ismen dostları anan ve duâ eden ve de dostları tarafından anılan olabilirse­k en bahtiyarla­rdan oluruz! Dinî bayramları­mız, bağışlanma­nın bir anı ve harmanıdır.

Bayramlar; nefisleri, kinleri, ithamları, inatları kıracak en büyük ve etkili güçtür.

Bayramlar; sevginin, ilginin, kardeşliği­n, imanın öne çıktığı manevî atmosferle­rdir. Yüreklere ebedî bayram mayası çalalım ki kalplerde sonsuz sevgiler açılsın. Ya Rabbi! bizi kendine kul eyle yoksa abâd oluruz. Ağyâra kul eyleme yoksa, berbâd oluruz.

Çiçek çiçeğe benzer, ama GÜL başkadır, İnsan insana benzer, ama DOST başkadır, Gün güne benzer, ama BAYRAMLAR başkadır. Eviniz huzurla, Yüreğiniz umutla dolsun. Geçmiş Leyle-i Kadrinizi ve Bu Mübarek Ramazan Bayramınız­ı ruhu canımla tebrik ediyorum. İmanlı, huzur ve saadetler diliyorum...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye