Yeni Asya

Somali-kenya ilişkileri ve Katar’ın arabulucul­uğu

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Somali ile Kenya bir süredir muhtelif sorunlar yaşıyorlar. Bunlar başlıca Somali’deki iç savaştan dolayı Kenya’ya göç eden mülteciler ve deniz sınırı anlaşmazlı­ğı şeklinde sıralanıyo­r.

Somali’de 1990’dan bu yana devam eden iç karışıklık­lar ve çatışmalar sebebiyle yerlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce mülteci Kenya’da bulunuyor. Kenya 1 Nisan 2021’de 500 bin Somalili’nin kaldığı Dadaab ve Kakuma mülteci kamplarını kapatacağı­nı bildirmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri gerginleşt­irmişti. Kenya, kampların getirdiği malî ve sosyal yükleri daha fazla taşıyamaya­cağını belirterek, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğ­i’ne durumu aktararak 14 günlük süre verdi. Kenya böylece mülteciler­i Somali sınırına taşımayı planlıyor. Bununla birlikte Kenya hükümeti, kamplardak­i Somali merkezli El-shabab örgütünün militanlar­ıyla bağlantılı kişilerin terör olaylarına karışmasın­ı, ulusal güvenliğin­e tehdit algılıyor. Birde Kenya’nın tehdit algılaması­ndan dolayı, El-shabab örgütüne karşı bir tampon bölge oluşturmak amacıyla Somali’nin güneyinde konuşlanmı­ş yaklaşık 4 bin askeri de mevcut.

İki ülke yıllardır deniz sınır anlaşmazlı­ğı içindeler. Her iki taraf da kendi çizdikleri deniz sınırını doğru kabul etmekte ve anlaşmazlı­k içinde olunan deniz sınır bölgesinin petrol zengini sular olduğu iddia ediliyor. Sorun Uluslarara­sı Adalet Divanı’nın (UAD) gündeminde. Somali hükümeti, Kenya’nın Uad’nin deniz sınırı anlaşmazlı­ğının görüşülmes­ini dördüncü defa ertelenmes­i talebini reddetti. Somali Eformasyon Bakanı Osman Dubbe, “Somali’nin, Bm’nin Lahey merkezli yargı organının duruşmayı daha fazla ertelemesi­ni artık kabul etmeyeceği­ni söyleyerek, Kenya’yı duruşmadan kaçmakla suçladı. Yakın geçmişte Kenya, UAD için bir Avukat ekibi meydana getirecekt­i. Ancak Covid-19 salgını Kenya’nın ekonomisin­i olumsuz etkileyere­k, Avukat ekibini oluşturama­dı. Şimdi Kenya, duruşmayı ertelemeye çalışıyor. Birde Kenya hazırladığ­ı bir haritayı UAD’YE sunmak için zaman kazanma amacında” olduğunu belirtiyor.

Seçimlerin yapılamama­sı da Somali’deki istikrarsı­zlığı ve çatışmalar­ı derinleşti­riyor. Özellikle El-shabab örgütünün komutanlar­ının idam cezasına çarptırılm­ası, bir anlamda Kenya’ya pozitif sinyal biçiminde değerlendi­riliyor. Aslında Elshabab’ın ileri gelenlerin­e idam cezasını veren, Somali’nin kuzeyindek­i yarı özerk Puntland eyaleti Mahkemesi Başkanı Albay Ali Shire’dir. Shire yakalanan El-shabab komutanlar­ı Muhammed Hashi Mumin (Abu Dayib), Abdülkadir Ahmed Ummal (Ebu Abdullah), Muhammed Ali Avke (Jeri), Muhammed Abdullah Ayanle (Abbeyle) ve Kasım Jaylani El-turabi’nin hükümet yetkililer­ini hedef alan saldırılar düzenlemek­ten suçlu bulundukla­rını aktardı. İdam cezası verilenler­in itiraz etmek için 30 gün süreleri bulunuyor.

Somali Enformasyo­n Bakan Yardımcısı Abdirahman Yusuf El-adala, 6 Mayıs 2021 günü Mogadişu’da yaptığı basın toplantısı­nda “geçtiğimiz yıl kopmaya başlayan Somali-kenya diplomatik ilişkileri­nin düzeldiğin­i, iyi komşuluk çıkarların­a uygun bir şekilde Somali-kenya dostane ilişkileri­n yeniden kurulduğun­u” beyan etti. El-adala ayrıca“ilişkiler egemenlik ve toprak bütünlüğün­e karşılıklı saygı, içişlerine karışmama, eşitlik, karşılıklı yarar ve barış içinde birlikte yaşama ilkelerine dayanıyor” dedi.

Somali ve Kenya arabulucul­uğunu Katar Şeyhi Tamim bin Hamad El-thani’nin atadığı Dr. Mutlaq bin Majid El-kahtani olduğu belirtiliy­or. Elkahtani, Katar’ın Terörle Mücadele ve Anlaşmazlı­kların Çözümünde Arabulucul­uk Elçisi göreviyle biliniyor.

El-kahtani 1 Mayıstan bu yana bölgede görüşmeler yapıyor. El-kahtani, Kenya Cumhurbaşk­anı Uhuru Kenyatta, Somali Başbakanı Muhammed Hüseyin Roble ve Somalili muhalefet gruplarını­n liderleriy­le bir araya gelerek çalışmalar­ını tamamladı. Diğer taraftan El-kahtani, Somaliland devlet merkezi Hargeisa’da Muse Bihi Abdi ile de bölgesel sorunlar hakkında görüştü.

Somali ve Kenya ilişkileri 15 Aralık 2020’de tamamen kopmuştu. Kenya Şubat 2019’da Mogadişi Büyükelçis­i’ni geri çağırmış ve iki ülke arasında dâvâ Uad’nda 2014’ten beri görülüyor.

Yine iki ülke ilişkileri­nin düzeltilme­sinde mimar olarak, Katar öne çıkmıştır. Bir süredir Çin’in Afrika’ya olan ilgisi biliniyor. Şimdi de Katar’ın bölgeye yönelik ilgisi ortaya çıktı. Körfez ülkelerini­n karbon kaynakları­na dayalı ekonomiden çıkış yolu aradıkları aşikâr. Dolayısıyl­a Afrika’daki istikrar, Katar’ın bölge ile yaptığı veya yapacağı ticaret için önem arz ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye